При оплакване от разширени вени или при кожни проблеми и алергии ваканцията на море е много добро решение. Морската вода е изключително полезна за хората с разширени вени, тъй като водата е хладка, а вълните правят естествен хидромасаж. Това подобрява тонуса на кръвоносните съдове. По същия начин се подобрява състоянието на отеклите в жегите крака (стъпала, глезени, подбедрици). 


За страдащите от екзема, астма, псориазис и др. алергични кожни проблеми слънцето е истински дар, тъй като витамин D помага да се преборим с кожните възпаления и раздразнения. А слънчевите лъчи подобряват състоянието на кожата при псориазис. 


За всички любители на слънцето обаче е важно да не забравят следното: до 30 минути излагане на слънце ни стигат да синтезираме нужното ни дневно количество витамин D. Това обаче може да се случи само при условие, че не използваме слънцезащитен крем. Продуктите за UV защита с висок фактор ни лишават от многобройните ползи от слънчевото лъчение. Затова, най-разумният начин да почиваме на море – приятно и полезно – е със спазването на няколко лесни, но утвърдени правила: 

 

  • Да избягваме слънцето между 11 и 16 часа;
  • Да започнем слънчевите бани постепенно – с 15 минути до половин час, но още при първи симптоми (усещане за парене и щипене на кожата), дори и да не се наблюдава зачервяване, да се скрием на сянка. 
  • На следващия ден отново да продължим, като постепенно увеличаваме времето. По този начин ще се радваме само на позитивите от морската ваканция – красив тен и повече здраве. 
  • След слънчевата баня е добре да хидратираме кожата с подходящ продукт.
  • При излагане на слънце повече от 30 минути, е добре да се наложи защита срещу ултравиолетовите лъчи.

 

И все пак, ако сме били неразумни, и сме се сдобили с обрив след слънчевите бани или с изгаряне, отново можем да потърсим помощта на хомеопатията. 


При проява на слънчеви алергии или фотодерматоза след излагане на слънце, се препоръчва хомеопатичният медикамент Хиперикум. А при слънчево изгаряне със силно зачервяване, чувствителност при допир, усещане за парене, болезненост – Беладона. 

 

При остри състояния могат да се използват хомеопатичните лекарства в ниски потенции (например D6, D10, D12), като се приемат начесто - през час, до 6 пъти дневно, а с настъпване на подобрение приемите постепенно се разреждат. При хронични оплаквания, насоките за точен прием и дозировка е най-добре да бъдат дадени от специалист. 


Винаги е препоръчително употребата на всякаки лекарства, включително хомеопатични, да бъде обсъдена с личния лекар или с медицински специалист. 

 

*Източник на информацията за хомеопатичните медикаменти – Materia medica на: д-р Уилям Бьорике; Роджър Морисън; К. Н. Матур.