Кашлица

Приемът на много течности (вода, прясно изцедени сокове, топъл билков чай, домашен бульон или супа) е много важен при всяко заболяване. При кашлица например добрата хидратация на тялото осигурява втечняването на секретите, за да се улесни отделянето им (те затрудняват дишането и са благоприятна среда за развитие на вируси и бактерии).

Какво помага? Чаша топла вода с изцеден лимонов сок и разтворена супена лъжица мед или просто изяждането на малко мед облекчават по-ефективно от широко рекламираните сиропи. Още един начин за овладяване на кашлицата – настържете малка глава лук, сложете я в купичка и покрийте с мед (съотношението лук - мед да бъде 1:2). Оставете сместа за няколко часа. Хапвайте от нея по чаена лъжичка няколко пъти през деня. Каква е ползата? Медът покрива гърлото и облекчава, докато антибактериалните му съставки се борят срещу инфекцията. А сокът на лука, смесен с меда, успокоява сухата кашлица и втечнява секретите за по-лесното им отделяне.

Кашлицата може да се облекчи и от инхалации с вода с щипка сода бикарбонат и лъжица изсушена лайка. Към тях може да се добавят и по 1-2 капки масло от мащерка (помага при различни дихателни проблеми).
 

Хрема


Отокът на носната лигавица затруднява дишането, влошава работоспособността, може да доведе и до неприятно усещане за тежест в главата и главоболие. Някои пикантни храни, съдържащи люти чушки, лют червен пипер обаче могат да облекчат дразнещите симптоми.

 

Как действат? Пикантните подправки, съдържащи веществото капсаицин, помагат за отваряне на назалните синуси и подобряват дишането. В допълнение капсаицинът подобрява циркулацията на кръвта в тялото и така ускорява оздравяването.

Внимание: при чести оплаквания, свързани с хрема и кашлица е добре да се ограничат млякото и млечните продукти, които увеличават количеството на слузта в организма. Тъй като става дума за индивидуална реакция на организма, хомеопатите съветват да се промени хранителния режим в рамките на месец-два, при което може да се установи дали консумацията на млечни продукти води до по-обилни хреми и по-силна кашлица.
 

Настинка

Важни помощници на организма в борбата с вирусите са антиоксидантите - витамини А, С, Е и селен, както и микроелементите. Затова е важно да се консумират много пресни плодове и зеленчуци. Сред тях особено полезни са лукът, чесънът, хрянът, богати на фитонциди –вещества, убиващи широк кръг патогенни микроорганизми.

NEWS_MORE_BOXЗа бърза победа над настинката помагат също градинският чай (салвия), билкови чайове от шипка и липа, сок или сироп от бъз, които ни носят изобилие от нужните ни витамини. Още един типичен за нашите географски ширини плод – дюлята, може да се използва като сладко „лекарство” – обвивките на семките на дюлята съдържат вещества, които спомагат за отделяне на секретите. С плода и семките може да се прави отвара, богата на витамин С, за терапия при настинка, хрема и кашлица.

Методите на природолечение, един от които е терапията на д-р Шуслер, помагат при остри вирусни инфекции. Шуслерови соли подкрепят естествените механизми на защита и стимулират вътрешните оздравителни процеси, така че след края на болестта организмът излиза подсилен от кризата. Солите са произведени на хомеопатичен принцип и могат да се използват още при първите признаци на настинка. Сол №3 железен фосфат е за първа помощ при възпаления от всякакво естество. Комбинира се със сол №5 калиев фосфат, когато вирусната инфекция протича с висока температура. Сол №4 калиев хлорид помага при хрема с белезникави секрети (в комбинация със соли №3 и №8 натриев хлорид). Ако няма подобрение или секретите се променят към жълто-зелени и слузести, може да се добави и сол №6 калиев сулфат. В острия период на заболяването солите се приемат по 1 таблетка от всяка сол през половин-един час. След настъпване на подобрение Шуслеровите соли се вземат още няколко дни – 3 пъти по 2 таблетки от всяка.

Внимание: в период на боледуване е важно да се прекрати употребата на алкохол, който обезводнява организма и натоварва черния дроб.