От началото на пандемията практикуващите алтернативни лечебни методи са фокусирани върху откриването на възможности за по-бързо лечение и възстановяване при коронавирусната инфекция. Тъй като в немалка част от случаите преболедуването води до дългосрочни негативни последици (задух, остатъчна кашлица, силно изтощение, невралгия, депресия или паник атаки и др.), натуропатите препоръчват комплексно въздействие. Ето някои от популярните алтернативни практики в помощ при т. нар. “дълъг Ковид”, водещ до силно влошаване на качеството на живот.


Включените примери за препоръки от областта на натуропатия, хомеопатия, Шуслерова терапия, остеопатия са подходящи за все по-голямата група пациенти, страдащи от „дълъг Ковид“, които са установили, че не се възстановяват в очаквания период от време и продължават да имат симптоми и оплаквания седмици след края на карантината.  


Помощ с хомеопатия – добре е да се знае, че хомеопатичното лечение е съвместимо с всеки друг тип лечение и няма опасност от нежелано лекарствено взаимодействие. При хомеопатията е изключително важен индивидуалният подход в терапията, съобразно симптомите на всеки пациент. Но в ситуация на пандемия хомеопатите наблюдават много сходни и типични оплаквания, въз основа на чиито характеристики определени средства могат да бъдат в помощ на засегнатите. Ето някои примери: 


 

  • Арника – едно от най-популярните хомеопатични средства за защита и възстановяване на съдовете, мускулна умора, адинамия (понижена двигателна активност). Укрепва съдовите стени, има противосъсирващ ефект (предпазва от поява на тромбози, осигурява устойчивост на капилярите). Може да се приема ежедневно, за дълъг период от време, в средни потенции (напр. D30). 
  • Окубака – стимулира детоксикацията във всички случаи, когато организмът е интоксикиран или претоварен медикаментозно (често влошеното състояние и трудното възстановяване след Ковид са свързани и с прекомерния прием на медикаменти). При антибиотично лечение Окубака се прилага за детоксикация и преодоляване на нежеланите странични ефекти от антибиотика – дисбактериоза, диария. Може да се приема ежедневно, при необходимост за дълъг период от време, в средни потенции (напр. D30).
  • Арсеникум албум - при депресивни състояния, повишена тревожност, проблеми със съня, които често са свързани с тежкото боледуване и страха от Ковид и неговите последствия. Това хомеопатично средство се препоръчва на пациенти, които изпитват ужас от болестите и от смъртта, като страховете им са най-силни през нощта. Арсеникум може да бъде прилаган под лекарско наблюдение, във високи потенции (напр. D 1000). С помощта на опитен лекар хомеопат приемът му може да помогне за връщане на психоемоционалния баланс дори при пациенти, които използват антидепресанти. 
  • Силицея – това хомеопатично лекарство помага за стимулиране на имунитета, затова може да се прилага още от самото начало на боледуването, след което да се продължи прием за още поне 2 месеца. Ежедевен прием на Силицея в средни потенции (напр. D) активира имунната защита, считат хомеопатите. 

Хомеопатичните лекарства трябва да бъдат точно съчетани според специфичните симптоми на всеки човек, така че е много важно първо да се консултирате и да получите съвет от опитен лекар хомеопат. 


Помощ с минерални соли – при проблеми с концентрацията и паметта, които се оказват често срещани при пациенти, възстановяващи след тежка респираторна вирусна инфекция, Шуслеровата терапия използва комбинация от две минерални соли – сол №5 калиев фосфат и сол №7 магнезиев фосфат. Те помагат за преодоляването на бързата умствена умора, облекчават симптомите на главоболие, подпомагат концентрацията и паметта. Могат да се приемат ежедневно, за дълъг период от време – дори месеци наред, дозировката се определя индивидуално. 


Помощ с остеопатия – този лечебен метод разглежда тялото като интелигентна, динамична система, с присъща способност да се саморегулира и възстановява. Вместо да се фокусират единствено върху симптомите, остеопатите комбинират научните медицински познания с палпация (докосване). Познанията по анатомия се използват за изграждане на вътрешна „картина“ на пациента по такъв начин, че да се открият съществуващите бариери пред възстановяването. 


При пациенти с пост-Ковид синдром остеопатите работят върху намаляване на възпалението в организма; балансиране на дишането, което означава намаляване на стреса чрез подобряване на дихателната механика; подобряване на кръвообращението и на лимфния дренаж, които осигуряват по-добро снабдяване на клетките с кислород и поддържане на ефективна имунна функция и др. Остеопатът може да препоръча подходящи дихателни упражнения за регулиране на дишането, релаксация и намаляване на тревожността. Можем да ги съчетаем с медитация, йога или тай чи, които балансират нервната система и подобряват цялостното състояние на организма.


Натуропатични съвети – от гледна точка на натуропатията храненето е ключово за възстановяването на организма. Тук съветите към преболедувалите Ковид са: да намалят (по възможност изключат) бързите храни, захарта и млечните продукти (с изключение на киселото мляко). Да увеличат приема на качествени зеленчуци, пълнозърнести храни като боб и леща, месни бульони и ферментирали храни. 


Ценна добавка, особено през зимните месеци, е витамин D – за стабилна имунна функция. Магнезият и цинкът са също много важни. Освен под формата на добавки, можем да си ги набавим чрез храните, които ги съдържат. Богати на магнезий са: черният шоколад, авокадо, леща, нахут, тиквени семки, банани, зеленолистни зеленчуци, бадеми и бразилски орехи (последните са също и чудесен източник на селен). Цинкът, който подпомага добрия имунен отговор и намаляването на възпалителните процеси, можем да си набавим чрез честа консумация на тиквени семки и кафяв ориз. 


Освен необходимостта от балансирано хранене, повече движение и добавки в подкрепа на здравето, натуропатите съветват да си осигурим минимум 7-8 часа спокоен сън, за да може тялото да се възстанови. За качествен сън е важно да избягваме престой пред екрани поне 2-3 часа преди лягане. 

 

 

Източник на информацията за хомеопатичните медикаменти – Materia medica на: д-р Уилям Бьорике; Роджър Морисън; К.Н.Матур.