Натуропатията (природолечението) се базира на природосъобразен начин на живот и лечение с натурални, природни продукти. През последните години този тип алтернативна медицина набира все по-голяма популярност. (Към първа част на материала)

 

Инхалации


Могат да се направят само с топлата пара над тенджера с 2 л кипяща вода или със солеви разтвор, като към водата се добавят 3 с. л. сол. Главата се покрива с кърпа и парата се вдишва в продължение на 10 минути. При простудни заболявания много подходящи са и инхалациите с билки, напр. лайка и градински чай. Инхалациите с мащерка, евкалипт и мента много помагат при влажна кашлица, тъй като улесняват втечняването и отделянето на секрецията.

 

Компреси

Компрес на гърлото с лимон е добре познато средство на народната медицина. Прилага се по следния начин - залива се 1 лимон с 200 мл гореща вода. Оставя се да постои във водата, след което се разрязва на няколко места и се изстисква. В „лимоновата вода” се натопява кърпа, изцежда се добре и се поставя топла и влажна на гърлото (вратът отзад се оставя непокрит). Отгоре целият врат се увива с вълнен шал. Болният ляга с компреса за около 2 часа. Действа противовъзпалително, имуностимулиращо, облекчава болката. Може да се прилага веднъж дневно, за предпочитане вечер, при възпалено болезнено гърло с трудно преглъщане и при първи симптоми на настинка и грип

 

Гаргари

Те са подходящи при всички симптоми на вирусни инфекции, засягащи гърлото. Най-популярна е гаргарата с градински чай, който е известен с бактерицидните си свойства. Препоръчително е да се повтаря на всеки 2-3 часа. Към разтвора, с който се прави, може да се добави и малко мед. Гаргарата с лайка също облекчава при кашлица и болки в гърлото. За да се направи разтвор за гаргара с някоя от тези билки, богати на етерични масла, те се заливат с 500 мл кипяща вода и се оставят да престоят 15 минути. Освен с билки, много полезна е и гаргарата със солена вода, която помага за по-бързото овладяване на възпалителните процеси. Разтвор за нея се приготвя от 1 ч. л. сол в 200 мл вода.

 

Хомеопатия при кашлица

Вирусните инфекции на горните дихателни пътища са най-честата причина за кашлица при деца и възрастни. Кашлицата не е заболяване, а неспецифичен симптом и важен физиологичен механизъм, който служи за защита на организма (като прочистващ механизъм на респираторния тракт). Ето кои са някои от най-популярните хомеопатични средства при кашлица:

  • При суха, болезнена кашлица: Бриония;
  • При „лаеща” кашлица – Спонгиа;
  • При остри пристъпи на кашлица, стигащи до позиви за повръщане – Ипекакуана
  • При кашлица с много секрети – Хепар сулфурис.

      
Хомеопатичните монопрепарати в ниски и средни D-потенции (D6, D10, D 12, D30) могат да се използват при остри състояния на често (на всеки 1-2 часа) до настъпване на подобрение. Предоставената информация не отменя необходимостта от лекарска консултация.

 

Билков чай при кашлица

Ето един от популярните „бабини лекове” от народната медицина е чаят от билки. Следната рецепта за билков чай облекчава при кашлица - в 150 мл вряла вода се запарват за 15 минути 2 чаени лъжички от следната билкова смес: 25 г корен от бяла ружа, 10 г семена от горчив фенел, 10 г исландски лишей, 5 г листа от живовляк, 10 г женско биле, 30 г мащерка. Чаят може да се пие 3- 5 пъти дневно, като по желание може да се подслади с малко мед. Бялата ружа, слезът, живовлякът и исландският лишей съдържат полизахариди, които имат успокояващ ефект върху раздразнената лигавица. Игликата (женско биле) подпомага отделянето на секретите. А мащерката е един от най-силните антибактериални агенти.

 

Шуслерова терапия

През есенно-зимния сезон натуропатите препоръчват енергийна подкрепа на организма със следната комбинация минерални соли - №5 (сутрин), №3 (на обед) и №7 (вечер). Тази комбинация поддържа високи енергийните нива на тялото и подпомага защитните му сили. Могат да се приемат за период от 4-6 седмици, по 3 табл. от всяка сол дневно. Това т. нар. “Енергийно лечение” може да се повтаря винаги при настъпване на епидемична обстановка.