Към кой от често срещаните сред жените хомеопатични типове спадаш и може ли хомеопатията да ти помогне? 

 

От гледна точка на хомеопатията всеки човек е едно неделимо цяло от три нива: емоционално, умствено и физическо. Ако настъпи дисбаланс в някое от тях, то повлиява и на останалите. Ако за продължителен период от време сме изложени на негативни емоции като силно разочарование, болка, чувство на малоценност, вина, гняв, озлобление, страх, тревога, възмущение и т.н., в течение на времето започва да се проявяват и физически симптоми, възникват нарушения в различни органи и системи. Чувството на вина, емоции като тревожност и гняв, може да са в основата на оплаквания като хронична умора, сърдечни, автоимунни и други заболявания. Хората, които са свикнали да изпитват малоценност, които са претоварени и с намалени нива на енергия или са депресирани, е по-вероятно да боледуват по-тежко, тъй като имунната система също страда. 


Хомеопатичната терапия обръща внимание не само на дадено физическо неразположение, но и на емоционалния или умствен проблем, който се крие зад него. Затова действието на хомеопатичните лекарства е насочено не само към овладяване на физическите симптоми, а цели и балансиране на емоциите и психиката на пациента. По този начин се лекува не само заболяването, но и причината за възникването му. 


Ето защо хомеопатичният преглед започва с т. нар. „хомеопатично интервю“ – дълъг разговор, по време на който хомеопатът се старае да получи възможно най-пълна картина за пациента, въз основа на която да определи подходящото за него хомеопатично лекарство. 


Сепия или Стафизагрия – можеш ли да разпознаеш себе си? 

  • Какво е характерно за жените тип „Сепия“ – те са свръхактивни във всички области на живота (носят по няколко дини под една мишница), тъй като искат да се представят отлично и в работата, и като майки, и в грижата си за семейството и дома. В резултат на това стигат до състояние на тотална преумора, емоционално и физическо изчерпване, могат да страдат от депресивни състояния. А като здравословни проблеми могат да развият кисти на яйчниците, миомни възли, еднометриоза, кандидоза, да имат оплаквания от слабо либидо, стерилитет и др. 
  • Жените тип „Стафизагрия“ – те са винаги внимателни, добри, мили и отзивчиви с всички, но това е на повърхността, докато вътре в себе си потискат много негативизъм и стаен гняв. Често имат авторитарен шеф или са жертва на домашно насилие. Живеят водени от чувството на дълг да служат на близките си. Нямат куража да кажат всъщност какви са техните нужди. 

Често пъти първоизточник на техния потиснат гняв се корени в детството – поради твърде авторитарни родители, които са налагали на малката си дъщеря прекалено много ограничения. А тя се е научила да не изразява недоволство, за да не утежни положението си още повече. 


Тъй като никога не реагират в своя защита, този тип жени много често развиват кожни заболявания, свързани със сърбеж, като невродермит, дерматит, псориазис и др. Често страдат и от пикочни инфекции, цистити, които рецидивират до момента, в който жената не се научи да изразява и да отстоява себе си. 


Двата типа е възможно да „преливат“ или жената да преминава от единия към другия в различни периоди от живота си, обясняват хомеопатите. 

 

Какви могат да са ползите от хомеопатичното лечение? 

Голямото предимство на хомеопатичната терапия е, че не само повлиява физическите оплаквания, но и балансира психо-емоционалното състояние. 

  • Сепия е лекарство, което се препоръчва при хроничен стрес и изтощение. Подходящо e за жени от всички възрасти с нарушен хормонален баланс: нарушена ментруална функция и либидо, хормонален дисбаланс в послеродовия период; хормонално нарушение в периода на пери- и менопаузата. Жените, които отговарят на типа „Сепия“ –депресирани, изтормозени, изчерпани напълно от твърде много задължения, се повлияват добре от прием на хомеопатичното лекарство Сепия във високи потенции. Наблюдава се регулиране на хормоналния баланс, депресията, настроенията. Сепия често се прилага и при следродилни депресии или депресии в менопаузата. 
  • Извън хомеопатичната терапия е и много важно жената да започне и някакъв активен спорт с повече движение, танци и др. 
  • Стафизагрия е водещо хомеопатично лекарство при потиснат гняв и премълчана обида; в помощ на пациента с усещане за силна несправедливост, извършена спрямо него. Като физическа симптоматика основни са прояви от страна на урогениталната система, храносмилателна система, дерматологични проблеми. 
  • Приемът на Стафизагрия във високи потенции е в състояние да облекчи бързо, значително и ефективно натрупаното напрежение, показва опитът от практиката на хомеопатите. Негативните емоции се неутрализират и пациентът започва да живее по-спокойно. 
  • Освен хомеопатичната терапия, за този тип пациенти е изключително важно да работят с психолог за повишаване на самооценката си и обичта към себе си. 

Важно: хомеопатичните лекарства във високи потенции се приемат само по лекарска препоръка. Предоставената информация не отменя необходимостта от лекарска консултация. 


Референции: 
Източник на информацията за хомеопатичните медикаменти –Materia medica на: д-р Уилям Бьорике; Роджър Морисън; К.Н.Матур. 
Affective immunology: where emotions and the immune response converge
Fulvio D'Acquisto, MSc, MRes, PhD* - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5442367/
Clinical coronary heart disease study; Western Collaborative Group Study - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/1173896/