Опитът на немската натуропатична школа за приложение на Шуслерови соли в подкрепа на функциите на мозъка и нервите. 

Немският натуропат Ангелика Волфскийл дава съвети за благоприятното въздействие на някои Шуслерови соли при изяви на нервна слабост, вътрешно безпокойство, отслабване на паметта и др. 

 


Текстът е продължение на: Природни методи в подкрепа на мозъка и Природни методи в подкрепа на мозъка, 2 


Натриум фосфорикум – характеристики и типология 

Типът Натриум фосфорикум (пациентът, който се нуждае от Шуслерова сол №9 Натриум фосфорикум и се повлиява благоприятно от въздействието ѝ), е прекалено нервен човек, който постоянно е „кисел“: 

 • Тялото му отделя остра, кисела миризма, такава е и миризмата на неговите секрети. 
 • Психически „кисел“ - той реагира с недоволство, може да се чувства потиснат, често не е настроен добре, вътрешно притеснен е, усеща се непълноценен. 
 • Склонен към свръхкиселинност, поради което този тип хора по-бързо се изморяват (за сравнение – характеристиката на типа Калиум фосфорикум). 
 • В психо-емоционален план може да бъде описан по следния начин: нетърпелив, нервен, раздразнителен, търси да влезе в спор, крив, потиснат, избухлив, склонен да вижда опасности. Може да бъде груб и рязък с хора от близкото си обкръжение, особено когато изпитва силна болка. Към чужди хора е по-внимателен, в тяхното присъствие е по-сдържан, но въпреки това е непредвидим в реакциите си.
 • Говори експлозивно, като смята, че всички трябва непременно да го слушат. Може да има колебания в настроението, стигащи дори до агресивност. 

Този тип хора могат да имат голяма полза от приложението на Натриум фосфорикум с масаж или компрес, съветва Ангелика Волфскийл. Прилага се по следния начин: Шуслеров мехлем №9, нанесен вечер с лек масаж и потупване в областта на черния дроб или пак там - като компрес (мехлемът се нанася върху кожата и се покрива с топъл компрес, който престоява 30-60 мин.)

 

Магнезиум фосфорикум – характеристики и типология 

Типът Магнезиум фосфорикум (пациентът, който се повлиява благоприятно от Шуслерова сол №7 Магнезиум фосфорикум), се намира под голямо вътрешно напрежение, често се претоварва и лесно се изчерява. 

 

 • Този тип хора са боязливи, депресивни, потиснати, пренапрегнати. Оплакват се от непоносими болки. И друго характерно за тях – болките ги разгневяват.
 • Проявяват се като мрачни, неспокойни, „дръпнати“ хора, инатливи. 
 • Нетърпеливи, лесно възбудими, умствената работа не ги привлича. 
 • Потокът на мисълта им е по-скоро бавен, умът лесно се изморява. 
 • Липсва им самочувствие, често се изолират - трудно общуват с другите хора и много лесно се изчервяват. 


Този тип хора имат голяма полза от приложението на Шуслеров мехлем №7 при оплаквания от: спазми или коликообразни болки в областта на корема (нанася се кръгообразни движения върху корема), при проблеми със съня, при вътрешно напрежение (да се втрива в областта на слънчевия сплит). При усещане за изтощение – физическо или психоемоционално - вечер мехлемът да се нанася в областта на надбъбреците. 


При спастична болка, колики, крампи, спазми и др. Ангелика Волфскийл препоръчва също така прием на Шуслерова сол №7 Магнезиум фосфорикум като разтвор на „Гореща 7“ (10 табл. от солта, разтворени в чаша топла вода). Течността се пие бавно, със задържане на всяка глътка в устата. 


Магнезият усилва и удължава ефекта на обезболяващите лекарства. Този аспект може да се обсъжда при болни, които приемат за дълъг период от време обезболяващи лекарства и да се помисли за регулярен прием на Шуслерова сол №7, което да намали медикаментозния товар от болкоуспокояващи, пояснява Ангелика Волфскийл. 


В заключение немският натуропат посочва някои утвърдени в практиката комбинации Шуслерови соли (ако не е посочено конкретно указание, комбинациите се приемат 3 до 5 пъти дневно по 2 табл от всяка сол.): 

 

 • За успокоение на нервите – сол №2 сутрин и преди обед, сол №7 следобед и вечер. 
 • При отслабване на паметта, забравяне – сол №5 и сол №2, с редуване. 
 • Хиперактивност – сол №5 сутрин и преди обед, сол №7 следобед и вечер. 
 • При вътрешно безпокойство – сол №7. 
 • При нервна свръхчувствителност – сол №11 и сол №9, с редуване. 
 • При стрес, бърнаут (в начална фаза) – сол №5, 5 пъти по 3 табл. (до 16 ч.)  


Графиня Ангелика Волфскийл е натуропат и психологичеки съветник, популярна със задълбоченото си натуропатично познание лектор и автор на книги по Шуслерова терапия. Лектор е на Биохимичния съюз на Германия. В практиката си включва също класическа хомеопатия, терапия по рефлексните зони на краката, терапия на гръбначния стълб, ирисова диагностика, традиционна китайска медицина, аюрведа и др. 

Източници:
Angewandte Komplementärmedizin | AKOM 06 | 2021
www.graefin-wolffskeel.de