Хомеопатия при упорити хреми и чести отити при децата

Д-р Мирко Бергер, специалист по обща медицина, анестезиология и хомеопатия от Хамбург, беше сред лекторите на шестата научно-практическа конференция по Шуслерова терапия и хомеопатия по покана на Европейското общество по интегративна медицина в България и Немския хомеопатичен съюз. Д-р Бергер сподели своя дългогодишен опит в лечението с хомеопатия на често срещани заболявания в детска възраст. При остри състояния са подходящи лекарствата в ниските D6 разреждания, които се дават начесто, а също и D30 разреждания – приемът им е 2-3 пъти дневно. Приемът на високите хомеопатични потенции D1000 се назначава единствено от лекар хомеопат, обясни специалистът. (Първа част на материала - Антибиотиците спират да действат, защото често ги използваме без нужда)
 

Лечение на среден отит (възпаление на средното ухо)

Неусложненият среден отит е вирусно заболяване и като такова може лесно да се излекува с хомеопатична терапия, категоричен е д-р Мирко Бергер. Над 60% от пациентите му са деца и поради тази причина всяка година той има множество случаи с възпаления на ушите, но никога не му се налага да предписва антибиотик за лечение на среден отит. В практиката си е установил, че с тези 4 популярни хомеопатични лекарства могат да се лекуват до 80% от случаите на възпаление на средното ухо при децата:
 
  • Хамомила D6 – при силна болка, зачервено тъпанче. Много характерно е психическото състояние на детето, което се нуждае от Хамомила. То е гневно, недоволно, силно раздразнително, извън себе си от болка. Единственото, което помага за успокояването му, е носенето на ръце с ритмично, бързо полюшкване. 
  • Беладона D6 – при отит, който протича с висока температура. Характерни са зачервеното от температурата лице, блестящият поглед. Заболяването започва внезапно – сутринта детето се е чувствало добре, а следобед извъднъж вдига 3940 С. Изпитва силна болка. 
  • Ферум фосфорикум D12 – характерно е бавното развитие на заболяването с умерено висока температура (около 38 С), оплаквания почти липсват – детето се хваща отвреме навреме за ухото, има лека хрема, но състоянието му не изглежда сериозно. Така е възможно да протича едно леко възпаление на средното ухо. 
  • Пулсатила D6 – отитът протича с умерено висока температура, характерни са хремата с обилни жълто-зелени секрети или такива храчки, ако има кашлица. Носът е запушен, общото състояние на болното не е добро. Оплакванията бързо се сменят. Подобрение настъпва при излизане на чист, свеж въздух, при движение. И обратно – прекалено топли помещения и залежаване в леглото провокира влошаване. Детето, което се нуждае от лечение с Пулсатила, се нуждае от подкрепа, иска да се сгуши в скута на майка си, чувства се слабо и безпомощно.
 

Изборът на лекарство при ринит е свързан с вида на секрецията


При водниста и течаща хрема типично лекарство е Алиум цепа D6. Дразнещ, обилен секрет, заради който носът е зачервен и раздразнен, очите сълзят, детето много често киха. Но когато излезе на чист въздух, настъпва подобрение.
NEWS_MORE_BOX
 
 
 
Арсеникум албум D12 -  отново при водниста хрема, но със слаба секреция, с усещане за парене и с разраняване. Общото състояние на детето е силно влошено. Изпитва силна слабост, втрисане, нуждае се от топлина, загряване.
 
Еуфразия D6 – при тази хрема силно са засегнати очите, раздразнени, възпалени, сълзящи и със силна чувствителност към светлина.
 
При ринит със слузести, жълто-зелени секрети са много подходящи две хомеопатични лекарства - Пулсатила D6 и Хепар сулфурис D10. Разграничават се по следното:
 
Пулсатила D6 се препоръчва при хрема с мек, жълто-зелен секрет, с намалено обоняние и вкус. Носът е запушен, когато детето е на топло у дома, но излезе ли на чист въздух, усеща подобрение.
 
Хепар сулфурис D10 – и тук има слузеста, жълто-зелена секреция, но общото състояние е силно влошено и има много силна чувствителност към всякакъв вид студ. Обратно на Пулсатила, детето се подобрява при затопляне.
 
При хрема със запушен нос - Калиум бихромикум D12 е често използвано хомеопатично лекарство. Болното дете има много крусти в носа (сухи корички), които трудно могат да бъдат почистени. Хремата е с гъст и жилав секрет.
 
Нощно време е много драматична ситуацията при бебетата със запушен нос. Заради затрудненото дишане кърмачето не може да се храни, плаче, не може да спи. В тези случаи се препоръчва Самбукус нигра D6, но важна характерна особеност за нуждата от това хомеопатично средство е, че детето се поти обилно.