Великден идва с изобилие от яйца, козунаци, любими ястия и, разбира се, наздравици - за здраве! Но когато празникът и веселбата свършат, често пъти следват оплаквания от чувство на тежест, подут корем, киселини, спазми и други храносмилателни смущения. Ето как можем да си помогнем с няколко добре познати хомеопатични средства, които бързо облекчават стомашния дискомфорт след преяждане и препиване. 


Как да се предпазим от претоварване на храносмилателната система


Тези общи съвети е добре да станат част от ежедневието ни не само по време на празници. Те са особено полезни и в настоящия период, за тези от нас, които по-рядко излизат от дома си, работят вкъщи, имат възможност да се хранят редовно, но от скука или поради депресивни настроения, усещане за изолация, стрес и повишена тревожност, имат склонност да преяждат, да се хранят небалансирано, да приемат повече въглехидрати, десерти и т.н. 


 

  • Всяка сутрин е добре да започваме деня си, като изпием голяма чаша топла вода на празен стомах – това помага на организма да се активизира, подпомага перисталтиката, изчистването на отпадните продукти. Освен това съдейства за регулиране на апетита и стимулира метаболизма. 
  • Да се храним бавно – една от основните причини за лошо храносмилане е бързото хранене с недостатъчно предъвкване на храната. 
  • Да не приемаме горещи храни – това, което е горещо за устата, не е добро и за стомаха. Прекалено топлите храни и напитки дразнят стомашната лигавица.  
  • Да избягваме да ядем плодове едновременно с основното хранене. Въпреки че изглежда примамливо плодът да е част от богатата трапеза, добре е да се консумира по друго време, тъй като може да доведе до ферментация и натрупване на газове. 
  • Ако постоянно се оплакваме от подут корем, добре е да опростим менюто си – да избягваме да смесваме прекалено много групи храни на едно хранене. 
  • Да не забравяме да пием достатъчно вода. Да се придържаме към следното лесно и полезно правило: да изпием чаша вода около половин час преди всяко основно хранене. Така даваме сигнал на стомаха да се задейства и подобряваме храносмилателните процеси. И не на последно място – тази чаша вода дори може да ни съдейства за свалянето на излишни килограми, тъй като доказано понижава апетита. Следващият прием на вода е добре да бъде около час след хранене.

 

Кои хомеопатични лекарства помагат при храносмилателни смущения след изобилното празнично хранене 

 

  • Ликоподиум  - когато се чувстваме толкова подути, сякаш сме погълнали топка! При подуване на корема с чувство на тежест, болки, киселини (които могат да продължат с часове), повишено количество газове и затруднено храносмилане. 

Това е едно от най-популярните хомеопатични лекарства за храносмилателни смущения, особено ако яденето на храна, богата на лук или чесън, боб, леща и кръстоцветни зеленчуци (храни, които по принцип са по-трудно усвоими), води до прекалено много подуване на корема или газове. 

  • Нукс вомика – при преяждане с поява на диспептични оплаквания (болка и неприятно усещане в горната част на стомаха след хранене – обичайно го наричаме лошо храносмилане). Подобни оплаквания могат да се появят във всяка възраст, около една четвърт от населението е засегнато от тях в някакъв период от живота. 

Не бива да забравяме Нукс вомика и като най-доброто хомеопатично средство срещу махмурлук – превантивно може да се приема по 1 доза преди купона, след него и на следващата сутрин. Ако сме пропуснали да го приемем превантивно, помага и при остри оплаквания от махмурлук на следващия ден след празника.

  • Хелидониум - това е друго хомеопатично лекарство, за което трябва да мислим, ако сме преяли и то с мазна, богата, пържена, тежка храна, вследствие на което започват храносмилателни смущения и дори болка в жлъчката. 

И накрая, макар да няма нищо общо с храносмилателните смущения, празниците могат да бъдат стресиращо време за мнозина. Въпреки че обичаме семействата си, може да е трудно да прекараме продължително време с тях. Могат да се възобновят стари спорове, да се припомнят някои позабравени обиди. За други хора, мисленето за близки, които сме изгубили, или усещането за самота поради раздяла с любим, може да предизвика огромна тъга и да доведе дори срив. Във всички тези случаи - разочарование, гняв, тъга, може да помогне хомеопатичното лекарство Игнация. 


Как се приемат хомеопатичните лекарства: след избора на хомеопатично средство, което отговаря на индивидуалните симптоми, в остра ситуация хомеопатичните медикаменти в ниски потенции (D6, D10, D12) могат да се приемат начесто – на всеки час при необходимост. С настъпване на подобрение приемът постепенно се разрежда до пълно елиминиране на симптомите. 


При нужда от психологическа подкрепа хомеопатичните медикаменти се приемат във високи потенции, които могат да се препоръчат единствено от лекар хомеопат.


Винаги е препоръчително употребата на всякаки лекарства, включително хомеопатични, да бъде обсъдена с личния лекар или с медицински специалист. 


*Източник на информацията за хомеопатичните медикаменти – Materia medica на: д-р Уилям Бьорике; Роджър Морисън; К.Н.Матур.