Достигайки до 3-4-годишна възраст, повечето деца започват да контролират успешно пикочния си мехур и през нощта. Ако това не се случва обаче, започват силни притеснения в семейството. В някои случаи проблемът при детето се задълбочава и може да продължи след петата година (дори до ранна училищна възраст), което представлява голямо психическо натоварване. Тъй като се срамуват и изпитват затруднения в ежедневието (при гостуване с преспиване или пътуване на детски лагер например), подобни деца се затварят в себе си и могат да стигнат до депресивни състояния. Самото нощно напикаване е възможно да е израз на стрес и психическо натоварване. Затова е добре родителите да помислят върху следното:
 
Появили ли са се в живота на детето обстоятелства, които го правят свръхемоционално (типичен пример е раждането на братче или сестриче). Липсата на контрол над функцията на пикочния мехур се проявява понякога като израз на страх или като необходимост от повече внимание.
 

Има ли оплаквания от обща физическа слабост?

Добре е да се провери за евентуално наличие на глисти.
Трябва да се регулира внимателно количеството течности, което детето приема, като с наближаване на времето му за сън се дават все по-малко. 
Родителите трябва да подхождат с любов и внимание към детето, като го събуждат, ако е необходимо, 1-2 пъти през нощта (към 23 часа и евентуално към 1 часа) и го водят в тоалетната. 
 
Наказанията (включително и физически) като опит за възпитание никога не са подходящо средство, особено в този случай, тъй като по-скоро водят до влошаване на проблема! Спокойният и позитивен подход на родителите в съчетание с оказването на нужната помощ дават най-бързи и ефективни резултати. При всички случаи трябва да се открие причината и да се потърси помощ от квалифициран терапевт.
NEWS_MORE_BOX
 
 

Помощ с хомеопатия

Можете да се обърнете към опитен лекар хомеопат, който да определи подходящото конституционално лекарство. В хомеопатията за лечение на този проблем са известни различни монопрепарати. Ето някои от най-популярните:
 
  • Каустикум D6 – при нощно напикаване в началото на нощта, като по принцип детето трудно контролира сфинктерите си. Състоянието му се съпровожда с различни страхове и опасения: от тъмното, от това, че е само, докато заспива, че може да му се случи нещо лошо и др. Този тип деца са силно впечатлителни, с изразено чувство на отговорност. Каустикум действа добре върху мускулите на пикочния мехур при характерното за някои пациенти изпускане на урина при кашлица, кихане и смях.
  • Натриум хлоратум D6 – подходящо при деца, които крият, че се напикават. Живеят с мисълта, че не получават от близките си достатъчно любов и внимание.
  • Сепиа D10 – при напикаване непосредствено след заспиване, веднага след като тялото се отпусне. Този тип деца имат склонност към усамотяване, не им допада да бъдат смущавани, емоционално изолирани са. Може да има неволно уриниране при кихане, кашляне, смях. 

Природно решение и немска традиция в лечението на енурезата


Сънната сугестия (начин на внушение чрез словесно въздействие, който се отличава с несъзнателно възприемане на внушаваното) е много ценно средство за помощ при нарушено душевно или физическо състояние при малките деца. Този тип терапия препоръчва немският натуропат и Шуслеров терапевт графиня Ангелика Волфскийл. Нейните препоръки към майката, която е решила да опита с метода на сугестията, е да го прави всяка вечер, поне 3 месеца. Ангелика Волфскийл съветва, след като детето заспи (още по време на първия му дълбок сън) майката да седне до него и тихо, с настойчив и позитивен тон, да повтори 10 пъти следните изречения: „Дишай дълбоко, напълно спокойно, спи напълно спокойно. Ти заспиваш все по-дълбоко и по-добре и несъзнателно възприемаш всяка дума, която изричам. Ще запомниш всичко, което ти казвам. Твоите нерви се успокояват и укрепват. Вътрешно ти си напълно спокоен, уравновесен и в хармония. С всеки изминал ден, във всяко едно отношение ставаш все по-добре и по-добре. Всички страхове и безпокойства изчезват. Ти се освобождаваш, свободен си от всеки страх. Дишай дълбоко, напълно спокойно, спи напълно спокойно.” Ако детето случайно се събуди, нека майката го погали по главата и да му каже няколко успокояващи думи, докато заспи отново.
 
Идеята на сънната сугестия е, че детето несъзнателно чува изговорените думи, те преминават през прага на съзнанието в неосъзнатото, където се намират корените на душевните и физически смущения. Важно е майката да е дълбоко убедена, че думите й могат да влияят. По този начин, чрез изреченото внушение, проблемите бавно, но сигурно изчезват, препоръчва Ангелика Волфскийл.
 
Природно средство за лечение на енуреза, което немският натуропат препоръчва, е екстракт от билките пачи очиболец, енчец и полски хвощ, популярни при проблеми с бъбреците и пикочните пътища. Тези билки са познати още от древността с ефективното си действие при възпалителни процеси на пикочо-половата система и при свръхактивен пикочен мехур. Не случайно комбинацията влиза в състава на фитопродукти, подходящи за лечение на нощно напикаване, цистит и др.
 
Утвърдената терапия с Шуслерови соли при нощно напикаване включва следната комбинация – сол №10, 3 табл. сутрин, сол №5, 3 табл. на обед, сол №8, 3 табл. към 16 ч., сол №2, 3 табл. вечер, и сол №7, 3 табл. преди лягане.