Хомеопатията е медицинска система на лечение на заболяванията с минимални дози от естествени субстанции, които предизвикват в здрави хора симптоми на заболяване и при болест могат да излекуват същите тези симптоми. Това гласи основния закон на хомеопатията „Подобното се лекува с подобно“. 

 

Данните показват, че над 55% от населението в Европа използва комплементарна и алтернативна медицина, като най-предпочитан метод е хомеопатията. В САЩ проучване от 2012 г. показва, че 5 милиона възрастни са използвали хомеопатия и 1 млн. деца в предходната година. Според СЗО хомеопатията е втората по употреба терапевтична медицинска система в света. 


 

Хомеопатията датира от 18 век, когато д-р Самуел Ханеман утвърждава нейните принципи и методология, като от тогава непрекъснато търпи развитие. Използват се няколко хиляди хомеопатични лекарства, които са от естествен произход – растителен, минерален и животински. 

 

Използват се натурални субстанции като пресни или изсушени лечебни билки, чесън, кафе, някои отровни растения и субстанции, минерали като калциев карбонат, готварска сол, силиций и др. в минимални дози. От първоначалната субстанция се приготвят гранули, разтвори, таблетки и др. лекарствени форми. 

 

Хомеопатичните лекарства са регистрирани като лекарствени продукти и подлежат на регулация както другите лекарства. Докато много лекари са скептични към ефекта на хомеопатията, милиони пациенти от цял свят съобщават за подобрение и облекчаване на състоянието си, на болките, умората, безсънието, алергиите и др. симптоми. 

 

Как работи хомеопатията? Хомеопатичните субстанции помагат за излекуване на болестите, като стимулират имунната система и естествената способност на тялото към излекуване. В хомеопатията се смята, че симптомите които една субстанция причинява на здрави хора, същата субстанция може да ги излекува при болест. 

 

Важен принцип на хомеопатията е индивидуализираният подход спрямо индивидуалните симптоми на всеки човек, лична и фамилна медицинска история, начин на живот и потребности. Независимо, че двама думи могат да имат една диагноза, те могат да получат различно лекарство, на база на индивидуалната симптоматика, начин на реакция и др. 

 

Това, което различава хомеопатията от стандартната медицина, е голямото внимание, което се обръща на емоциите и личността на пациента. Обичайно е в кабинета на хомеопата да ви попитат за стреса в живота ви, взаимоотношенията, особеностите на характера, семейството и др. 

 

Според нуждите на пациента се преценява и дозата на хомеопатичното лекарство – т. нар. потенция. Всяка една доза или потенция отговаря на броя разреждания на първоначалната субстанция. 

 

Хомеопатията е холистичен подход на оценка на състоянието на пациента, и освен медицинските диагнози, тестове и изследвания се вземат предвид и психо-емоционалното състояние, реакциите на организма към околната среда и др. фактори. 

 

При хомеопатичното интервю лекарят хомеопат се стреми да намери това хомеопатично лекарство, което най-пълно отговаря на симптомите на пациента. Симптомите се категоризират според тяхната интензивност и честота, както и се взимат под внимание странни и редки симптоми, които са отличителни при този пациент. 

 

Хомеопатията е холистичен подход и се взимат под внимание начинът на живот на пациента, неговите навици и среда. Силно внимание, освен на физическите симптоми, се обръща и на емоционалните и психически характеристики и се изследват психо-соматичните зависимости. 

 

Хомеопатичните лекарства от растения се приготвят от майчини тинктури от растението. Лекарствата от минерален произход се приготвят чрез процес на тритурация в хаван с млечна захар. В зависимост от степента на разреждане на първоначалната субстанция има десетични и стотични разреждания или потенции. 

 

NEWS_MORE_BOX

 

 

Много субстанции, които се използват в хомеопатията в големи дози могат да предизвикат токсичност като арсен, олово, живак и др., затова като хомеопатични лекарства те се използват в силно разредено количество и в минимални дози, които не предизвикват странични ефекти. 

 

Хомеопатията облекчава редица състояния и симптоми на алергии, астма, тревожност, кожни дерматити и др. кожни заболявания, хормонален дисбаланс, автоимунни заболявания, главоболие, артрит, депресия, храносмилателни проблеми като синдром на раздразненото дебело черво, хронична умора, безсъние и много други. 

 

Много проучвания показват ефективността на хомеопатията и са публикувани в научни журнали. До 85% от рандомизираните проучвания показват, че хомеопатията е по-ефективна спрямо плацебо. 

 

От 5 проведени мета анализа 4 показват, че хомеопатията е по-ефективна от плацебо. Шест годишно изследване на хомеопатичната болница в Бристол показва, че 70% от 6500 пациенти имат подобрено здраве в дългосрочен план след използване на хомеопатично лечение. 

 

Ползи на хомеопатичното лечение: 

  • Взимат се предвид всички аспекти на индивидуалния пациент. Хомеопатията не приема болестта като набор от симптоми, а като индивидуална реакция на всеки пациент спрямо болестотворните фактори. Хомеопатията лекува цялостно пациента, всички симптоми които преживява на физическо, емоционално, умствено и духовно ниво. Хомеопатичното лечение взема предвид хроничния стрес и вярванията на пациента дали ще се излекува, които са важни за общото състояние на здраве. 
  • Използват се ниски дози от натурални продукти. Хомеопатичните продукти са на база природни субстанции като билки и минерали, а не са създадени от човека лекарства и химикали. Те са в ниски дози и имат меко, безвредно и нежно действие. Нямат риск от привикване и рядко имат странични ефекти, в сравнение с другите лекарства. 
  • Ползи при лечение на алергии и астма. Хомеопатичното лечение на алергиите често е чрез даване на същото вещество, което предизвиква алергия в минимални дози. Проучване на Университета в Глазгоу показва, че при 80% от пациентите с астма има подобрение на състоянието с индивидуално подбрано хомеопатично лечение още в първата седмица на лечение. Контролната група на плацебо има за сравнение 38% подобрение на симптомите. 
  • Намалява тревожността и депресията. Хомеопатията често се използва заедно с когнитивната поведенческа терапия и др. форми на психотерапия при състояния на психически заболявания заедно с физически симптоми. Много пациенти с тревожност и депресия, имат и проблеми със съня, безсъние, умора, мускулни болки, главоболия и храносмилателни проблеми. Хомеопатът взема предвид както психическите симптоми, така и физическите.  
  • Хомеопатията облекчава хроничните болки. Проучванията показват, че хомеопатията помага при хронични болки като намалява нуждата от операция и използване на други лекарства. Едно контролирано, рандомизирано проучване на 43 пациента с хронични болки в кръста, за период от 18,5 месеца, през които са приемали индивидуално подбрани хомеопатични лекарства, показва значително намаляване на оплакванията.