Деменцията е състояние, свързано със загуба на мозъчните функции, засягаща памет, концентрация, мислене, реч, промени в поведението, което силно влияе и разстройва ежедневието на засегнатите. С нарастването на възрастта и прогресирането на заболяването се стига до невъзможност за самостоятелно изпълнение на нормални дейности и на адекватна грижа за себе си.
 

На кои симптоми трябва да се обърне внимание?

Деменцията е свързана с различни здравословни проблеми като: мозъчносъдови нарушения, травми, генетични и дегенеративни процеси и др. От всички форми най-често срещана е болестта на Алцхаймер.
 
Състоянието се развива бавно, което затруднява точното му диагностициране в ранните стадии. Възможно е първите признаци за наличие на проблем да са: депресивни състояния, зачестяващо забравяне на близки събития, затруднения при назоваване на предмети, имена, намалена работоспособност, трудности в ориентирането в непозната обстановка и др. На следващ етап нарушенията засягат все по-силно паметта и речта, болният се губи дори и в позната обстановка, трудно му е да живее самостоятелно, започват поведенчески проблеми (прояви на агресия) и др. В тежката фаза се стига до пълна невъзможност на човек сам да се грижи за себе си.
NEWS_MORE_BOX
 
 
Въпреки напредъка на науката и значителните изследователски усилия, деменцията се превръща във все по-голямо предизвикателство в днешния свят на застаряващо население. Прогнозите сочат, че хората над 60-годишна възраст ще се увеличат с 200 млн. през следващото десетилетие, а в средата на века ще доближат два милиарда. Проучванията в областта на деменцията придобиват изключително значение. Тази е и причината изследователски екип към университета Фридрих Александър Ерланген-Нюрнберг, Германия (Friedrich-Alexander-Universität-Erlangen-Nürnber), да работи по стратегия за превенция на старческата деменция.
 
Немските изследователи са категорични, че наред с активния начин на живот има и други фактори, чрез които човек може да повлияе за предотвратяването на нежеланите дегенеративни процеси. Кои са те и как да се грижим за себе си с напредването на годините?
 

Как съвременният начин на живот повишава рисковете от деменция?

Немските учени установяват, че затлъстяването (с индекс на телесна маса – BMI >30) в средна възраст увеличава риска от деменция с 91%. Забележителното при това е, че дори и „нормалното“ наднормено тегло (BMI > 25) повишава опасността с над 34%. Най-честата форма на деменция е Aлцхаймер, която днес все по-често наричат “диабет тип 3” или „диабет на мозъка”, тъй като не толкова мазнините водят до затлъстяване, а по-скоро твърде многото въглехидрати, които стимулират производството на инсулин. При постоянната злоупотреба с въглехидрати клетките престават да реагират на инсулина, а болестта на Алцхаймер е пряко свързана с ниските нива на инсулин в мозъка. Ограничаването на приема на калории и въглехидрати може да намали риска от развитие на заболяването. 
Желязото и медта заедно с наситените мастни киселини имат доказано важна роля за появата на деменция. И двата микроелемента присъстват заедно с наситените мастни киселини в голяма степен в месото и колбасите. Следователно се препоръчва в храненето да се включат възможно най-много ненаситени мастни киселини и растителни масла, а консумацията на месо и колбаси да се редуцира.
 
Учените виждат ясно връзката между когнитивните нарушения и съотношението на омега-3 и омега-6 мастните киселини в храната ни. В идеалния случай би следвало тези приемани отвън есенциални мастни киселини да бъдат в съотношение 1:1. Днес поради високата консумация на животински продукти това съотношение е съответно 1:15 и дори 1:20. Здравословният проблем се състои в това, че за разлика от омега-3, омега-6 мастните киселини предизвикват стимулиращи възпаленията метаболитни процеси. Превесът на омега-6 има роля и за възникването на здравословни проблеми като затлъстяване, метаболитни проблеми, диабет и др. Препоръката е да се намали приемът на омега-6 киселини и увеличи приема на омега-3, възможно е и под формата на хранителни добавки.
 

Превенцията е от решаващо значение


Който желае да намали риска да се разболее от деменция, трябва да вземе съответните мерки, които от своя страна играят решаваща роля в предотвратяването и на много други болести на цивилизацията, като например диабет, високо кръвно налягане и сърдечносъдови проблеми:
  • Трябва да се погрижим да приемаме достатъчно антиоксиданти. Те се намират предимно в различните сортове зеленчуци (броколи, зеле, домати, салата и т.н.) и в плодовете, които обаче в повечето случаи имат и високо съдържание на захар. 
  • Витамин D трябва да бъде набавен допълнително във всеки случай на дефицит. Изследванията сочат, че заниженото му ниво в напреднала възраст е свързано с 50% повишаване на риска от Алцхаймер. 
  • Тежките метали живак и олово също се причисляват към невротоксичните агенти и имат влияние върху когнитивните функции при възникването на деменция. Основният източник на отровното олово все още са оловосъдържащите водопроводни тръби (такива се откриват при около 5% от немските домакинства например). Живакът, както и преди, се намира в старите амалгамови пломби на стоматологично третираните зъби. 
  • Може да се спазва Средиземноморската диета, задължително да се ограничат леснодостъпните въглехидрати и прости захари, по-малко животински белтъчини, съответно месо, ограничена употреба на алкохол, както и преустановяване на тютюнопушенето.
 

Минералният баланс в организма предпазва от болестите на цивилизацията

Всяко заболяване започва с минерален дисбаланс. За да може да се излекува, първо трябва да се възстанови този баланс. Още при първи прояви на проблеми с паметта и концентрацията, и други смущения, е препоръчително да се направи детоксикация с минерални соли. Може да се използва комбинация от Шуслеровите соли №6, №8, №9 и №10, по 5 табл, от всяка сол дневно за 2 седмици в месеца (повтаря се няколко последователни месеца). Шуслерова сол №6 прочиства черния дроб, подпомага вътреклетъчно процесите на отделяне и изхвърляне на вредните вещества. Сол №8 осигурява водно-солевия баланс, а №9 регулира алкално-киселинното равновесие. Сол №10 помага за извеждане на излишните течности от тялото и за отстраняването на токсините от междуклетъчното пространство в организма.
 
През цялото време ежедневно се приема и Шуслерова сол №5 калиев фосфат, 2 пъти по 3 табл., сутрин и обед, за подобряване на паметта и концентрацията. Калиевият фосфат балансира и укрепва психичните процеси, солта е биохимично средство на мозъка и нервите. След 3-4 месеца може да се премине към антиоксиндантна програма със соли №3 железен фосфат, №5 калиев фосфат, №7 магнезиев фосфат и №9 натриев фосфат, по 2-3 табл. от №3 и №5 сутр., и от №7 и №9 вечер. Фосфорните соли възстановяват и регулират енергийния баланс, грижат се за добрия имунитет, помагат срещу окислителния стрес и възникващите възпалителни процеси в организма.