Деменцията е проблем, който силно тревожи хората в напреднала възраст. Все още има много въпроси, свързани с това състояние и възможностите да бъде предотвратено развитието му или да бъдат открити по-добри начини за лечение. 

 

Според прогнозите на Организацията на обединените нации хората на възраст 60 и повече години ще надскочат 2 милиарда до 2050 г. Те ще съставляват над 20 % от населението и съответно ще нарастват и случаите на деменция и засегнатите от спад на когнитивните възможности. Неизбежен ли е сблъсъкът ни с деменцията в напреднала възраст?

Не, разбира се. Деменцията не е задължителна част от процесите на стареене. Според доклад на Асоциацията за борба с Алцхаймер в САЩ тази честа форма на деменция засяга 3% от хората на възраст 65-74 години в САЩ. В резултат на нарастването на риска с напредване на възрастта процентите постепенно се вдигат нагоре. 


Ако някой от нашите родители има деменция, това не означава също така, че и ние непременно ще изпитваме когнитивни затруднения с напредването на възрастта. Но ако родител или баба и дядо са развили болестта на Алцхаймер, когато са били по-млади от 65 години, рискът тя да се предаде генетично е по-висок. Ранното начало на болестта на Алцхаймер обаче е сравнително рядко. 


Диетата е онзи фактор от начина на живот, върху който всеки може да влияе

Начинът ни на хранене може да има важна роля в борбата с възпалението като един от биологичните пътища, допринасящи за риска от деменция с напредването на възрастта, смятат изследователите в областта на неврологията. Една от съществуващите теории за повишен риск от поява на деменция при възрастните хора е свързана с начина им на хранене. 


Възпалителните процеси в организма ускоряват процесите на стареене, в частност стареенето на мозъка. До този момент учените са установили, че повишеният прием на храни, поддържащи възпалителни процеси и огнища в организма, има негативен фект върху когнитивните способности и паметта. Изследванията в тази посока все още продължават. 


Възможността за измерване на възпалителния потенциал на различните начини на хранене може да помогне на лекарите да препоръчат някои диетични промени с цел подкрепа на когнитивното здраве и ограничаване на риска от деменция в напреднала възраст.


Сред храните, свързвани с поддържане на възпалителните процеси в организма, влизат: преработените храни, захарта, алкохолът, завишеният прием на червено месо, някои вредни за здравето мазнини и др. 


И обратно - храните, известни със своите противовъзпалителни свойства, са: рибата, плодове и зеленчуци, ядки и семена, чай бобови растения и др. 


Едно от изследванията, посветени на връзката между начина на хранене и опасността от възникване на деменция, е на Американската неврологична академия. Според него т. нар. Средиземноморска диета, в която преобладават риба, пилешко, зехтин и нискомаслени млечни продукти понижава риска от възникване на прогресивна загуба на паметта и умствената дейност. 


Според учените обаче, освен спазването на средиземноморската диета за съхраняването на когнитивните функции, не по-малко важни фактори са и редовният спорт, поддържането на килограмите в норма, отказът от тютюнопушене и др.