Интересни случаи с приложение на хомеопатичното средство Окубака (Okoubaka) при интоксикации, заболявания на черен дроб, жлъчка, панкреас и др. 

 

Хомеопатичното лекарство се извлича от кората на дървото Окубака - от рядкото семейство Santalaceae (сандалово дърво), което вирее в джунглата на Западна Африка.През 1972 г. излиза първият доклад въз основа на клинични изпитания на Окубака с автор Магдалена Кунст. По същото време за ефекта от Окубака при различни интоксикации, проблеми с панкреаса и токсоплазмоза съобщава и Вилмар Швабе, който установява и неговия ефект на повишаване на съпротивителните сили на организма. В Окръжна болница „Ройтлинген”, Германия, лекари прилагат Окубака за лечение на медикаментозни интоксикации и при случаи на медикаментозни екзантеми и алергии, без преди това да е било назначено лечение с противоалергични средства. Резултатите от приложението на Окубака в различни случаи са представени на 138-я Конгрес на Федералната асоциация на лекарите хомеопати в Германия през 1986 г. 


Клиничните изпитания на Окубака демонстрират неговия детоксикиращ ефект при различни токсични натоварвания, както и действието му при заболявания на черния дроб, жлъчката и панкреаса. През годините изследователите на Окубака съобщават също за успешното приложение на медикамента при заболявания на стомаха и червата, а също и при влошено общо здравословно състояние и др.


При изследване на съставните вещества на Окубака в Института за фармакологична биология към Мюнхенския университет установяват лек антибактериален ефект, както и значително повишаване на фагоцитозната активност.


Механизмът на детоксикиращото действие на Окубака все още е неясен. Предполага се, че чернодробно-жлъчното действие на медикамента подпомага ускоряването на процеса на детоксикация и отделяне на токсичните вещества от организма. Досегашните наблюдения върху действието на медикамента би трябвало да се разглеждат като отправна точка за бъдещи изследвания, категорични са учените. Ето и някои съобщавани от тях типични истории на пациенти, приемали Окубака по повод различна симптоматика и оплаквания.

 

  • Случай на 19-годишен мъж, който от няколко седмици се оплаква от силно сутрешно гадене, особено при миене на зъбите. След приложение на Окубака съобщава, че оплакванията му са изчезнали. 
  • Случай на 37-годишна жена с чести ангини (тонзилектомия) и други придружаващи заболявания. От 2 седмици отново има оплаквания от ангина, а също и усещане за „камък” в коремната област при прием на горещи напитки, както и силно желание за консумиране на хляб, кафе и шоколад (и други сладки неща), които обаче стомахът й не може да понесе. В хомеопатията подобна картина насочва към лечение с Lycopodium. Но тъй като пациентката е вземала големи дози антибиотици и други медикаменти, първоначално й се препоръчва Окубака с цел детоксикация. Медицинският доклад 14 дни по-късно показва рязко подобрение в общото й здравословно състояние. След което пациентката получава Lycopodium на принципа на подобието.
  • Случай на 25-годишна жена, която поради рецидивираща инфекция на пикочните пътища е лекувана с много антибиотици и други лекарствени средства. При това, всеки път по време на лечението е получавала кожни обриви. При поредно медикаментозно лечение на лицето й се появява екзантема, придружена от силен сърбеж, която не се повлиява от предписания й антихистамин. Общото й състояние е много лошо, няма никакъв апетит. След препоръчания прием на Окубака с цел детоксикация всички оплаквания бързо изчезват. 
  • Случай на 31-годишна жена с болки в жлъчката, със светли изпражнения и лек иктер. Налице е хепатомегалия, плътен бял налеп върху езика. Пациентката страда от газове и не понася предизвикващи газове храни, месо и мазнина, кафе, чай, алкохол, както и нищо сладко. Тъй като е изложена непрекъснато на токсини в околната среда, й е назначена двуседмична терапия с Окубака. След това съобщава, че се чувства общо много по-добре, по-жизнена, и вече няма никакви жлъчни оплаквания. Отново може да се храни спокойно. 
  • Случай на 53-годишна жена с диагноза персистиращ хепатит. Налице е 30% затлъстяване на черния дроб. Пациентката се оплаква от чернодробно-жлъчни болки, стомашно разстройство и хроничен бронхит. Назначено й е лечение с Chelidonium, което води до подобрение и намаляване на оплакванията. Диарията спира, по-скоро дори има обстипация. След това пациентката получава лечение с Окубака и след 5-ия ден съобщава значително общо подобрение на състоянието си, чувства се енергична, освежена. От години съществуваща екзема на главата и главоболието й изчезват, бронхитът се подобрява - секретите вече не са толкова гъсти. 

 

Библиография: 
Кунст, М.: Окубака – едно ново хомеопатично лекарствено средство, Обща хомеопатия, брой 217 (1972) 116. 
Швабе, В.: Първи изпитания с някои екзотични лечебни растения, преработени хомеопатично, Обща хомеопатия, брой 217 (1972) 152.
Швабе, В.: Преглед на някои нови лечебни растения, доказали качествата си в хомеопатията през последните 20 години, Обща хомеопатия, брой 225 (1980) 224.
Вагнер, Х.; Кройцкамп, Б.; Джурчич, К.: Съставни вещества и фармакология в кората на Okoubaka Aubrevillei (Институт по фармакология и биология към Мюнхенския университет), Планта Медика 1985, 404.
Шлюрен, Е.: Доклад пред 138-ия конгрес на Федералната асоциация на лекарите хомеопати в Германия – Карлсруе, 1986, Обща хомеопатия, брой 232 (1987) 78.