Изследване на хомеопатично лекарство, произведено от Capsicum (вид люти чушки), представя интересни резултати за ефективността на хомеопатията при менопаузални оплаквания. Проучването е публикувано през 2019 г. в списание Homeopathy*.

 

Учени от Университета в Сао Пауло, Бразилия, провеждат рандомизирано, плацебо-контролирано, двойно сляпо клинично изследване с участието на общо 40 жени. Проучването тества хипотезата, че при жени в менопауза хомеопатичното лекарство, произведено от пипера малагета (популярно наименование на плодовете на Capsicum frutescens L., Solanaceae), в сравнение с плацебо, значително ще намали интензивността на горещите вълни след 4 седмици лечение. 


 

Топлите вълни са често срещано оплакване при менопауза 

Менопаузалните горещи вълни са внезапни, предхожда ги поява на усещане за топлина и изпотяване, особено в горната част на тялото. Състоянието причинява силен дискомфорт на засегнатите и много жени в менопауза търсят медицинска помощ и решение на проблема си. Конвенционалното лечение включва хормонална заместителна терапия, която е ефективна, но може да доведе до нежелани последствия. Друг тип нехормонални терапии повишават риска от странични ефекти при жени с анамнеза за рак на гърдата.

 

Сред алтернативните терапии са популярни растения като черен кохош, хмел, мексикански ям, женшен, масло от вечерна иглика и др. Алтернативните техники за релаксация, акупунктурата и хомеопатичните лекарства Lachesis , Pulsatilla и Sepia също намират своето приложение, но не са доказано ефективни при всички случаи.

 

Бразилските учени стъпват на хипотезата, че хомеопатично лекарство, произведено от лютите чушки Capsicum frutescens L. ще бъде ефективно за облекчаване на менопаузалните топли вълни. Хипотезата им се основава на хомеопатичния закон „подобното се лекува с подобно” (similia similibus curantur) – в случая те използват действието на пипера малагета, който при прием предизвиква усещания, подобни на тези при жените по време на топли вълни. Популярните в Бразилия червени, люти чушки малагета при консумация водят до сходни симптоми - подобни на изгаряне усещания в устата, тахикардия, ринорея и меки до интензивни усещания за топлина и пот, особено по лицето и шията. Екипът изследователи са убедени, че хомеопатичното лекарство, направено от чушки малагета, може да бъде ефективно при лечението на топли вълни.

 

Какви са резултатите от хомеопатичното лечение? 

Участниците, разпределени на случаен принцип, са получили лекарство или плацебо в достатъчно количество за 4 седмици. Пациентите и всички изследователи с изключение на един са били в неведение за разпределението на верум и плацебо. Резултатите на бразилските учени показват, че хомеопатичното лекарство от Capsicum (Malagueta/ Малагета) сигнификантно превъзхожда плацебо в намаляването на интензивността на топлите вълни при жени в менопауза след 4 седмици лечение. Изследването разглежда и повлияване на вторични симптоми – умора, безсъние, раздразнителност, тревожност и др. Лечението с хомеопатичното лекарство, в сравнение с плацебо, намалява също и интензивността на вторичните симптоми (p= 0,001), подобрява нивото на активност (p=0,025) и самочувствие (p = 0,008). Не са наблюдавани странични ефекти вследствие на хомеопатичната терапия. Това клинично изпитване на Capsicum е много интересно, тъй като той става първият хомеопатичен медикамент, доказано ефективен за горещи вълни при менопауза.

 

Capsicum в помощ на жените в менопауза

Броят на жените, които не желаят, или не могат да получат хормонална терапия за топли вълни при менопауза, нараства с всяка година. Менопаузата не е болест и всяка жена заслужава да получи възможно най-доброто и безопасно решение и подкрепа. Хомеопатичното лечение може да облекчи оплакванията от горещите вълни, тревожността, депресията и качеството на живот на жените в менопауза.

 

Препоръчителната хомеопатична терапия с Capsicum при горещи менопаузални вълни включва лечение с: Capsicum D30 – при вегетативни нарушения, локална горещина с втрисане, умора, безсъние, раздразнителност, липса на сексуален интерес, 2 пъти дневно по 1 доза. Лекарството в по-високи потенции се прилага само по лекарско предписание при менопаузални оплаквания, придружени с изключителна раздразнителност, необщителност, свадливост; тревожност, емоционална лабилност.

 

Предоставената информация не изключва нуждата от консултация с лекар специалист. 

 

* Homeopathy Vol. 108 No. 2/2019