Опитът на немската натуропатична школа за приложение на Шуслерови соли в подкрепа на функциите на мозъка и нервите. (Към първа част на материала)

 

Нервната система функционира като телефонна мрежа, която може да бъде претоварена от токсини и отпадъчни продукти. Ето как немският натуропат Ангелика Волфскийл обяснява действието на минералните соли за подкрепа на нейните функции: Шуслерова сол №8 Натриум хлоратум е необходима за изграждането на всички клетки. При дефицит на Шуслерова сол №9 Натриум фосфорикум се натрупват токсини (чужди вещества). За тяхното извеждане може да помогне Шуслерова сол №11 Силицея. Натриум хлоратум – характеристики и типология 

Ангелика Волфскийл прави кратка психо-емоционална характеристика на типа Натриум хлоратум (пациентът, който се нуждае от Шуслерова сол №8 Натриум хлоратум и се повлиява благоприятно от въздействието ѝ). 

 

 • Типът Натриум хлоратум (Шуслерова сол №8) е анемичен, нервен, раздразнителен човек, с нарушен воден баланс и оскъдна жизнена енергия. 
 • Свръхчувствителен, засяга се лесно, при което може да реагира с треперене, мускулен тремор или поява на студена пот. Често пъти може да е анемичен, блед на външен вид, сух, малокръвен, с ревматични оплаквания. 
 • В психоемоционален план е склонен към постоянно лошо настроение, може внезапно да се разплаче. Може да бъде гневен и да се разстройва силно и от най-малките дреболии. 
 • Друга типична негова особеност е липсата му на решителност („Трябва ли или не трябва? Да го направя или не?“). По принцип е песимист. Плах, мълчалив, недоволен, с лабилно настроение, със слаба памет, разпилян, раздразнителен. 
 • Характерна е лабилната вегетативна нервна система, меланхолия и умора от живота. Страхува се от бъдещето, отмъстителен е (дълго таи обидата в себе си и трудно прощава). Твърдоглав по природа. 
 • Оплакванията му се влошават, когато бива успокояван и когато му се говори за симптомите му. При жените има изява на депресивни състояния в края на менструалния цикъл. 
 • От гледна точка на психиката Шуслерова сол №8 е много подходяща за хора, обсебени от страхове. Тя помага да се трансформират стари шокови преживявания и да може отново да се изтъгуват  (да бъдат „изплакани“). При тези хора няма свобода на изразяване на чувствата.

 

Мисленето им е тромаво. Паметта постепенно отслабва. Сънуват кошмари. 


Немският натуропат препоръчва на хората от този тип прилагането на Шуслеров мехлем №8 в областта на целия гръбначен стълб - най-добре сутрин, с лек масаж или потупкване с пръсти. Вечерта да се нанася в областта на бъбреците, като се описва „хоризонтална осмица“. 

 

Шуслерови соли №11 и №9 – за функциите на нервните влакна (дендрити)

Силицея, силициева киселина, се грижи за функциите на нервните влакна. Молекулите на Силицея се изразходват непрекъснато за пречистването на нервните влакна. Ако балансът на Силицея не се поддържа, страдат или нервите, или съединителната тъкан. 


При голям дефицит на Силицея (Шуслерова сол №11), се стига до изчерпване на Натриум фосфорикум (Шуслерова сол №9), в резултат на което кръвта се подкиселява. Предизвиканото от дефицит на сол №9 свръхподкиселяване на кръвта води до натоварване с токсини на нервните влакна, което нарушава тяхната проводимост. Тук става ясно колко важно е синхронното действие на Шуслерови соли №9 и №11. Те могат да бъдат прилагани като се редуват (Шуслерова сол №9 поддържа пикочната киселина в разтворен вид, сол №10 я елиминира, а сол №11 повлиява разтварянето на кристали на пикочната киселина и отлагането им), препоръчва немския натуропат. 

 

Силицея – характеристики и типология

Типът Силицея, описан от Ангелика Волфскийл, е пациентът, който се нуждае от Шуслерова сол №11 Силицея и се повлиява благоприятно от въздействието ѝ. 

 

 • При дефицит на Силицея (Шуслерова сол №11) жизнените функции се нарушават, жизнената сила отслабва, това създава липса на самочувствие и увереност в себе си. Човекът е плашлив, дистанциран, неустойчив, нерешителен, „огъва“ се. Не се страхува от работа, обаче бързо губи желание да се занимава с неща, които по принцип обича. 
 • Човекът тип Силицея подценява своите способности, не е уверен в себе си и не може да се довери на обкръжението си. Страхува се от неуспех или е потиснат, тъжен, прекалено съвестен. Съвестта го гризе за най-малкия пропуск. 
 • Наличието на неудовлетвореност при него може да нарасне до такава степен, че да загуби напълно желание за живот. Склонен е към плачливи настроения, уплаха и е много чувствителен към шумове. 
 • Сутрин мисълта му е бавна, всяка умствена работа го напряга и влошава настроението му.
 • При децата дефицитът на Силицея (Шуслерова сол №11) се изразява от следните признаци: крият се зад майката, имат слаба мускулатура, бледички са, инатливи или прекалено меки по характер. Често са преждевременно умствено съзрели. Могат да бъдат големи инати, упорити, да крещят, дори когато човек им говори съвсем внимателно. 
 • Хората от типа Силицея са с много висока чувствителност към шум и светлина, лесно и често се стряскат. Могат да имат слаба памет. Опитват се да избягват всякакви конфликти, липсва им топлина – зиморничави са. 


При хора, които не могат да релаксират заради кръжащи мисли, е препоръчително нанасянето на Шуслеров мехлем №11 вечер върху слепоочията, съветва немския натуропат. 

 

Следва продължение 


Графиня Ангелика Волфскийл е натуропат и психологичеки съветник, популярна със задълбоченото си натуропатично познание лектор и автор на книги по Шуслерова терапия. Лектор е на Биохимичния съюз на Германия. В практиката си включва също класическа хомеопатия, терапия по рефлексните зони на краката, терапия на гръбначния стълб, ирисова диагностика, традиционна китайска медицина, аюрведа и др. 

 

Източници:
Angewandte Komplementärmedizin | AKOM 05 | 2021
www.graefin-wolffskeel.de