Специално за читателите на Puls.bg събрахме най-често задаваните въпроси за хомеопатията. Може би ще откриете много отговори, които търсите.


Как се е появила хомеопатията? Как се развива днес?

Хомеопатията е ефикасна научна система за лечение, която се основава на естествените тенденции на тялото да се самоизлекува. Тя приема, че всички симптоми в състояние на болест са израз на дисхармония на целия организъм. Трябва да се лекува не болестта сама по себе си, а болният човек във всички негови аспекти – психика, емоции и физическо тяло. Хомеопатията съществува повече от 200 години.

Основният принцип на хомеопатията се нарича Закон на подобието – “Similiasimilibuscurentur” или “Подобното се лекува с подобно”. На практика той означава следното: когато здрав човек приеме дадено вещество той може да получи определени симптоми. Един болен човек, страдащ от същите тези симптоми, ще бъде излекуван с хомеопатичното лекарство, приготвено от това вещество. Още преди 2000 години Хипократ е говорил, че има два подхода за лечение на болните – “лечение чрез противоположното” и “лечение чрез подобното”. Този факт е бил известен и прилаган при лечението в продължение на векове.

Бащата на хомеопатията е немският лекар Самуел Ханеман, който през 1796 г. преоткрил и формулирал Закона на подобието. Той създал нов метод на лечение, който нарекъл хомеопатия (от гръцките думи – “homeo”- подобен и “pathos”- страдание). Всъщност Ханеман не е бил съгласен с драстичните методи на лечение, прилагани тогава в медицинската практика – пускане на кръв чрез венесекции, пиявици или вендузи, даване на препарати от живак или други силно отровни вещества и очистителни. Затова решил да преустанови лекарската си практика, но продължил да изследва здравето и болестта. Чрез многобройните си преводи в областта на лечебното изкуство той придобил огромна широта на познанията си. Превеждайки ръководство на известния по онова време английски професор по медицина Уйлям Кулен той прочел, че лечебните свойства на хининовата кора при лечението на маларията се дължат на горчивия й вкус. Той не приел това обяснение и решил да вземе няколко пъти извлек от хининова кора. Като резултат Ханеман изпитал всички симптоми на малария без всъщност да е болен от нея. Този експеримент поставил началото на нова ера в лекуването и било първото доказване на хомеопатично лекарство. Натрупал база от знания след няколко години, Ханеман се върнал към медицинската си практика, но прилагайки вече хомеопатичния метод на лечение. През 1810 г. излязъл фундаменталният му труд “Органон на лечебното изкуство”. Между 1811 г. и 1821 г. публикувал в 6 тома “Материя Медика Пура” с 67 хомеопатични лекарства. Едновременно с издателската си дейност той развил интензивна и ползотворна лечебна и образователна дейност. До 2 юли 1843 г. (датата на кончината му) практиката му процъфтявала, последователите му ставали все по-многобройни, науката хомеопатия - все по-усъвършенствана.

NEWS_MORE_BOXВ наши дни се наблюдава тенденция към по-щадящо и природосъобразно лечение, което направи хомеопатията изключително популярна и търсена през последните години. Хубавото е, че този безвреден метод е изключително подходящ за деца, в периода на бременност и кърмене, при хора, които са алергични или по-други причини не могат да приемат конвенционални медикаменти.

Има ли научни изследвания, които доказват лечебния ефект на хомеопатичните медикаменти?

Ефектът на комплексните хомеопатични лекарства се доказва по всички изисквания на добрата клинична практика, тъй като ясно и точно може да се проследи действието им според обичайните диагностични методи.

Лечението с високо потенцирани субстанции е много индивидуално. Там се изследва не ефектът на отделното лекарство, а методът.


Как се определя лечебният алгоритъм? Може ли да се създаде зависимост към хомеопатичните препарати?

Лечебният алгоритъм е твърде индивидуален процес. Зависи от вида на заболяването, неговата история, степента на засегнатите органи и системи. Важно е да се знае, че  хомеопатията няма странични действия, така че не може да се развие зависимост към това лечение.

Продължението на материала