Невъзможността да заспим през нощта е състояние, което често се среща сред възрастните. Инсомнията ни пречи да бъдем концентрирани и да изпълняваме ежедневните задължения адекватно. За справяне с проблема има редица методи, включително и медикаменти.


Учените доказаха, че хомеопатичните средства също се справят успешно с безсънието през нощта.


В изследването участие вземат младежи, които страдат от инсомния, предизвикана от прекомерна консумация на кофеин-съдържащи продукти. Освен безсъние, те демонстрират враждебност и чувство на тревожност.


Проведеното изследване цели да установи дали хомеопатичните лекарства могат да повлияят на качеството на съня при хората.

NEWS_MORE_BOX

 За новото проучване, учените прикрепят електроди към телата на доброволците, за да „запишат“ мозъчните вълни, както и движенията на очите и на крайниците. Те отчитат и сърдечната честота на участниците.


Методът показва подобрение при нарушения на съня, характеризиращи се с бавно движение на очите (NREM) – вид парасомния. Подобренията са констатирани, след прием на хомеопатични лекарства.


Участниците приемат само два вида хомеопатични медикаменти. Освен това всеки от тях си води записки, отразяващи своя напредък.


Данните сочат, че в сравнение с плацебото, повечето нарушения на съня, включително и инсомнията, търпят значително подобрение, благодарение на хомеопатичните методи.