В разгара на активния сезон искаме да се възползваме максимално от предимствата на хубавото време. Някои се разтоварват със спорт на открито, други покоряват планини, трети работят в градината на село или на вилата. Където и да сме, ако пострадаме при инцидент, можем да използваме предимствата на хомеопатията като средство за първа помощ. Правилото е едно – приемът на хомеопатичното лекарство да започне колкото се може по-скоро след навяхване или изкълчване. Ето и кои са най-често използваните хомеопатични медикаменти в тези случаи:

 

  • Арника D6 – първи избор на хомеопатично лекарство при травми. Помага за овладяване на шока, намалява болката, спомага за по-бързото разнасяне на хематоми. Пациентът е чувствителен към докосване, избягва всякакъв контакт и раздвижване на засегнатия участък. Болката не му позволява да си намери удобна позиция – оплаква се дори и в леглото. 
  • Белис перенис D6 – при силна болезненост на мускулите, особено полезно средство при болки след тежък физически труд в градината или когато след натъртвания и травми останат подувания и синини. Обикновено се прилага заедно с и след използването на Арника. 
  • Бриония D6 – ако се оплакваме от подути, болезнени стави след нараняване, може да има засягане на ставните връзки. Характерно за симптомите е, че се влошават от най-малкото движение. Поради това болният избягва да се движи. Оплаква се от остра, локализирана, пробождаща болка, която се облекчава при прилагане на натиск. 
NEWS_MORE_BOX

 


  • Рус токсикодендрон D6 – хомеопатично средство за лечение при остри оплаквания от мускулите, сухожилията и ставите. Освен вследствие на травма, оплакванията често се появяват, след като тези структури са били претоварени, както чрез кратко интензивно пренапрягане, така и след дълготрайно пренатоварване (например вдигане на прекалено тежък предмет или участие в изтощителен спортен маратон). В резултат на това, че е надхвърлен капацитетът на тялото, се появяват силна болка и скованост, травмираната част също така е подута и се усеща гореща. Характерен симптом е, че болката отслабва след раздвижване. Звучи противоречиво, но не почивката и релаксацията, а движението облекчава оплакванията. 


С правилно назначено хомеопатично лечение може бързо да се облекчат симптомите на и да се ускори лечебният процес. Използването на хомеопатични монопрепарати е напълно съвместимо и с друг вид терапии. Ако болката от травмата продължава или липсват признаци на подобрение в рамките на 24 до 36 часа след приемането на внимателно избраното хомеопатично лекарство, потърсете помощ от специалист, за да се провери вероятността да има счупване на кост. 


Най-добре е за избора на лекарство в правилно разреждане пациентът да се консултира с лекар или фармацевт. Предоставената информация не може да отмени нуждата от индивидуална консултация с опитен лекар хомеопат.