Натуропатията (природолечението) се базира на природосъобразен начин на живот и лечение с натурални, природни продукти. През последните години този тип алтернативна медицина набира все по-голяма популярност. 

 

Какви са плюсовете на природолечението? 


 • Натуропатията разглежда човешкия организъм като едно цяло – съвкупност на тялото, емоциите и духа. Докато конвенционалната медицина цели да премахне симптомите, натуропатите винаги търсят да установят и отстранят първопричините за поява на болестта, не само да елиминират оплакванията на болния. 
 • Натуропатията приема, че болестта се появява в резултат на нарушаването на природния баланс. Наличието на дисбаланс се установява с недостига на енергия, промени в състава на телесните течности, натрупване на отпадни продукти и токсини и др. Причините да се стигне до това състояние са различни: нездравословна диета, която натоварва негативно целия организъм, не само храносмилателната система, психоемоционални смущения, дисбаланс на микробиома в тялото, което провокира свръхрастеж на патогенни микроорганизми и др. Натуропатичното лечение цели да създаде условия за изчистване на натрупаните отпадни продукти и връщане на организма към състоянието му на естествен баланс –тоест на здраве. 
 • Специалистът-натуропат разглежда всички аспекти от живота на пациента, включително начина му на хранене и на живот, наличието на стрес и други вредни въздействия на околната среда. При необходимост се използват и лабораторни изследвания, за да се анализират всички фактори, довели до оплакванията и болестната изява. 
 • Натуропатията се развива успешно през последните 200 години в Германия, САЩ и Великобритания. Натуропатите използват различни лечебни средства и методи, сред които са: промяна в поведението и храненето, билколечение, хомеопатия, акупунктура, витаминни и минерални добавки, традиционна китайска медицина, техники за релаксация и др. 


Натуропатията срещу „специалитета” на есенно-зимния период – ОРВИ

ОРВИ или острите респираторни вирусни инфекции на горни дихателни пътища (настинка и грип, тонзилит, фарингит, ларингит и др.) често протичат с хрема, повишаване на температурата, обща отпадналост и болки в стави и мускули. Ето кои са някои от най-популярните хомеопатични лекарства за тези симптоми. 


При висока температура – Беладона D6

Особено ефективна за лечение на oстри, бурно протичащи респираторни инфекции с висока температура. Препоръчва се при: 

 • Внезапно, рязко повишаване на температурата (до 39-40° С) със зачервена, изпотена кожа, разширени зеници. Лицето на болния е горещо („пари”), но ръцете и краката му са студени. Оплаква се от втрисане. 
 • Пресипналост, с болезнена сухота на гърлото. Много характерно за състоянието е липсата на жажда.
 • Болки в гърлото (пулсиращи) със силно зачервени, болезнени сливици, със затруднено преглъщане. Отново характерно е внезапното начало на оплакванията. 


При ОРВИ с постепенно влошаване – Гелсемиум D6

Подходящ е за приложение при респираторни инфекции с умерено висока температура, която бавно и постепенно се покачва. Препоръчва се при:

 • Простудни заболявания с постепенно повишаваща се температура (до около 38,5 ˚С), съответно състоянието на болния постепенно се влошава. Той се оплаква от треска със студени тръпки, силно зъзнене.
 • Болестта протича с изразено тилно главоболие, усещане за тежест и скованост в тила, клепачите са тежки и отпуснати.
 • Болният не изпитва жажда въпреки високата температура.
 • Характерно е обилното потене, силната отпадналост и повишената раздразнителност на заболелия.

 

При ОРВИ с болки в ставите – Рус токсикодендрон D6

Особено подходящ при простудни заболявания с постепенно начало на симптомите и с болки и скованост на цялото тяло (характерен признак за нуждата от приложение на Рус токсикодендрон). Препоръчва се при: 

 •  Грип и настинка с повишена температура и характерни мускулно-ставни болки и скованост на цялото тяло.
 •  Болният е силно неспокоен, при раздвижване състоянието му се подобрява.
 •  И още: за лечение на херпес, херпес зостер, които могат да съпровождат респираторната инфекция. 

 

При хрема и синузит – Луфа D6

Характерни оплаквания, които насочват към приложението на Луфа: нарушено обоняние или пълната му загуба; усещане за сухота на устната лигавица и сухи, парещи очи. Препоръчва се при:

 • Хрема със силно запушен нос и сухота в ноздрите, с нарушено обоняние;
 • Синузит с болка в синусите и тъпо главоболие; усещане за замаяност и обща отпадналост; 
 • Алергична хрема с оскъден секрет.

      
Можете да сравните характеристиките на посочените хомеопатични медикаменти и, ако откриете съвпадение със своите оплаквания, да ги използвате за подобряване на състоянието си. Но за поставянето на точна диагноза и за избор на най-подходящ медикамент е препоръчителна консултацията с опитен лекар хомеопат. 

 

Основни диетични препоръки към болния

Според натуропатите по време на респираторни вирусни инфекции, особено тези, протичащи с хрема и отделяне на слуз (храчки), всички „слузообразуващи“ храни (напр. месо, мляко, млечни продукти, тестени изделия, картофи) е препоръчително да се избягват или да се ограничат до минимум.


Организмът трябва да е добре хидратиран - за предпочитане са топлите, но не горещи течности, напр. чаша чай с мед. Традиционен популярен домашен лек е пилешкият бульон (или пилешката супа) и това не е случайно заради противовъзпалителното действие и противооточен ефект върху възпалените лигавици. Освен това пилешката супа (с продуктите, които традиционно включва), съдържа значителни количества цинк, витамин А, витамин В-комплекс, витамин С, магнезий, желязо и др. Така се подсилва имунитетът и организмът по-бързо се справя с болестотворните процеси.

 

Хидротерапия (водолечение) 

В него се включват различните типове вани и термотерапия. Например: вана на краката с постепенно повишаваща се температура (36-39 ºC). Прави се, като в по-дълбок съд с вода (кофа) се поставят краката в приятно топла вода и в нея постепенно се долива по малко гореща вода до достигане на желаната температура (макар и да е по-гореща, задължително температурата трябва да е комфортна!). Най-ефективни са процедурите, в които краката се покриват с вода до коляното. Продължителност – 10-15 минути, след което най-добре е да се обуят дебели чорапи и болният да си легне. 
Може да се направи и вана с приятно топла вода, в която са разтворени ароматни соли от евкалипт или мента - подобрява се кръвообращението, настъпва облекчение при болки в стави и мускули, а парата действа благоприятно на лигавицата на горните дихателни пътища - носът се отпушва и дишането се улеснява. 

 

Следва продължение