Запекът не трябва да бъде тема табу. Този проблем засяга много хора и може сериозно да повлияе на здравето на всеки един, понякога и по изненадващи начини.

 

Какви са признаците и симптомите за наличие на констипация?Запекът може да се проявява с разнообразни симптоми: дефекацията става по-нередовна от обичайното; засегнатият изпитва затруднения – налага му се да се напряга силно или има усещането за непълно изхождане; изпражненията са сухи, твърди, на бучки и предизвикват силно болезнени усещания; появяват се оплаквания от стомашни болки и крампи, газове и изпражнения с лоша миризма, подуване на корема и дискомфорт в храносмилателната система. Много характерно за констипацията е, че дефекацията се осъществява еднократно за период от няколко дни, а количеството на фекалиите е по-оскъдно. Грубите, сухи изпражнения трудно преминават и се отделят. Мъчителните позиви за дефекация са особено голям проблем при малките деца, които заради болката се противопоставят на процеса и проблемът се усложнява още повече. Ясно е, че подобна ситуация е неприятна за всички, но констипацията повлиява на живота ни по доста други неочаквани начини. Ето някои от тях. 

 

Запекът понякога е свързан с неприятното главоболие, което ни мъчи 


Причините за главоболие са многобройни, а към тях експертите вече добавят и наличието на констипация. Първото възможно обяснение е стресът, който неминуемо ни причинява това състояние. Болката, неудобството, усещането за подуване и тежест в корема, което продължава с дни, наистина може да причини много стрес и повишена тревожност, които да отключат главоболие. Други теории сочат, че главоболието може да бъде предизвиквано от натрупване на токсини, които се задържат по-продължително в тялото. 

Има връзка и със състоянието на кожата 


Някои оплаквания, които сме свикнали да възприемаме като козметични, например подпухналост на лицето, акне, тъмни кръгове под очите и дори кожни обриви, могат да произтичат от проблемите на стомашно-чревната система. Кожата и лигавиците са огледало на дейността на вътрешните ни органи. Нарушената перисталтика, свързана с натрупване токсини, провокира изява на редица кожни проблеми, включително екземи и обриви. 


Запекът може да бъде знак за нарушен баланс на „добрите” бактерии, известни още като чревна микрофлора, които защитават тялото ни от свръхрастеж на потенциално вредни бактерии, паразити, гъбички в червата и не позволяват тяхното проникване в кръвта и лимфната система. При липса на нормална микрофлора и наличие на „лоши”бактерии в червата ce получава т. нар. „синдром на пропускливите черва”, при който вaжни xpaнитeлни вeщecтвa нe ce ycвoявaт, дoĸaтo вредни oтпaдъчни вeщecтвa преминават в ĸpъвooбpaщeниeтo и пpeдизвиĸвaт нaчaлoтo нa възпaлитeлни пpoцecи. Toвa ce oтpaзявa не само на ĸoжaтa, но и на функционирането на всички органи и системи.

 

Загуба на апетит 


Не бързайте да се радвате, че щом запекът може да ви накара да изгубите апетит, това поне ще ви помогне да решите проблемите си с килограмите. Констипацията върви ръка за ръка с подутия корем, което със сигурност не е желана цел за никого. А и този тип липса на апетит е сходен със състоянието на неразположение, в което се намира болният, когато не се чувства добре и няма сили и желание да се храни. Храносмилателната система е много сложна и фино настроена. Тя постоянно предава сигнали към мозъка и обратно към органите. Не случайно стомашно-чревният тракт се нарича „втори мозък”. Когато се храним, сигналите започват да постъпват още от момента, в който поднесем първата хапка към устата си. При запек обаче този цикъл на обратна връзка се нарушава. Ако оприличим храносмилателния тракт на поточна линия във фабрика, то мозъкът и стомахът получават сигнали, че поточната линия е претоварена и няма повече пространство за новата продукция, затова цикълът трябва да се прекъсне, докато претоварването в системата не се отстрани. Така се стига до загуба на апетит, докато проблемът не бъде решен. 

 

Констипацията провокира появата на хемороиди


Хемороидите е по-вероятно да се появят при хора, които имат склонност към запек поради повишеното напрежение върху вените в областта на таза и на ануса. Освен този неприятен здравословен проблем обаче, констипацията може да е причина също за лошия ви дъх или лош вкус в устата, показва датско проучване. 


Като всяко едно здравословно неразположение, произтичащо от многобройни фактори, констипацията изисква комплексни мерки, за да се постигнат трайни резултати. 

 

Природни решения в помощ при констипация


На първо място е важно да се изключат някои заболявания или хранителни непоносимости, които могат да са причина за честите проблеми със запека. Затова е добре да се направи консултация със специалист. След като подобни съмнения са отхвърлени, е важно да подпомогнете регулацията на храносмилателната и отделителната системи по следните начини:

 

Редовна физическа активност, която засилва кръвообращението и съответно кръвоснабдяването на целия храносмилателен тракт. Така се стимулира и движението на червата. 

 

NEWS_MORE_BOX

 

 

Понижаване на нивото на стрес. Стресът и емоционалното състояние имат силно въздействие върху храносмилателната система. Помислете например за това как ви присвива стомах преди изпит и как губите апетита си, когато сте под напрежение. Хроничният стрес може да доведе до възпаление в стомашно-чревния тракт и неприятни храносмилателни нарушения като запек. Подходящи инструменти за намаляване на стреса са медитацията, йога, масажите, ароматерапията и хомеопатията. 

 

Помощ с хомеопатия. Оказва се, че една голяма група хора развиват запек с лъжливи, неефективни позиви за дефекация, а впоследствие и хемороиди, поради заседнал начин на живот, преяждане, консумация на храни, които са богати на полуфабрикати и консерванти, прекомерен прием на алкохол. Ежедневие, изпълнено със стрес, страст към мазни и пикантни храни, алкохол, кафе и други стимуланти, изразен стомашен дискомфорт и метеоризъм след хранене, проблеми със съня и повишена нервност през деня, са характерни особености при тях. При хора, които разпознават себе си, в това описание, е много подходящо хомеопатичното лекарство Нукс вомика D6, което може да се приема 3-4 пъти дневно по 1 доза, за продължителен период от време. Освен хомеопатията, която регулира поведенческите нарушения, както и физическите симптоми в тези случаи, в Шуслеровата терапия също има препоръчителна схема за минерални соли при констипация – Шуслерова сол №10, 5 табл. сутрин, сол №8, 5 табл. на обяд, и сол №7, 5 табл. вечер. За тези, които са много заети през деня, и трите минерални соли могат да се разтворят в малка бутилка вода и да се пие на малки глътки през целия ден. Терапията има за цел подпомогне цялостната детоксикация на организма и работата на отделителната система, да регулира баланса на телесните течности, да подобри чревната перисталтика и да намали нивата на стреса.

 

Балансирано хранене. Един от най-лесните природни начини за нормализиране на дефекацията е чрез консумиране на повече богата на фибри храна. Богати на фибри са бобовите растения, грах, леща, боб, лимец, елда; пълнозърнестите ечемик, овесени ядки и кафяв ориз; зеленчуци като зелен грах, броколи, брюкселско зеле и плодове като малини, круши, ябълки, банани. Добавете пробиотици, както и повече ферментирали храни в диетата си. И пийте много вода!