Защо според традиционната китайска медицина пролетта е сезонът, в който е най-добре да се направи програма за детоксикация и как да се погрижим за здравето си? 
 
Ритъмът, в който живеем и в който функционират нашите органи, започва от пролетта – сезонът, в който природата се възражда. Силата, която задвижва всички тези природни процеси, е енергията или Чи, без която нищо не може да расте и да живее. Можем да използваме този прилив на енергия, за да върнем баланса в организма и да пречистим тялото си, според китайската медицина. Според хронобиологията и познанието за циркадните ритми сезонът пролет е период на най-висока активност на черния дроб и жлъчката – системата, която отговаря за трансформацията на токсини и синтез на ключови протеини и ензими. Лесно е да се забележи, когато в тази система е настъпила дисфункция – появяват се характерни за сезона заболявания като алергична (сенна) хрема, рецидивиращи респираторни инфекции, обостряне на колит или гастрит, резки колебания в нивата на кръвното налягане и др.  
 
Много хора не осъзнават, че здравният им статус през пролетта проектира картината на състоянието им през цялата година. Именно през пролетните месеци черният дроб и жлъчката имат за задача да изчистят из основи целия организъм, да задвижат процесите на регенерация и трансформация. Ако подкрепим тяхната дейност като осигурим и за тялото си „пролетно почистване”, както го правим традиционно за дома си,  можем да овладеем по-лесно здравословните си оплаквания. И да разкъсаме кръга на честото боледуване: от зимния грип към пролетната умора и алергии, последвани от летните ангини и грип, след което хрема и кашлица през есента, и така - до хронифициране и усложнения на болестните процеси.  
 
Как може да се постигне това пролетно обновяване и възраждане според китайската медицина? Най-важно е да не забравяме, че тялото, умът и духът работят заедно като едно цяло. Така че идеята за „пролетно почистване” на тялото и по-специално за прочистване на черния дроб е неизменно свързана с всички други нива (ум и дух), за да бъде процесът завършен изцяло и да е ефективен. За целта може да бъдат използвани много природни методи, подходящи хомеопатични медикаменти, специални храни и билки и др. Ето няколко лесни практики, които можете да приложите. 
 

Пости или изцяло вегетариански режим на хранене

Пролетта традиционно е времето за пости, което е нужно, за да се изчистят натрупаните през зимата токсини. Постенето облекчава организма, но е добре да се извършва и с прием на по-малко храна. А не да се хапват големи количества картофи, ориз, хляб и тестени изделия, за да се заситим и да компенсираме отсъствието на месо на трапезата. Умереното и балансирано хранене облекчава черния дроб, който с помощта на жлъчния мехур може да осъществи много по-лесно и спокойно процеса на изчистване на организма. Даровете на пролетта - зелените билки и треви, също подпомагат функцията на черния дроб и жлъчката. Затова е добре да включим в менюто си повече магданоз, див лук, левурда, лапад, спанак, коприва, маруля, глухарче и др. Заменете многото кафета през деня с чай. Зеленият чай например е ценен заради високите нива на антиоксиданти, подобрява и функционирането на черния дроб. Откажете се от всички изделия от брашно и захар, от алкохол и пържени храни, които силно вредят на черния дроб. Но не по-малко важно е да не се храните стресирани, набързо и късно вечер (след 19 ч.)! 
NEWS_MORE_BOX
 
 

Изворът на живота

Това разбира се е водата. Започнете деня си с чаша топла вода с прясно изцеден в нея лимон. Приятната напитка помага за изхвърлянето на токсините, подпомага отделителните процеси и действа алкализиращо. Не забравяйте да пиете много вода през целия ден. Нормите са 35 мл вода/кг тегло, но ако традиционно се храните с повече белтъчни храни, трябва да се увеличи и приемът на вода. На всеки час е добре да се изпива по чаша вода. По този начин се създават най-добрите условия за организма да изхвърли разтворените шлаки и токсини заедно с нея. Минералите са други важни регулатори на много функции в организма: за активиране на ензимите, регулиране на водно-солевия (електролитния) баланс, поддържане на алкално-киселинния баланс, осигуряване на синтеза на хормони и много други. Те са жизненонеобходими и незаменими за правилното функциониране на всяка клетка. Шуслеровата терапия използва именно силата на минералните соли в помощ на процесите на детоксикация. Утвърдената детоксикираща програма включва следната комбинация соли: №6 калиев сулфат (сутрин), сол №10 натриев сулфат (на обед), сол №8 натриев хлорид (следобед), и сол №9 натриев фосфат (вечер), по 5 таблетки от всяка сол дневно. Сол №6 стимулира работата на черния дроб и процесите на елиминация и детоксикация. Сол №9 отговаря за преработването на мазнините и регулира киселинността в организма. Сол №8 регулира баланса на течностите и не позволява дехидратация, както и задържане на течности. А сол №10 улеснява извеждането на токсините от чернодробните клетки и от организма. Тази програма може да се прави за период от 4-6 седмици 2 пъти в годината.
 

За балансиране на емоциите


Традиционната китайска медицина сочи черния дроб за седалище на душата и място на активната творческа сила. Това е органът, който хармонизира емоциите, помага ни да запазим спокойствие, да не позволяваме нищо да ни дразни и афектира и да следваме своя личен жизнен план. Потиснат гняв, непреживяна мъка, чувство на неудовлетвореност, възмущение, обида и стрес водят до блокиране на чернодробната енергия. След време може да се стигне до функционални нарушения. И обратното – дисфункцията на черния дроб може да доведе до прояви на тези състояния. Подпомагайки дейността му през пролетта, работим и върху емоционалната си стабилност в дългосрочен план. Как да го постигнем? 
 
Изучете техники за намаляване на напрежението като йога или Тай Чи и др. Не приемайте проблемите на ежедневието или някои лични несгоди прекалено надълбоко и насериозно! Радвайте се и на най-малките си постижения и успехи, оценявайте се високо! Отнасяйте се с любов и уважение към себе си и се погрижете в ежедневието ви да присъстват нещата, които ви носят наслада и радост - кино, театър, музика, масаж или сауна... 
 
И не на последно място: дишайте дълбоко, разхождайте се, смейте се и изчистете завинаги токсичните хора от живота си!