Кашлицата е защитен механизъм на тялото, чрез който се премахват дразнещи вещества, излишен секрет и др. Тъй като този механизъм е важен и за лечебния процес, кашлицата не бива да се потиска изкуствено и на всяка цена, но когато е прекалено интензивна, болезнена, нарушава съня приложението на хомеопатични медикаменти може да облекчи дискомфорта и да помогне за възстановяването.

 

Кашлицата може да съпътства много разнообразни заболявания или състояния. В случай, че е съпроводена със затруднено дишане, ако при кашляне се отделят секрети с кръв, ако се наблюдава силно влошено общо състояние, трябва незабавно да се потърси спешна помощ.


 

Ето няколко популярни хомеопатични медикаменти за лечение на кашлица, като е много важно да се обърне внимание на индивидуалните симптоми, за да бъде изборът точен. 

 

  • Аконит – избор за медикамент, когато кашлицата се е появила внезапно, често след излагане на студен вятър. Кашлицата е остра, суха, постоянна. Може да започне внезапно дори по време на сън като събуди болния или при преминаване от хладно място на по-топло. За болния са много характерни състоянието на повишено безпокойство и страх. Аконит е едно от хомеопатичните лекарства и за началото на пристъп на астма или круп.
  • Арсеникум – когато дишането на болния е с хрипове, затруднено, не може да си поеме дълбоко въздух, влошава се през нощта, особено след полунощ. Засегнатият е изключително неспокоен и тревожен, слаб и изтощен до крайност.
  • Бриония - при остра, силно болезнена, суха кашлица. Болният се чувства зле от всяко движение, при кашлица може да притиска гърдите си, за да остане неподвижен. Иска да поеме дълбоко дъх, но при силно вдишване изпитва болка. Лигавиците са сухи (сухота в устата и гърлото), може да има силна жажда. Раздразнителен е, иска просто да го оставят намира.
  • Хамомила – за суха, дразнеща кашлица, появила се след излагане на вятър или след състояние на превъзбуда, гняв, силни емоции. Този тип кашлица често се засилва вечерно време и може да продължи и през нощта. Със свръхчувствителна нервна система болният може да е изключително раздразнителен и възбуден. Хамомила е едно от хомеопатичните лекарства, популярни за приложение в ранна детска възраст. В този случай болното дете може да е толкова раздразнително, че дори да пищи и да удря, като се успокоява само когато е носено на ръце. Това хомеопатично лекарство е много полезно и при астматични пристъпи, предизвикани от гняв.
  • Ипекакуана силна кашлица на дълги спазматични пристъпи, която може да доведе дори до повръщане. Болният може да усеща стягане в гърлото и гърдите.
  • Спонгиа – за силна, задушаваща, „лаеща” кашлица с усещане сякаш гърлото е запушено (сякаш се диша „през гъба”), дихателните пътища са сухи. Кашлицата е съпроводена с наличие на слузест секрет в гърлото, който причинява нуждата от постоянно покашляне. Болният се подобрява от топлина, от вдишване на гореща пара и топли храни. Влошаване настъпва по време на сън и в легнало положение. Това хомеопатично лекарство е много полезно и при пристъпи на астма и круп.

Как се приемат хомеопатичните лекарства: при остри симптоми хомеопатичните препарати в ниски потенции (D6, D10, D12) могат да се използват на често (на всеки 1-2 часа) до настъпване на подобрение. Предоставената информация не отменя необходимостта от лекарска консултация.

*Източник на информацията за хомеопатичните медикаменти – Materia medica на: д-р Уилям Бьорике; Роджър Морисън; К.Н.Матур.