Опитът на немската натуропатична школа за приложение на Шуслерови соли в подкрепа на функциите на мозъка и нервите. 

 

В популярното немско специализирано списание за приложна комплементарна медицина AKOM (www.akom.media) графиня Ангелика Волфскийл, немски натуропат и Шуслеров терапевт, публикува статия, посветена на приложението на Шуслерови соли като функционално средство с влияние върху функциите на нервите, мозъка и гръбначния мозък. Немският натуропат разглежда действието на Шуслеровите соли при нервна слабост, свръхчувствителност, вътрешно безпокойство и др. Шуслерова сол №5 Калиум фософорикум регулира разпределението на калиевите йони и предотвратява разпадането на нервната тъкан. Извежда от нервната тъкан продукти, свързани с клетъчен разпад или пренапрежение, отбелязва Ангелика Волфскийл. Шуслерова сол №8 Натриум хлоратум е необходима за изграждането на всички клетки. Нервната система функционира като телефонна мрежа, която може да бъде претоварена от токсини и отпадъчни продукти. При дефицит на Шуслерова сол №9 Натриум фосфорикум се натрупват токсини (чужди вещества). За тяхното извеждане може да помогне Шуслерова сол №11 Силицея, обяснява натуропатът. 


Калиум фосфорикум – характеристики и типология 

Калиум фосфорикум (Шуслерова сол №5) способства извеждането на продукти в резултат на клетъчен разпад или преумора, пренапрежение. По този начин спира тъканната деструкция. В Шуслеровата биохимия тази минерална сол се счита за своебразен антисептик и предпазва от естествения тъканен разпад. 


При висока температура над 38,5 С се наблюдава клетъчен разпад и поради тази причина средство на избор е Шуслерова сол №5. Това може да се обясни с факта, че с помощта на сол №5 намаляваме процесите на гниене и увеличаваме енергията в организма. При това е много важно приемът на солта да продължи без прекъсване и след понижаването на градусите. Тъканният разпад, който е свързан с дефицит на Калиум фосфорикум, се наблюдава не само при повишена температура, но и при наличие на дългогодишни признаци като: слабост на паметта, панически атаки, плачливост, гневливост, страхливост, плахост, клаустрофобия, тъга, потиснатост, нервно главоболие, особено след психо-емоционално пренапрежение, нервна сърдечна слабост, нервен стомах, аритмия с усещане за страх, нервно безсъние, нервна астма и др. 


Възможен признак за дефицит на Калиум фосфорикум е отслабването или загубата на паметта. 


Немският натуропат прави кратка психо-емоционална характеристика на типа Калиум фосфорикум (пациентът, който се нуждае от прием на сол №5 и се повлиява благоприятно от въздействието ѝ). 

 

  • В повечето случаи той е със слабо телосложение. Често е потиснат човек със слаба нервна система. Подвластен е на свръхчувствителност, страхове, лабилно настроение с плачливост, меланхолия. Може да е обхванат и от хипохондрично настроение.
  • Има много оплаквания, без да се наблюдават нарушения от страна на органите. Всяко пренапрежение предизвиква у него несъответстващи по интезивността си изтощение и спазми от всякакъв вид. 
  • Склонен е към отделяне на лошо миришещи секрети. Болните са много раздразнителни, гневят се за дреболии. Или са много тъжни, често плачат, отказват общуване и компания. 
  • Някои характеристики правят типа Калиум фосфорикум лесно разпознаваем: често се касае за хора, които изтощават себе си от амбиция. Те са перфекционисти с изключително високи изисквания към себе си. Често се товарят с чужди проблеми. Допълнителни признаци са: изключителна нервност, силен страх от провал, затормозени от кръжащи мисли. 

За успокоение на тези състояния Ангелика Волфскийл препоръчва прием на Шуслерова сол №5, ежедневно, а също и приложение на минералната сол под формата на мехлем – в областта на слънчевия сплит и надбъбречните жлези. Нанася се сутрин, с леко потупване – за събуждане, активиране на процесите в организма и укрепване.


Следва продължение 

 

Графиня Ангелика Волфскийл е натуропат и психологичеки съветник, популярна със задълбоченото си натуропатично познание лектор и автор на книги по Шуслерова терапия. Лектор е на Биохимичния съюз на Германия. В практиката си включва също класическа хомеопатия, терапия по рефлексните зони на краката, терапия на гръбначния стълб, ирисова диагностика, традиционна китайска медицина, аюрведа и др. 

 

Източници:
Angewandte Komplementärmedizin | AKOM 05 | 2021
www.graefin-wolffskeel.de