В практиката на денталните лекари хомеопатичните средства са едно силно допълнение към конвенционалната терапия, тъй като се приемат добре от пациентите и нямат нежелани странични ефекти.

 

Устната кухина и дъвкателният апарат са част от целия организъм, така че всяко хомеопатично лекарство може да се приложи за третиране на различни дентални заболявания, ако отговаря на цялостната картина от симптоми. Ето някои често срещани дентални проблеми, които могат да се решат по-бързо и по-успешно с помощта на хомеопатията.


 

При кървящи венци


Лошата устна хигиена може да доведе до оточни и подути венци, до поява на кървене, гингивит. В тези случаи е подходящо хомеопатичното лекарство Хекла лава D10, което е много ефикасно при пародонтити и възпаления в устната кухина. Препоръчителната дозировка при гингивит е 2 пъти дневно по 1 доза (10 лобули) за продължителен период от време (2 до 6 месеца), до настъпване на подобрение. 

 

При необходимост от ортодонтски корекции 


Ортодонтското лечение не бива да се възприема като вид козметична процедура. То е необходимо не само, за да имаме красива усмивка, а и за да се осигури правилно подреждане на зъбите и добро разпределение на дъвкателното налягане. От това зависи и здравето на зъбите в дългосрочен план. 

 

NEWS_MORE_BOX

 

 

Най-сериозният проблем при брекетите е, че настъпва влошаване на устната хигиена, задържат се хранителни остатъци и се образува зъбен налеп. А всички те са предпоставка за поява на кариеси. Почистването на зъбите трябва да се извършва по-старателно и за по-продължително време, като се използват специални четчици за по-добър достъп до всички повърхности. А за да се облекчи болката, свързана с носенето на брекети и с всички необходими манипулации, се препоръчва прием на Арника D6 - по 1 доза 2 пъти дневно при болка след поставяне на ортодонтски апарат или брекети, като приемът продължава до подобрение.

 

При вадене на зъб


Тъй като това е вид травматична манипулация, се препоръчва прием на Арника D30 в продължение на няколко дни след интервенцията. Ако се налага да се вади мъдрец, към Арника D30 трябва да се прибавят Хиперикум D6 и Фосфорус D30. 

Фосфорус D30 може да се приема по 1 доза неколкократно в дните преди отстраняването на мъдреца. А след екстракцията на зъба, за предотвратяване на постоперативните усложнения, се приемат и Арника и Хиперикум. 

 

Арника D30 – по 1 доза 2 пъти дневно за 3-4 дена. Така се постига намаляване на болката, предотвратяват се кървенето и отока на тъканите, ускоряват се оздравителните процеси. Специалистите забелязват, че прилагането й редуцира постоперативните усложнения с повече от 70%. 

 

Хиперикум D6 - 3x1 доза дневно, до настъпване на подобрение. Помага за овладяването на силни, пронизващи травматични болки в нервните окончания.

 

Следва продължение