Температурните аномалии през лятото продължават да ни изненадват, като причиняват редица здравословни смущения за голям кръг от хора. Сред най-засегнатите са страдащите от повишено кръвно налягане. За какво трябва да бъдат внимателни хипертониците и как да се грижат за себе си при резките скокове на градусите на термометъра?
 
Резките климатични промени от големи горещини на периоди на влажност и рязък спад на температурата влияят директно върху сърдечносъдовата система, предупреждават лекарите. При хипертониците подобни стресови фактори могат да доведат до хипертонична криза. Дори и да сте убедени, че нямате проблеми с кръвното налягане, добре е да проверявате стойностите му периодично, особено ако изпитвате някои от следните оплаквания: чести главоболия, замаяност, световъртеж, отпадналост. 
 

Хомеопатични монопрепарати при високо кръвно налягане

Предимство на хомеопатичната терапия е, че се избягват редица странични ефекти и нежелани реакции, следствие от лечението на хипертонията с конвенционални медикаменти. За да сте сигурни в ефективността и успеха й, се нуждаете от помощта на опитен лекар хомеопат. Задачата на хомеопата е да намери подходящото лекарство, чиято симптоматична картина съвпада с индивидуалните оплаквания, с които протича конкретното заболяване на дадено лице. 
 
Кои са някои от най-популярните хомеопатични лекарства, които могат да помогнат в борбата с високото кръвно налягане? Всички те са безопасни и могат да бъдат също и част от цялостната терапия на хипертонията, тъй като няма опасност от лекарствено взаимодействие. Но имайте предвид, че даден хомеопатичен продукт не може да замести изписан от лекуващия ви лекар  медикамент, така че не предприемайте промени в лечебния си план без необходимите консултации със съответните специалисти.
NEWS_MORE_BOX
 
 
  • Aurum metallicum D12, D30 (източник: злато) – основно лекарство при хипертония със слаб пулс и обща слабост. Сънната артерия и артериите по слепоочието видимо пулсират. Причина за повишеното кръвно налягане могат да са силни емоции като тъга, любовно разочарование, огорчение и др. 
  • Gelsemium D6, D30 (източник: жълт жасмин) – при повишаване на кръвно налягане вследствие на силен стрес, шок, страх и др. Излагането на слънце води до влошаване на оплакванията. Възможно е да се усещат пробождания в сърдечната област при лоши новини или тилно главоболие, за които вероятна причина е високото кръвно от стрес. Характерни за пациент, който се нуждае от лечение с Gelsemium, са: слаба, бавна сърдечна дейност; студени глава и ходила; апатия, унилост; засилени страхове и сценична треска от изпит, изнасяне на презентация пред публика, медицински манипулации. 
  • Natrium chloratum D6, D30 (източник: готварска сол) - едно от най-използваните хомеопатични лекарства при случаи на високо кръвно налягане, свързано с продължителен прекомерен прием на солени храни. Възможно е засегнатият да забелязва отичане на краката си сутрин, както и да изпитва необичайна умора след събуждане на сутринта. Дори и при ограничаване на приема на сол, пациентът изпитва силен глад за солени храни. Други възможни оплаквания: усещане за стягане в областта на гърдите, сърцебиене при най-малко усилие. Този тип пациенти са изключително чувствителни към външни стимули като звуци, миризми или светлини. 
  • Lachesis D10, D30 (източник: змия) - препоръчва се за високо кръвно налягане по време на менопаузата. Може да се приложи, когато има изразено неспокойствие както физически, така и психически. Характерни за хората, които се нуждаят от лечение с Lachesis , са: нестабилно кръвообращение с топли вълни; сърцебиене на нервна почва при жени в менопауза със слабост, замайване, тревожност; непоносимост към дрехи и бижута, които стягат врата (затворени яки, вратовръзки или плътни огърлици). 
  • Belladonna D6, D30 (източник: лудо биле) - ефективна при високо кръвно налягане със силно сърцебиене, главоболие, задъхване, усещане за пулсиране в цялото тяло, кожата е зачервена и гореща; световъртеж. Пациентът изпитва силно безпокойство или страх; липсва жажда; оплакванията му се влошават допир, шум и в легнало положение.
  • При хипертонични кризи, Шуслеровите терапевти препоръчват да се вземат следните бързи мерки: да се потопят краката в съд с гореща вода, в която са разтворени по 5 таблетки от Шуслерови соли №8 и №10. През това време се изпива бързо поне 300 мл топла вода. Допълнително се приготвят 4 отделни горещи разтвори от соли с номера 5, 7, 8 и 10. Приемат се с редуване, начесто, като се пият на малки глътки. Сол №8 се грижи за достатъчен кръвен обем, регулира течностите в организма, сол №5 отговаря за оптимизиране на реактивността на нервната система и стабилизиране на психичното състояние. Сол №7 регулира нормалната работа на сърдечносъдовата система. Сол №10 подпомага цялостното пречистване на организма от токсини.
 

Препоръчителни промени в ежедневието

В съвременния живот вместо да освободим напрежението, на което сме подложени, чрез физическо натоварване, често пъти сме принудени да го потискаме и да „заключваме” гнева или страха вътре в себе си. В резултат на това покачването на адреналина, което настъпва при стресови ситуации, вече не може да се преодолее по естествен начин. А това повишава риска от поява на здравословни проблеми като хипертония и впоследствие - от сърдечносъдови заболявания. При повишено кръвно налягане обикновено се препоръчва да се избягва консумацията на сол и пациентът да се придържа към диета с ниско съдържание на натрий. Но само това не е достатъчно, както и не е ефективно във всички случаи. 
 

Какво още е нужно: 


  • Редуциране на телесното тегло, ако е необходимо; 
  • Спазване на специфична диета - освен солените, откажете се от консервираните, пакетирани и замразени храни; заместете с пресни подправки и билки вредните пакетирани миксове за овкусяване. Следете за правилния прием на мазнини.; 
  • Мислите и емоциите имат мощно въздействие върху нашето здравословно състояние, физически и емоционален баланс. За да сте по-спокойни, по-стабилни и съответно по-здрави, могат да ви помогнат практикуването на йога, медитация и някои дихателни техники. Йога асаните помагат за балансиране на нервната система и регулиране на повишеното кръвно налягане. Подобрява се кръвообращението, намаляват се стреса и напрежението. 
  • Извън йога практиките всеки вид физическа активност е от голяма полза: ходене, бягане, плуване и др.