Често страховете от зъболекарският кабинет започват още в детска възраст, като съпровождат някои пациенти през целия им живот. Ето някои обичайни проблеми, които могат да се решат по-бързо и по-успешно с помощта на хомеопатията. (Към първа част на материала)

 

При пробив на зъби
При поява на млечни зъби - това може да е много болезнен процес за кърмачето. Хомеопатичното лекарство Хамомила D6 се препоръчва при този тип болезнена дентиция. Характерно за състоянието на детето е да пищи, да иска да го носят на ръце или да го люлеят, но трудно може да бъде утешено, възможно е да има повишена температура. В кърмаческа възраст Хамомила се прилага лесно, като 1 доза от лекарството се разтваря в 100 мл вода. По 1-2 лъжички от тази течност е достатъчна да успокои бебето.
При затруднен пробив на мъдреци – това е вторият период в живота на човек, когато появата на зъб причинява наистина сериозни проблеми. Пациентът ще има голяма полза от приема на Магнезиум карбоникум D30 (по 1 доза на всеки час), в случаите когато болката е силна и се провокира от студено или от най-лекото докосване на зъба с езика. Когато болката е ирадиираща, може да се използва и хомеопатичното лекарство Хекла лава D30 - по 1 доза на всеки час, до настъпване на подобрение. 


 

NEWS_MORE_BOX

 

 

При афтозен стоматит
Това заболяване се среща често в детска възраст, като причинителят е херпес-вирус. Болката от афтите по устната лигавица е толкова силна, че децата отказват да се хранят, дори да пият вода. Този тип афтозни и други тежки стоматити, свързани с разранявания по лигавицата, с лош дъх и с поява на налепи, може да се преодолее с помощта на лекарството Меркуриус солубилис D12, което ускорява заздравяването на раните и успокоява болката. 

 

При страх от стоматологични манипулации
Причината за това състояние се корени още в ранно детство и е свързана с минали травмиращи преживявания на зъболекарския стол. Пациентът е тих и трепери, като парализиран от страх (вцепенен и умствено блокирал), изпитва желание за често уриниране, понякога е възможно да има разстройство. В тези случаи може да помогне прием на лекарството Гелсемимум D30 – по 1 доза в деня преди часа на преглед, а в деня на манипулацията – по 1-2 дози, през 1 час. 

 

При рефлекторно гадене по време на интервенции в устната кухина
Някои пациенти са особено чувствителни и трудно понасят голяма част от процедурите в зъболекарския кабинет, тъй като докосването в областта на устната кухина провокира позиви за повръщане. За тях е особено подходящ приемът на Ипекакуана D6 или D30, по 1 доза при нужда. Помага за овладяване на гаденето и позивите.