Какво да предприемете и на какво да обърнете внимание, ако детето ви скоро трябва да бъде ваксинирано?

Задължителните според Имунизационния календар у нас имунизации пораждат много притеснения и въпроси сред родителите на малки деца. Плановите имунизации и реимунизации целят да предпазват от хепатит B, туберкулоза, дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит, хемофилус инфлуенце тип B (причинител на менингит), морбили, рубеола, заушка (епидемичен паротит).
 

1. Какво е важно да знаете?

При висока температура, инфекциозни заболявания, стомашно неразположение и др. не трябва да се поставя ваксина и имунизацията се отлага. Детето се ваксинира само, когато е напълно здраво, т.е. трябва да бъдете внимателни например и в периодите на поява на млечните зъби, което също е свързано с възпалителен процес (обърнете внимание на лекаря, ако случаят е такъв.)При деца с тежки алергии, имунодефицитни заболявания, метаболитни проблеми, чернодробна или бъбречна недостатъчност и др., по преценка на лекаря, ваксините не се поставят.


Осведомете се за рисковете и ползите от имунизациите, както и за възможни странични реакции, противопоказания и др. Информирайте лекаря за алергии на детето, ако има такива.


Бъдете внимателни – не позволявайте детето ви да бъде имунизирано твърде рано. Ваксината не трябва да бъде поставяна, преди детето да е навършило съответната възраст за ваксинация.


Наблюдавайте съвсем точно детето си след имунизация и се консултирайте с вашия лекар в случай на проява на нежелани реакции. Важно е да записвате наблюденията си (полезно е например да направите здравен дневник на детето си), които може да дадат важна информация на по-късен етап и при следваща имунизация. Подробностите бързо се забравят, затова записвайте си своевременно.
 

2. Какви са възможните реакции след поставяне на ваксина?

Леките локални реакции като повишение на температурата са обичайни след ваксинация. По-рядко може да се появи леко подуване и уплътнение на мястото на поставяне или зачервяване, болка. Ваксината БЦЖ например може да причини болка и на мястото на инжектиране да се появи втвърдяване, като на по-късен етап се забележи и пустула (гнойна пъпка). По-тежки локални реакции са: гной на мястото на инжектиране, остра токсичност към ваксината БЦЖ с прояви, подобни на грип. Системните нежелани реакции, освен повишена температура в рамките на ден, два, включват също и загуба на апетит, повишена чувствителнoст, невралгия. Тежките реакции се проявяват като астма, уртикария, най-тежката е анафилактичният шок.

NEWS_MORE_BOXНаличието на температура по-висока от 39 оС, а също и възпаление по-продължително от 2-3 дни могат да са признак за сериозно инфекциозно усложнение. При всеки случай на подобни странични реакции е нужна незабавна консултация със специалист. Алергичните реакции след имунизации са свързани най-често със свръхчувствителност към някоя от съставките на ваксината (стабилизатори, консерванти и др.)

Неразположението и лекото повишаване на температура след имунизация в рамките на 24 до 48 ч. е нормално, като родителите не бива да прекаляват с даването на температуропонижаващи средства, тъй като това намалява силата на имунния отговор.
 

3. Как да подготвите детето?

Нормално е детският организъм да реагира, тъй като внасянето на ваксината представлява стрес за имунната система, както поради компонентите на ваксината, така и поради самия процес на имунизацията. За да се справи организмът по-леко и безпроблемно, можете да му направите подготовка около месец преди ваксинацията.

В ситуация на стрес, вирусна инфекция, възпаление и др. минералните соли, които се съдържат в организма, се изчерпват по-бързо. Затова, за да се справи по-добре, организмът се нуждае от допълнителен прием, който ще възвърне минералния баланс. Грижата за имунитета в периода на имунизиране също е особено важна, за да се подпомогне реакцията на организма (реакцията срещу ваксината да е по-лека и за предпазване от усложнения като развитие на инфекция).

Шуслеровите терапевти например препоръчват комбинация от няколко минерални соли, които подобряват дейността на имунната система, улесняват изчистването на токсините и предпазват от алергични реакции. 3 седмици преди датата за имунизация давайте Шуслерова сол №3 железен фосфат (укрепва имунитета, действа противовъзпалително и помага за овладяване на високата температура), сол №4 калиев хлорид (помага на организма по-бързо да образува антитела срещу внесените микроорганизми и важно средство за детоксикация - стимулира клетъчния метаболизъм и дейността на жлезите), и сол №10 натриев сулфат (осигурява бързото изчистване на отпадните продукти от ваксината). Солите се приемат от 3 до 5 таблетки ежедневно от всяка (спрямо възрастта на детето).

Веднага след ваксинирането му дайте отново сол №3 – 3 пъти по 1 таблетка (за да не се повиши температурата), а от следващия ден, в продължение на 2 седмици, давайте соли №4 и №2 калциев фосфат (предпазва от алергични реакции). Последните две соли се приемат 2 пъти на ден по 2 таблетки от всяка, разтворени във вода или кърма.
Лекарите хомеопати препоръчват при следваксинална реакция прием на:

Thuja Occidentalis - намалява негативните последици от ваксината и има антибактериално и изчистващо действие. Може да се приема и като подготовка, и след ваксиниране.

Silicea – хомеопатично лекарство за детоксикация, с което организмът по-лесно ще се изчисти от чуждите вещества. Силицеята същестува и под формата на Шуслерова сол – сол №11. Можете да я включите към комбинацията минерални соли за подготовка преди имунизацията (3 седмици преди ваксинацията сутрин давайте 3 до 5 таблетки от солта).