В разгара на вирусния сезон хремата е особено актуален проблем. Освен дискомфорта, който причинява, при неправилно лечение на ринита може да се получат редица усложнения. Не е изключено да се превърне в хроничен, да се развие по-сериозно гнойно възпаление, синузит.

 

Ринитът не е само локален процес и неговото лечение трябва да бъде комплексно – да се пребори причинителят, да се овладее възпалението и да се облекчат симптомите, за да не се нарушава качеството на живот. Капките за нос не могат да постигнат това. Те носят само временно облекчение на състоянието, като дори могат да забавят оздравителния процес заради съдосвиващото си действие. За разлика от тях, хомеопатията предлага други решения – терапия, която действа щадящо за организма и цели пълното излекуване на възпалителния процес. 


 

Хомеопатични монопрепарати за лечение на ринити

Идеята на хомеопатията като терапия е да се подаде сигнал към организма да мобилизира самооздравителните си сили. За поставянето на точна диагноза и за избор на нужния медикамент е добре да се обърнете към опитен лекар хомеопат. За лечението на алергични и неалергични хреми има редица монопрепарати. Ето някои, подходящи за хомеопатичната аптечка, при нужда: 

 

  • Luffa operculata D6 - Препоръчва се при: хрема със силно запушен нос и сухота в ноздрите, с нарушено обоняние; алергична хрема с оскъден секрет; синузит с болка в синусите и тъпо главоболие; усещане за замаяност и обща отпадналост. Характерни оплаквания при всички случаи: нарушено обоняние или пълната му загуба; усещане за сухота на устната лигавица и сухи, парещи очи.

 

Хомеопатичното лекарство Luffa operculata може да се прилага и като хомеопатичен спрей за нос – за по-бързо локално въздействие и облекчаване на неприятната секреция от носа. Хомеопатичният спрей с Luffa е еднакво ефективен и при алергична, и при инфекциозна хрема. Повлиява възпалението на носната лигавица, отпушва носа и намалява обилната водниста секреция. За разлика от традиционните капки и спрейове за нос, хомеопатичният спрей не е агресивен към носната лигавица и запазва изцяло функциите й, което го прави подходящ за продължителна употреба. 

 

NEWS_MORE_BOX

 

 

  • Sabadilla D6 – Препоръчва се при: алергична хрема (сезонна и целогодишна) с обилна секреция и с често кихане на пристъпи; при хрема, съпровождаща остри респираторни вирусни инфекции. Характерни оплаквания при всички случаи: свръхчувствителност на обонянието с непоносимост към миризми (например аромат на цветя и парфюми); секрецията е слабо дразнеща, с усещане за парене, запушване на ноздрите; специфичен сърбеж по мекото небце, който дразни болния да го потърква с език; силна болка в областта на челото и зачервени, раздразнени клепачи със сълзене. 

 

Информацията за хомеопатичните монопрепарати може да ви даде обща представа за какво могат да бъдат използвани, но не отменя необходимостта от консултация с лекар, фармацевт или квалифициран хомеопат, за да бъде ефективно лечението.