Има връзка между прилагането на антибиотично лечение при новородени и поява на наднормено тегло в по-късна възраст при детето според най-нови медицински проучвания в областта, каза д-р Дора Пачова по повод отриването на Световната седмица на хомеопатия. Тази година мероприятията по инициативата у нас се организират под надслов „Битката за имунитета. Антибиотична резистентност и хомеопатия“. Глобалната инициатива разглежда ползата от хомеопатичния подход за преодоляване на кошмарната за човечеството резистентност на бактериите към антибиотичното лечение при инфекциозните заболявания. Този проблем възникна вследствие на широката употреба на антибиотици след населението от десетилетия. Човекът твърде много се откъсна от собствената си природа и неделимост с окръжаващата среда, самозабравихме в това да отчитаме, че човешкият организъм е свързан с други живи системи и рушейки баланса помежду им с медикаменти, отнемаме сами от способностите на организма и инструментите на човечество за борба с болестите.

Човешкият организъм се състои от 3 млрд. собствени клетки, но освен тях той е населяван от много повече на брой микроорганизми. Тези микроорганизми в много случаи допълват и подобряват неговите функции. Използвайки антибиотик често забравяме, че освен патогенните микроорганизми унищожаваме и този ценно влияещ ни микробиом, който помага за изграждането на добрия имунитет, подкрепя храносмилателните процеси и пр. С честото прилагане на антибиотици накърняваме и механизмите на самия организъм за възстановяване и защита от вредни бактерии. Честата и неправилна употреба на антибиотици, каквото е взимането им при вирусни заболявания, привиква опасните микроорганизми към тях и води до усъвършенстването на механизмите им за оцеляване и блокиране на действието им. Това реално оставя човечеството без лек за действие при опасни инфекциозни заболявания, които могат да бъдат животозастрашаващи.

NEWS_MORE_BOXИзползването на широкоспектърни антибиотици, а не антибиотици, насочени към конкретната специфична инфекция, буквално вади второ и трето поколение от тези медикаменти от средствата, които могат да се използват за лечение на сериозни болести, сподели още д-р Пачова. Затова са и усилията на общността на лекарите хомеопати в Европа и в България да се даде кураж на медиците и разяснение на хората, че леките заболявания, инфекциите преди влошаването им, хроничните болести биха могли успешно да се третират с едни по-щадящи биологията на организма методи и средства каквито са хомеопатичните. Опитът на медици на Запад показва, че хомеопатията помага в лечението на инфекциозните заболявания и носи своя принос за преодоляване на проблема с антибиотичната резистентност.

По време на Световната седмица на хомеопатията, която ще протече до 29 април, български лекари хомеопати ще предоставят своите знания на широката общественост за това как всеки би могъл да се грижи за здравето си при признаци на инфекция и как би могъл подпомогне организма си преди, по време на и след заболяване, за да не допусне влизането в порочния кръг на постоянното боледуване и спаднал имунитет. За целта Асоциацията на лекарите хомеопати в България, сдружение „Приятели на хомеопатията“ с подкрепата на представителството на Немския хомеопатичен съюз провеждат безплатни лекции в шест града в страната.


Предстоят лекциите в още 4 града: Варна, Бургас, Стара Загора, Пловдив. (Повече информация за мястото и времето на лекциите). Лектори са д-р Дора Пачова, лекар хомеопат, председател на Асоциацията на лекарите хомеопати в България и д-р Мария Папазова, холистичен лекар, председател на Европейското общество по интегративна медицина в България.

Как да се лекуват инфекциите, за да не се стига до антибиотици, можете да научите от предоставения от организаторите материал