Материалът представя опита на немската натуропатична школа за приложение на Шуслерови соли при алергични заболявания. 

 

Алергиите се увеличават непрекъснато през последните няколко десетилетия. Междувременно засягат около 30% от населението. Четири до шест седмици преди появата на полените е точното време за хората със сенна хрема да започнат натуропатично лечение. Обмяната на веществата и имунната система трябва да се балансират, така че изобщо да не се развият алергичните симптоми, респективно да бъдат отслабени, ако настъпят, за да се намалят оплакванията на засегнатите.Често пациентите идват за помощ в кабинета на натуропата, след като вече са преминали курсове на конвенционално лечение, били са подложени на десенсибилизация. В допълнение към терапията обаче много рядко са били насочени и към промяна в начина си на хранене.


Към задължителните мерки, според графиня Ангелика Волфскийл, спада хранене без продукти от краве мляко и пшеница, без „празни“ въглехидрати. Хранене 3 пъти дневно, като не се вечеря твърде късно и по възможност с интервално гладуване. Да не се приемат сурови зеленчуци или сурови плодове след 14:00 ч.


Максимално да се избягват алергени и кръстосани алергени, за които се знае. Хранене с бедна на хистамин храна, да не се претопля храната. Тя препоръчва на пациентите си да се насочват към прясно приготвена, регионална, сезонна храна.


През студената и дълга зима страдащите от алергии към полени на памука могат безпроблемно да се разхождат из гората и на полето. Често обаче времето е променливо - твърде топло, а първите ранноцъфтящи видове излизат още в края на декември, началото на януари и започва кихане, очите сълзят, дишането се затруднява.


Леската и елшата оповестяват пролетното пробуждане. От март следват различни дървесни видове, на което реагират голяма част от алергично засегнатите. Щом отмине времето на цъфтеж на дърветата, започват да цъфтят билките и тревите. Ако е алергичен към няколко полена, пациентът страда месеци наред.


Пациенти с алергия към животни или акари на домашния прах страдат през цялата година от неприятните симптоми. Свръхактивната им имунна система е отговорна за това. Тя реагира на безопасни по своята същност субстанции (алергени) и освобождава огромни количества защитни вещества срещу мнимия враг.


Така например имуноглобулин Е (IgE), вид антитела, които се свързват с полена и предизвикват освобождаване на хистамин от мастоцитите. Може да предизвика понижаване на кръвното и алергични реакции като сърбеж или зачервяване на кожата. Този „пратеник“ се лута из тялото, за да се бори с възприеманите като вредни патогени. В зависимост от това къде в тялото се освобождава хистаминът, той предизвиква възпаление по лигавиците или по кожата. Наред със сенната хрема и астмата невродермитът ( атопична екзема ) съшо спада към формите на алергични прояви.

 

Подходът на натуропатията

Натуропатите познават различни терапевтични методи, които могат да подпомогнат тялото да се справи по-добре с атаката на алергена. При алопатията (конвенционалната медицина) се облекчават преди всичко симптомите, обяснява графиня Ангелика Волфскийл.


Натуропатията обаче залага на търсене на причината и на индивидуалното лечение и се опитва да върне равновесието в организма на ниво клетка, така че алергичните симптоми или изобщо да не се развият, или да се развият в по-малка степен. Наследственото предразположение към алергия не може да изчезне по този начин, но често пациентът може да се освободи от оплакванията.


Първопричината на болестите винаги може да се открие в нарушена обмяна на веществата. Дисбалансът възниква в клетката, разпространява се през кръвта и лимфата и завършва в неоптимално функциониращи отделителни органи като напр. бъбреци, бял дроб или кожа. Следователно терапията по отношение на клетъчния метаболизъм е в основата на всяко лечение на болестта - независимо дали хронична или остра. Целта: възстановяване на пълноценната клетъчна дейност.


Как може да се постигне това? С рехабилитация на чревната флора, подкрепа на черния дроб, бъбреците, лимфната система, както и с импулсите на солите на д-р Шуслер и други средства от портфолиото на лечебната практика, които убеждават имунната система да реагира „умерено“, обяснява немският натуропат.


Според Ангелика Волфскийл лечението на алергията трябва да започне четири до шест седмици, преди да се проявят симптомите на сенната хрема. Това би бил минималният период. По този начин организмът на пациента е подготвен за настъплението на сезонни алергени.

 
Произходът на алергията трябва да се търси в червата

Чревната система е най-големият имунологичен орган на човека: по чревната лигавица са разположени около 70% от всички имунни клетки и защитават, заедно с чревната флора (т. нар. „микробиом“), организма от вредни вещества и влияния. Ако равновесието в рамките на това естествено съжителство между милиарди различни чревни бактерии е нарушено, то това улеснява възникването на алергиите.


Ако пациентът развие т. нар. Синдром на пропускливите черва, работата на отключващите алергии вещества се улеснява, посочва графиня Ангелика Волфскийл. Те си проправят път през разширените „пукнатини“ на чревната лигавица и имунните клетки в кръвотока вече имат много работа. Затова не е чудно, че много лекари и терапевти са убедени, че произходът на всяка алергия трябва да се търси в червата, пояснява тя.
В този смисъл възстановяването на чревната система трябва да бъде базисна терапия при сенна хрема, астма и невродермит. Често обаче не е достатъчно регенерацията на чревната флора чрез ядене на пробиотични млечни култури или ферментирали храни с млечна киселина. Необходими са допълнителни лабораторни изследвания, които да послужат за ориентир в терапията. Оттук започва индивидуалното лечение, обяснява натуропатът.


При тези лабораторни изследвания се проверява също така много внимателно за чревни гъбички. Гъбичката Candida albicans често се среща при страдащите от алергии. При установяване на наличието й, тя трябва да бъде овладяна съответно с лекарства и противогъбична диета. Това означава да се спазват следните мерки - избягване на захар, бяло брашно, преработени продукти, плодови сокове и алкохол в продължение на поне шест месеца, тъй като чревните гъбички се хранят с лесно достъпни въглехидрати и бързо възвръщат свръхрастежа си. Храненето на пациента трябва да се промени към здравословна, балансирана диета с много зеленчуци и сложни въглехидрати. А консумацията на животински протеин да бъде умерена.


Тук графиня Ангелика Волфскийл препоръчва също така Шуслерови соли (терапия според индивидуалните нужди на пациента), етерични масла и храни, съдържащи горчиви вещества, тъй като те също така подпомагат храносмилателната дейност. Полифенолите затрудняват гъбичките да се утаяват в червата, затова е много полезна консумацията и на горски плодове.


Немският натуропат предлага следната схема с Шуслерови соли за лечение на червата: сол №2 калциев фосфат, която стабилизира клетъчните мембрани, приема се сутрин; сол №4 калиев хлорид, която регенерира чревната лигавица (сутрин); сол №9 натриев фосфат за поддържане на метаболизма (вечер) и сол №10 натриев сулфат, която подпомага отделителните процеси (около 14:00 ч.) Солите се приемат по 3-5 табл. от всяка сол, разпределени през деня, за 4-6 седмици. 

 

(Следва продължение)

 

Материалът е подготвена по статията на графиня Ангелика Волфскийл, немски натуропат и Шуслеров терапевт, посветена на натуропатичния подход в лечението на алергии „Шуслерови соли. Лечение на алергии“ в популярното немско специализирано списание за приложна комплементарна медицина AKOM

 

Източници: 
www.graefin-wolffskeel.de
Angewandte Komplementärmedizin | AKOM 02 | 2021