Загубата на костна маса и костно вещество с напредването на годините води до хронична болка, деформации на скелета и повишен риск от фрактури. Как да забавим и ограничим появата на нежеланите възрастови изменения?

 

Костната тъкан дължи своята твърдост на калциевите соли – над 50% неорганични вещества, включително калциев флуорид, калциев фосфат и калциев карбонат, основни минерални соли за костния метаболизъм и костната плътност.При недостатъчно снабдяване с калций чрез храната нашият организъм започва да си го набавя от собствените запаси в костната тъкан, защото се нуждае постоянно от стабилна концентрация на калций в кръвта за обезпечаване на всички негови жизненоважни функции. А когато калцият от костите се извлича постоянно, те стават крехки и чупливи. Този процес се усилва многократно, ако алкално-киселинното равновесие на организма е нарушено. Затова би трябвало във всяка възраст да се храним предимно с алкални храни и да си осигуряваме достатъчно калций, като по този начин можем да противодействаме на загубата на костна маса и развитието на остеопороза. Недостигът на калций може да е последица и от дефицит на витамин D.


При по-възрастните хора наличието на остеопороза (намалена костна маса и структурни изменения на костната тъкан) може да доведе до костни счупвания, които да станат причина за пълно обездвижване и в течение на времето до ограничаване на възможността на възрастните пациенти сами да се грижат за себе си. 


Но дори и при по-млади хора фактори като диета с ниско съдържание на калций, хормонален дисбаланс, прием на някои медикаменти, метаболитни заболявания, нарушено алкално-киселинно равновесие, недохранване, повишен прием на алкохол и най-вече липсата на физически упражнения благоприятстват ранното развитие на остеопороза.

 

Превенция срещу остеопороза

  • Тъй като липсата на физическо натоварване ускорява загубата на минерали в костите, спортът и активният начин на живот е в основата на превенцията на остеопорозата. Много добро решение е 3 пъти седмично по 60 минути да се практикуват подходящи спортове и активности като: скандинавско ходене, джогинг, плуване, колоездене, танци и др. Системи като тай чи, йога и др. работят засилено и върху баланса и могат да намалят риска от падане, особено с напредване на възрастта. 
  • За да си осигурим активен начин на живот в дългосрочен план, е важно да излизаме навън за разходки, джогинг и т.н. във всякакви метеорологични условия. Дори когато времето е облачно, UV лъчите стимулират производството на витамин D. Като допълнителен плюс: всяка, дори и кратка, разходка или бягане на открито понижава нивата на стрес, организмът отделя т. нар. „хормони на щастието“, имунитетът също се стабилизира. 
  • В подкрепа на здравето на костите и за поддържане на костния метаболизъм може да бъде от полза и Шуслеровата терапия. Шуслеровите терапевти препоръчват прием на следната комбинация минерални соли: №1 Калциум флуоратум - по 3 табл сутрин, №2 Калциум фосфорикум - по 3 табл. на обяд, и №11 Силицея - по 3 табл. вечер. Функцията на Шуслеровите соли е регулативна - от една страна те разпределят минералите в тялото на точните места, а от друга – повишават усвояването им от храната. Така дават възможност на организма да коригира наличните дефицити и да осигури правилното функциониране на всяка клетка. Калциевите минерални соли №1 и №2 участват в редица процеси на формиране на костите, зъбите, скелета. Сол №1 дава еластичност на тъканите, сол №2 прави костите здрави, необходима е при растежа им, помага при счупвания, болки на растежа и е основна минерална сол при проблеми с изчерпване на костното вещество. Комбинацията на тези Шуслерови соли прави и костите, и зъбите здрави, и предпазва от остеопороза, но тъй като калциевите соли се натрупват бавно в организма, приемът им трябва да бъде поне 6 месеца. При наличие на изменения в костната тъкан – може да се приемат и с постоянно с години. 
  • Терапията с Шуслерови соли задължително се подкрепя с балансирана пълноценна диета. Еестественото хранене, адаптирано към вътрешния ни биологичен часовник, се отразява изключително благоприятно върху цялостното функциониране на организма. Възрастният човек има обикновено по-слаба храносмилателна система и трябва да се съобразява с това при храненето си. С напредване на годините и отминаване на активната възраст човек се нуждае от около 30% по-малко калории. Нуждата от белтъчини, калций, минерални вещества и витамини обаче, остава непроменена. Затова пък необходимостта от въглехидрати и мазнини намалява с 35-40%. Храненето трябва да се адаптира именно спрямо тези промени. 


Добре е да се предпочита като цяло готвенето на пара или задушаване/варене на лесно смилаеми хранителни продукти като зеленчуци и зърнени култури. Добрите източници на калций включват: нискомаслени млечни продукти, тъмнозелени листни зеленчуци, сьомга или сардини с кости; тофу, зърнени храни, портокалов сок.


Препоръчително е да се намали консумацията на сурови плодове и зеленчуци, които са трудно смилаеми. Ако се понасят добре, може да се консумират до обяд. Вечерята трябва да е между 17 и 18 часа, като е добре да се състои основно от супа, напр. от зеленчуци или зърнени храни. 

 

Референции: 
http://anne-zanzinger.de/blog/
https://doktor-schuessler.de
Die 12 Salze des Lebens - Biochemie nach Dr. Schüßler. Angelika Wolffskeel von Reichenberg, Mankau, 2013