Опитът на немската натуропатична школа за приложение на Шуслерови соли при актуални респираторни вирусни инфекции. 

 

В популярното немско специализирано списание за приложна комплементарна медицина AKOM (www.akom.media) графиня Ангелика Волфскийл, немски натуропат и Шуслеров терапевт, публикува статия, посветена на приложението на Шуслерови соли като функционално средство при лечение на COVID-инфекция (извън болничното лечение). Симптомите на по-леко протичащата COVID-инфекция се отнасят най-вече до дихателните пътища и сърдечносъдовата система. Наред с общите симптоми като висока температура, мускулни болки и отпадналост, белият дроб е възможно да бъде засегнат тежко. Връзката на SARS-CoV-2 с ACE2-рецептора може да доведе и до нарушена кардиоваскуларна регулация, което може да усложни състоянието на пациенти с хипертония, приемащи медикаменти за понижаване на кръвното (ACE-блокери). 


Симптоми от картината на болестта, свързани с белите дробове и дихателните пътища са:

  • Кашлица;
  • Жилав секрет;
  • Задух при натоварване (диспнея при натоварване);
  • Нарушена белодробна вентилация вследствие намалена способност за разгръщане (рестриктивно нарушение на вентилацията) и др.

Вирусите и другите патогени в повечето случаи водят до изявена проява на болестта тогава, когато е налице съответната предиспозиция. COVID-19 е известен със значително по-високия риск за възрастни хора с хронични заболявания, най-вече със сърдечносъдови заболявания или диабет. 


Стресът и страхът допълнително отслабват имунната защита и благоприятстват тежкото протичане на болестта след заразяване. Твърде силно напрежение, твърде малко сън, липса на движение, хранене с полуфабрикати и т. нар. „бързи храни” са само някои примери, които водят до повишена податливост на инфекции и стимулират заболяването. 


Стигне ли се до навлизане на патогена, се развива възпалителна реакция като активен отговор на организма. Тази реакция не бива да се потиска безразборно с медикаменти, съветва графиня Ангелика Волфскийл. Натуропатите знаят, че с доказали се във времето лечебни средства могат да се подпомогнат и засилят самооздравителните сили. По този начин се стимулира имунната система да работи по-добре. 


При всяка инфекция лечението трябва да съответства на етапа на възпаление и конкретните оплаквания, като Шуслеровите соли могат да се приемат и успоредно с назначеното алопатично лечение. 


Приложение на Шуслерови соли в отделните етапи на възпалителния процес


При всяко остро възпаление се включва прием на Шуслерова сол №3 Ferrum phosphoricum D12 – задължителната първа помощ в началните стадии на всеки възпалителен процес. Винаги при симптоми на инфекция: повишена температура, хрема, кашлица и др. Приема се на всеки 10 мин. по 1 табл. 


Допълнителна терапия: при белезникави слузести секрети и/или възпалени, подути сливици - на всеки ½ час по 1 табл. Шуслерова сол №4 Kalium chloratum D6. При жълтеникави, гнойни секрети - на всеки ½ час по 1 табл. Шуслерова сол №6 Kalium sulfuricum D6


При оплакване от главоболие с пронизващи болки – Шуслерова сол №7 Magnesium phosphoricum D6 с 10 табл., разтворени в чаша топла вода, която се пие бавно на малки глътки. При нужда приемът се повтаря. 


При суха, дразнеща кашлица – Шуслерови соли №3 и сол №8; Ако кашлицата е влажна, с отделяне на секрети – Шуслерова сол №6. При подкашляне подобно на алергична кашлица – Шуслерова сол №2. Приемат се 3 пъти по 2 табл. дневно от всяка сол.


Превенция на пневмония при предразположени пациенти

Предвид незабележимото в началото засягане на алвеолите от SARS-CoV-2 тази терапия е показана още в първия стадий на болестта при пациенти с COVID-19, успоредно с възможното алопатично лечение. Тук се препоръчват Шуслерови соли №3 Ferrum phosphoricum D12 и №6 Kalium sulfuricum D6, 2 - 3 пъти дневно по 5 табл. от всяка сол. За обща релаксация на белодробната мускулатура трябва да се помисли и за прием на №7 Magnesium phosphoricum D6 с 10 табл., разтворени в чаша топла вода, която се пие бавно на малки глътки. 


При загуба на обоняние и вкус

При COVID-инфекция загубата на вкус и обоняние е често срещан симптом. Но при заболявания, свързани с белия дроб и дихателните пътища, пациентите описват и други вкусове – солено, горчиво, лютиво и т.н. От гледна точка на натуропатията, това трябва да се тълкува като насока за възможно засягане на допълнителни органи извън дихателната система. Например: горчив, метален вкус – натоварване на бъбреци; солен – натоварване на междуклетъчно пространство, съединителна тъкан; кисел, на хлор – натоварване на стомах и лигавици; лют и парещ – натоварване на кръвообращение, сърце и др. 


При пълна загуба на обоняние и вкус се прилага Шуслерова сол №8 Natrium chloratum D6, по 1 табл. през 30 мин. Същата минерална сол под формата на маз се нанася в носа – в началото на ноздрите с помощта на подходящ тампон (клечка за уши), а отвън се нанася с леки масажиращи движения по скулите и челото.


Ако пациентът се оплаква от вкус на люто и парещо – сол №8 се редува със сол №3 Ferrum phosphoricum D12, по 1 табл. от сол през 30 мин. При вкус на горчиво е нужна сол №10 Natrium sulfuricum D6, през 30 мин. по 1 табл. 


Графиня Ангелика Волфскийл е натуропат и психологичеки съветник, популярна със задълбоченото си натуропатично познание лектор и автор на книги по Шуслерова терапия. Лектор е на Биохимичния съюз на Германия. В практиката си включва също класическа хомеопатия, терапия по рефлексните зони на краката, терапия на гръбначния стълб, ирисова диагностика, традиционна китайска медицина, аюрведа и др. 

 

Източници:
Angewandte Komplementärmedizin | AKOM 01 | 2021
www.graefin-wolffskeel.de