Остри спазми в корема, болки в кръста, главоболие, отпадналост, лошо настроение... и всичко това се повтаря месец след месец, година след година! Какви са причините за неразположенията, които карат голяма част от жените редовно да посягат към болкоуспокояващи, за да облекчат менструалните оплаквания и да успеят да поддържат нормален ритъм на живот? 

 

Какво представлява болезнената менструация (дисменорея)?


Всеки месец женският организъм се подготвя за потенциална бременност като изгражда лигавица в матката, където оплодената яйцеклетка да се имплантира и да продължи да се развива. Ако не се стигне до оплождане и бременност, тази лигавица и неоплодената яйцеклетка се отхвърлят. Тук се появяват простагландините – хормони, които предизвикват спазмите на мускулите на матката, за да се отдели ненужната лигавица и да се отстрани посредством кръвта.


Всяка жена преминава през периода на менструация по различен начин. Някои не усещат нищо, други изпитват само лек дискомфорт, но много жени наистина страдат. Неприятните симптоми може да траят съвсем кратко при някои, а при други да продължават с дни. 
Менструацията продължава между 3 и 7 дни. Обичайно болката започва непосредствено преди началото и постепенно отслабва и изчезва в рамките на 2-3 дни. Установено е, че при жените с по-тежки менструални болки нивата на простагландините са значително повишени. 
Често срещани съпътстващи симптоми са: болка в кръста и таза, чувствителни, боезнени гърди, главоболие или мигрена, гадене (и повръщане), запек или диария, липса на енергия, повишена раздразнителност, резки промени в настроението, депресивни настроения. 
Дисменорея е възможно да се прояви във всяка възраст до настъпването на менопауза, както и да се появи вследствие на гинекологично заболяване (ендометриоза, фиброзни маточни образувания, възпалителен процес, употреба на вътрематочна спирала и др.) 

 

Как можем да облекчим оплакванията по щадящ организма начин? 

Когато менструалните болки са силни, много жени посягат към болкоуспокояващи или спазмолитици, но тези средства на конвенционалната медицина могат да имат някои странични ефекти и не са подходящи за продължителна употреба. 
Натуропатите от немската школа прилагат природни средства, включващи промени в начина на живот и храненето, Шуслерова терапия и др. Ето някои от техните съвети: 

  • Опитайте максимално да се отпуснете и да избягвате ненужния стрес непосредствено преди очакваното начало на менструацията. Напрежението и негативните емоции като цяло могат да засилят оплакванията. Много жени имат твърде натоварено ежедневие (особено съчетаващите работа и майчинство). Проблемът е, когато не осъзнаваме колко силно това натоварва женския организъм. Добър начин да го компенсираме е като целенасочено полагаме грижи да се отпуснем вечер – да релаксираме в топла вана с ароматни соли, да послушаме музика в затъмнено помещение или просто да полежим на дивана с книга в ръка. 
  • Помощ с билкови средства - когато хормоните полудеят, природолечителите препоръчват билкови чайове, съдържащи: лайка, джинджифил и бял равнец. 
  • Шуслерова сол №7 магнезив фосфат е известна като болкоуспокояващото средство от Шуслеровата терапия – отличава се със своя бърз лечебен ефект, особено когато се приема под формата на гореща напитка (10 табл. от сол №7, разтворени в чаша топла вода). Подпомага релаксирането на всички мускули (включително матката) и облекчава болката от спазмите. Може да се започне прием още 2 дни преди началото на менструацията 1-2 пъти дневно, а с началото и при поява на силни болки – 3 до 5 пъти дневно. 
  • Редовните физически упражнения (йога, гимнастика, ходене, джогинг) са много полезни за жените с дисменорея, тъй като подпомагат релаксацията на мускулите и разтоварват от стреса. Ако сме физически активни в дните преди менструация, това помага за предотвратяване на първичните болки в периода.
  • Опитайте и следните релаксиращи йога асани, които помагат за облекчаване на коремните спазми и болки в кръста. Поза Котка – заставаме на пода на колене и ръце в позиция „маса“ (коленете са точно под таза, а ръцете под раменете). Вдишаме и с издишането извиваме гръбнака към тавана, оптускаме надолу главата и врата. Задържаме до 5, усещаме леко и приятно разтягане, дишаме дълбоко. Връщаме се на изходна позиция. Следващо упражнение – поза Крава. От същата изходна позиция с вдишване спускаме кръста надолу (гърдите, главата и задните части се издигат нагоре), задържаме позата за кратко, след което се връщаме в изходна позиция. Изпълняваме последователно двете пози 5-6 пъти. 
  • Топлината отпуска мускулите и облекчава крампите. Масажирайте корема с ръка по посока на часовниковата стрелка (подходящо за целта е лавандуловото масло). След това се отпуснете в леглото със загряваща възглавничка на корема или бутилка с гореща вода, увита с кърпа. 
  • Балансираният ритъм на съня, дори и през почивните дни, има силно положително въздействие върху женския организъм и цикличността през месеца. 
  • Балансирано хранене също е изключително важно: обичайното меню трябва да включва много плодове и зеленчуци, риба два пъти седмично и малко животински мазнини.

 

Референции: 
https://www.graefin-wolffskeel.de/
Die 12 Salze des Lebens - Biochemie nach Dr. Schüßler. Angelika Wolffskeel von Reichenberg, Mankau, 2013
www.schuessler-salze-zentrum.de