Подготовката за раждането е много важен момент по пътя ни към родителството, казва Тони Калушкова, зам.-председател на Алианса на българските акушерки и основател на Център за родители във Велико Търново. И дава важни съвети на бъдещите майки как да се грижат за себе си, за да се радват на спокойна бременност и безпроблемно раждане.

- Все повече курсове за бременни и училища за бъдещи родители отварят врати. Каква е ползата от тях?


Всяка бъдеща майка трябва да е наясно, че когато е добре информирана и запозната с процеса на раждане, всичко протича много по-леко, а вероятността да настъпят усложнения е много по-малка. Затова горещо препоръчвам посещението на курсове за предродилна подготовка. Още по-добре, ако ги посещават и двамата родители или бременната да е придружена от този, който ще й оказва подкрепа за кърменето и грижата за бебето.

- Как бременната да прецени коя е подходящата за нея болница и как да избере водещия раждането?


Изборът на лекар или акушерка се ръководи най-вече от очакванията на жената. Добре е през бременността тя да се запознае в подробности с родилния процес и да си изготви свой план, който да обсъди в детайли с избрания специалист. Така и двете страни ще са наясно за очакванията и възможностите. В родилните домове се организират Дни на отворени врати, които са много полезни. Познаването и доверието към АГ-специалиста са ключов фактор за по-лесното и безпроблемно протичане на раждането. За тези жени, които по финансови или други причини няма да направят избор на специалист, препоръчвам да посетят Дните на отворени врати в родилния дом. Така ще се чувстват в позната среда и ще са много по-спокойни.- Далеч преди старта на истинските контракции бременните се сблъскват с подготвителните - каква е тяхната роля?

Това са т. нар. Бракстън-Хикс контракции. Те подобряват притока на кръв и кислород през плацентата към плода, както и укрепват матката и маточната шийка и по този начин ги подготвят за раждането. Тези контракции всъщност започват още от шестата седмица след началото на бременността, но жените обикновено ги усещат едва в последния триместър, когато бебето и матката са достатъчно големи.

Бракстън-Хикс контракциите са неравномерни, не са съпроводени с болки в кръста или ниско долу в корема и не водят до разширение на маточната шийка – т.е. от тях няма риск да настъпи раждането. Те дори са полезни за бебето, чрез тях то все едно получава масаж. Ако подобни контракции се случват на бременната за първи път и тя се чувства притеснена, помага  следното правило: „Направете обратното на това, което сте правили до момента на появата на контракциите!“ Например, ако бременната е лежала – нека да стане и се раздвижи и обратното. Добре е да изпие няколко чаши вода, защото е много възможно това да са контракции, породени от дехидратация. Ако въпреки всички тези препоръки контракциите не изчезнат и продължат по-дълго от час, трябва да се потърси връзка с наблюдаващия лекар.

  - Може ли да се сбърка началото на раждането?


Това е въпрос, който повечето жени задават, докато са бременни, а след като родят си признават, че раждането няма как да бъде сбъркано. Освен ако бременната жена не е съвсем неподготвена за предстоящото, или ако никога не е чувала, че боли и няма такива страхове и очаквания. Тогава е възможно жената да не осъзнае, че промените, които се случват с тялото й дават сигнал за началото.

NEWS_MORE_BOXИстината е, че всяко бебе се появява на бял свят по свой уникален и неповторим начин. Същото важи и за раждането – при едни ще започне с изтичане на води и без контракции, при други с контракции, идващи на различни интервали - от 5 или 30 минути. При трети пък може да има само леко усещане за разпъване ниско долу в корема и в кръста. Факт е обаче, че в един момент ще се появят регулярни контракции, които ще идват все по-често и ще стават все по-продължителни.

Нека не забравяме – природата е създала перфектния механизъм, за да може лесно и безпроблемно да се появят децата ни на бял свят. Ние трябва просто добре да познаваме този механизъм, за да можем да разчитаме сигналите, които ни дава тялото ни и да ги следваме. Раждането е плавен процес и неговата продължителност зависи в голяма степен от подготовката на майката, от подкрепата, която получава, от сигурността, която изпитва, но зависи най-вече от това жената да не се страхува!

- Как да се грижат за себе си бременните в последните дни преди термина?


Добре е бременната жена да се движи колкото се може повече! Така тя помагате на бебето да заеме оптимална позиция, а на тялото - да се „разтвори“ и подготви за раждането.

Бъдещата майка може да подготви тялото си за изпитанието, което му предстои при раждането, и с шуслерова терапия. През последните две седмици преди термин ежедневно могат да се вземат Шуслерови соли №5, 3, 2 и 7, включително и в деня на раждането. Разтварят се по 5 таблетки от всяка сол в 500 мл вода и се изпиват на малки глътки. Това е един своеобразен енергиен, безвреден, коктейл, който мобилизира потенциалните възможности на организма и дава допълнителни сили на жената да се справи с физическото и психическото изтощение по време на родилния процес.