Д-р Дора Пачова е лекар хомеопат, магистър по хомеопатия и по фамилна терапия. Основател и директор е на Център за здраве и образование „Едикта”, председател на Асоциация на лекарите хомеопати в България. Преподавател по хомеопатия в България и чужбина, представител на България в Международната медицинска хомеопатична лига. 
 
 - За седма поредна година Асоциацията на лекарите хомеопати в България организира безплатни образователни лекции по повод на Световната седмица на хомеопатията. Какъв ще бъде акцентът на лекциите тази година? 
 
Ще говорим за хомеопатията като метод за профилактика. Идеята ни е да покажем, че съществуват подходящи начини и средства за профилактика на организма, така че да преминаваме през болестите по-леко като съхраняваме здравето и жизнеността си, и като поддържаме имунната си система в добро състояние. По този начин може да се намали и рискът от проява на редица наследствени заболявания като диабет, високо кръвно налягане, холестеролемия (увеличено количество на холестерол в кръвта, при което се натрупват плаки в съдовите стени и и може да се стигне до инфаркт и инсулт) и др. Ще дискутираме по време на лекциите, както и ще отговаряме на въпросите на присъстващите. 
 
 - Каква е причината за „подмладяването” на проблеми като високо кръвно налягане, високи нива на лошия холестерол, висока кръвна захар и като цяло на заболяванията с генетична предиспозиция, които се предават в някои фамилии? 
 
Некачествените храни, състоянието на околната среда, използването на синтетични продукти водят до постоянна интоксикация и потискане имунитета, нарушаване на хормоналния баланс и на всички други системи в организма. В следствие на това жизнеността намалява. С раждането на дете, следващото поколение стартира живота си от нивото на понижената жизненост на родителя. Подмладяването на наследствените заболявания означава, че при всяко следващо поколение болестта се развива все по-рано и все по-драматично, особено когато генетичната предиспозиция се предава отстрана и на двамата родители. 
 
 - Можем ли да вземем мерки, когато в семейството има диабет, високо кръвно или холестерол, сърдечни заболявания, проблеми с щитовидната жлеза? Какви са начините да си помогнем? 
 
Първо е важно да знаем, че наследствените предразположения не са „присъда”. Сред тези болести има такива, за които средата, храната и начинът на мислене играят много по-голяма роля, отколкото генетичната информация. 
 
Не е проблемът също в това, че ежедневно умират клетки или както си мислим, че човешкото тяло се „износва” с годините. Организмът непрекъснато се обновява, процесът на регенерация на клетките е постоянен. 
 
Проблемите идват, когато тези естествени механизми на възстановяване на тялото са блокирани – от начина ни на живот, от лошо хранене, от неподходящи лечебни методи и т.н. Важно е да контролираме множество фактори, включително управление на стреса и двигателна активност, за да не допуснем да се отключат тези генетични предразположения. 
NEWS_MORE_BOX
 
 
Човешкото тяло не е просто сбор от органи. Човекът е единство на физическо, емоционално и умствено ниво. Болестта често е начин на изразяване на потиснати чувства и емоции дълбоко вътре в нас. Ако човек например непрекъснато държи в ума си обиди и огорчения, стрес, то в мозъка му тлеят огнища на негативни емоции, които, образно казано, изпращат сигнали към определени тъкани и системи на организма. Отдавна са установени връзките между редица психоемоционални преживявания и определени заболявания. Появата на един ларингит например е свързана със силен гняв, дископатията може да е следствие от дълги години усещане, че не се справяте с живота. Диарията и като цяло заболяванията на стомаха са свързани с чувството за страх. Артритът – с недостиг на любов и прекомерна критичност към себе си. Имаме проблеми с гърба, когато ни липсва подкрепа, а с наднорменото тегло – когато се нуждаем от защита, а също и, когато се отричаме от себе си. Известно е също, че отрицателните чувства повишават нивото на С-реактивния протеин, т.е. повишават опасността от възпалително заболяване. Чувството на вина може дори да провокира инфаркт. Мислите и емоциите имат мощно влияние върху нашето сърце.
 
За да избегнем отключването на неблагоприятна генетична информация, са определящи начинът ни на живот и на хранене, начинът, по който мислим, имаме ли вредни навици (алкохол, тютюнопушене), движим ли се достатъчно, поддаваме ли се на стрес, какви методи за възстановяване и лечение ползваме. Това се доказа от съвременната наука епигенетика, която изследва влиянието на околната среда върху нашите гени и клетки. При правилни грижи за себе си и профилактика с хомеопатия и др. природни методи, при природосъобразен начин на живот всеки човек може да намали значително риска от появата им.
 
Как с природни средства да стимулираме естествените способности на организма да се възстановява? За да разберете, заповядайте на безплатните образователни лекции за Световната седмица на хомеопатията от 18.30 ч. в:
 
Бургас, 11 април, Куклен театър. Лектор: д-р Маринела Корнел, лекар хомеопат 
София, 12 април, НДК, зала №9. Лектор: д-р Дора Пачова, лекар хомеопат, председател на АЛХБ
Варна, 12 април, хотел „Черно море”. Лектор: д-р Искра Капинчева, лекар хомеопат
Пловдив, 13 април, хотел „Санкт Петербург”. Лектор: д-р Дора Пачова, лекар хомеопат, председател на АЛХБ
Велико Търново, 13 април, Голямата зала на Общината. Лектор: д-р Георги Хаджиев, лекар хомеопат
Русе, 14 април, Доходно здание. Лектор: д-р Георги Хаджиев, лекар хомеопат
Стара Загора, 14 април, хотел „Верея”. Лектор: д-р Мария Грозева, лекар хомеопат
 
Организатори на Световната седмица на хомеопатията са Асоциацията на лекарите хомеопати в България, с подкрепата на Немския хомеопатичен съюз
 
За повече информация: homeopathybulgaria.org; dhu-globuli.bg