Реално първото зъбче на бебето може да се очаква още след 4-ия месец. При повечето бебета първите млечни резци се появяват около шестия месец, докато при други те се забавят към навършването на една годинка.

При всички случаи никненето на зъбки при бебето е съпроводено от силен дискомфорт и болка, поради което то може да отказва да суче, да се храни добре и не спи спокойно.

Процесът често е съпроводен и от симптоми, които допълнително тревожат родителит,е като повишаване на температурата, обрив, диария, повръщане, раздразнителност...

По принцип лек срещу болката при никненето на зъбките при кърмачето няма, процесът трябва да премине. Възможно е обаче дискомфортът да се облекчи, с което да се даде глътка почивка за родителите и бебето.

До преди години единственият вариант за облекчаване на дискомфорта при никненето са зъбките при бебето бяха обезболяващите гелове, които според указанията  се прилагат ограничен брой пъти в денонощието на определен интервал локално и перорален прием на обезболяващо лекарствено средство, каквото са парацетамолът и ибупрофенът в подходяща за възрастта форма.

Само че вече не е тайна, че лекарствените продукти носят своите вреди и нежелани странични ефекти за организма.

В полза срещу проблема с болката при никненето на зъбите идват някои хомеопатични средства, като всяко се изписва от лекаря хомеопат според специфичните симптоми, които проявява детето индивидуално. Това са:

 • Аконит – подходящ е при силна болка, когато детето изглежда неспокойно, плаче, има висока температура, не спи и лапа пръстите си.
 • Беладонна -  ако детето стене, буди се по време на нощния сън, изглежда уплашено, очите са му изцъклени и зачервени. Възможно е да има повишена температура. Сменя рязко положението си на сън и в будно състояние, скача.
 • Калкарея карбоника – поти се по време на сън, навлажнява възглавницата, изпражненията стават твърди. Детето е склонно на напълняване.
 • Камомила – бебето сякаш скача по време на сън. Детето видимо се успокоява при грижа за него, зависимо е от нея и я иска постоянно и навсякъде. Възможно е едната бузка да ме у червена, докато другата е бледа. Много е вероятно да има водниста диария, която понякога да има зеленикав цвят.
 • Цина – детето постоянно търка носа си, неспокойно е по време на сън, постоянно е гладно. Ако има вече пробили венеца зъбчета, скърца с тях насън.
 • Кофеа круда – бебето е много раздразнително и постоянно му се спи. Може бързо да заплаче или да се смее. Изглежда много изморено.
 • Магнезиа карбоника – отличителен белег е диарията, която продължава дълго време. Съдържимото е със зеленикав цвят, отделящо силно неприятна миризма и пенесто.
 • Магнезия муриатика – пробиването на венеца продължава дълго. Възможно е да се появи запек и болки в коремчето. Изпражненията по-често са големи, с парчета.
 • Меркуриус солубилис – слюноотделянето е обилно, налична е диария с мазна консистенция или изпражнения със зеленикав цвят. Изхождането е с напън.
 • Подофилиум пелтатум – болезнена диария, зелени изпражнения. Детето пищи при изхождане. След побиване на венеца скърца със зъби.
 • Силицеа – подходяща е при слаби. Никненето на зъбите е придружено с обилно слюноотделяне, често търкане на венците. Наблюдава се повишаване на температурата вечер, както и изпотяване на главата при сън. Възможно да се наблюдава повишено потене на краката, което да е придружено със странна миризма.


Важно е родителите да знаят, че грижите за зъбките започват още при самото им никнене, за да се предотврати възникването на кариеси. Това означава, че още с появата на първото зъбче във венеца, бебето трябва да бъде приучавано към устна хигиена, тоест да се започне измиването на устната кухина с четка и паста за зъби доколкото е възможно. Така се отстранява образувалият се налеп от поеманата от него храна, често съдържаща въглехидрати и захари, и се предпазва младия и твърде чувствителен зъбен емайл от действието на млечната киселина, която отделят намиращите се в него бактерии.


NEWS_MORE_BOXЗа да привикне по-лесно към четката за зъби и приеме този акт на лична хигиена от тази крехка възраст, е подходящо детето да се привиква към този аксесоар още от 4-7-месечна възраст.

Естествено, първоначално четката за зъби, която му се предлага само външно наподобява тази, която ще използва по-късно. Първата четка за зъби на бебето представлява един вид чесалка с дизайн на четка и подходящ накрайник, който го предпазва от нараняване. Освен привикване към предмета бебето го използва и за масажиране на венците.

Преди да се стигне до класическата четка, има още една преходна, чиято функция е същата, но с подобрен дизайн за масажиране и облекчаване на вече подутите от никненето на зъбите венци.

Първата истинска четка навлиза в употреба при появата на ръбчето на първото зъбче, което налага включването и на първата паста за зъби за ефективно почистване на устната кухина от хранителни остатъци, зъбен налеп и потискане растежа на вредни за зъбите бактерии.

 

Пастата за зъби трябва да е съобразена с възрастта на детето  - на етикета задължително да е указано, че е подходяща за бебета. Това означава, че съставките на продукта са съобразени и не вредят на здравето на кърмачето и малкото дете. Освен това тази паста трябва да е безопасна при поглъщане, тъй като е ясно, че в тази възраст мъничето не може да се контролира за правилно изплакване на устата чрез жабурене.

 

Разбира се, някъде до 3-годишна възраст измиването на зъбките ще осъществява от родителя, като с порастването се дава постепенно все по-голямо участие на детето в този процес.

Качественото измиване на зъбките при бебето се осъществява като се сложи малко паста за зъби върху бебешката четка с мек косъм, с големината на грахово зърно, и внимателно се изчеткат венците. Специално внимание се отделя на поникналите зъбки.

 

Движенията при измиването трябва да са вертикални, с изчеткване от долу нагоре за долните резци и обратно за горните. Миенето на зъбките трябва да продължи поне 3 минути. След изчеткването на всички страни, детето се приучава да изплюва съдържимото в устата и да я изплаква. Въпреки че при този процес е много вероятно и родител, и дете да се измокрите напълно – погледнете на този акт на обучение от забавната страна. Усмивката и смехът ще създадат приятни впечатления на детето и в бъдеще то с удоволствие ще се грижи само за тази част от личната си хигиена.


Миенето на зъбките при бебето и малкото дете следва да се извършва минимум два пъти, сутрин след събуждане и вечер преди лягане след последното хранене. Разумно е измиването на зъбки да се въведе и преди и след следобеден сън.

Особено при прилагане на хомеопатични лекарства за облекчаване на болката и дискомфорта при никненето на зъбките при бебето е подходящо използването на съвместима с правилата на хомеопатията паста за зъби, тоест тя да не съдържа изкуствени силни аромати и оцветители, флуор, сулфати и парабени. Подходяща за целта е паста за зъби Астера Хомеопатика за деца, която освен че е с намалено съдържание на абразивни частици, без ментол и флуор, включва в състава си ксилитол – естествена натурален захарен алкохол, който предотвратява риска от възникването на кариес с 80%!