Ларингитът представлява възпаление на горните дихателни пътища в областта на ларинкса (гръкляна), което води до оток и стеснение на дихателните пътища с поява на характерна лаеща кашлица и дрезгав глас. При повечето деца формите на ларингит са по-леки, без затруднения в дишането, но при по-тежките случаи може да се стигне до т. нар. „псевдокруп” (субхордален ларингит) с поява на дихателна недостатъчност. 

 

Ларингит и псевдокруп често се изявяват в детска възраст – между 2 и 7 години, но от тях могат да бъдат засегнати и кърмачета (на възраст 6 месеца и нагоре). Предизвикват се от вирусна инфекция, като най-честите причинители са грипни и парагрипни вируси, рино- или аденовируси. Началото на болестта може да е постепенно, след няколко дни на леки оплаквания със симптоми на настинка, или да настъпи внезапно - през нощта, с появата на пристъпи от дразнеща, лаеща кашлица, шумно и затруднено дишане. Може да е придружено с повишаване на температурата, хрема, отпадналост. Тъй като е съпътствано от усещането за недостиг на въздух, възможно е да доведе до силен страх и безпокойство у детето. Симптомите обичайно се влошават през нощта и при легнало положение. 


В неусложнените случаи не се налага болнично лечение. Псевдокрупът обаче причинява огромен стрес за цялото семейство и особено за майката. Най-често се проявява на фона на остра вирусна инфекция, но пролетният сезон и предразположението на детския организъм към алергии също може да доведе до пристъп. 


Незабавно да се потърси лекарска помощ, ако: 

  • Детето се затруднява да диша или дишането е учестено;
  • При вдишване се чува „свирене” или пискливи звуци (стридор);
  • Ако болното е кърмаче, тъй като ларингитът  в кърмаческа възраст има много по-бърза и остра изява.

Най-честите родителски грешки са:

Самоназначаване на антибиотици, кортикостероиди, антихистамини (всички те се приемат само по лекарско предписание),а също и прилагане на всякакви потискащи кашлицата средства, тъй като е широко разпространена заблудата, че ако кашлицата е спряла, това означава, че детето е оздравяло. 

 

Как да се облекчи състоянието на болното дете

 

  • Осигурете на детето почивка на легло и спокойствие. 
  • Давайте му достатъчно течности, за да се намали опасността от дехидратация поради всиоката температура и учестено дишане. 
  • Много добре въздейства горещата пара, за целта можете да влезете с детето в банята, където предварително сте пуснали да тече горещата вода. Постойте известно време в банята, така че то да вдишва парата.
  • За облекчване на дишането са много полезни и инхалациите. Затова е добра идея да се снабдите с инхалатор, който може да бъде много полезен, особено при чести рецидиви на заболяването. При събуждане на детето с пристъп на кашлица може веднага да се направи инхалация с  физиологичен  разтвор.

 

Помощ с хомеопатия:

Ццелта е пристъпът да се овладее до пристигането на лекаря. Хомеопатичните лекарства помагат за намаляване на отока на лигавицата, за улесняване на изчистването на слузта и за облекчаване на дишането. Ето и най-честите хомеопатични лекарства, които се прилагат спрямо индивидуалните симптоми и оплаквания: 

 

  • Аконит D6 – средство за първи избор при неочаквана, остра изява - именно заради стреса и внезапността на острото състояние. Хомеопатите препоръчват в такива моменти по 1 доза Аконит D6 да приемат и болното дете, и майката с цел преодоляване на паниката и страха. Лекарството Аконит се препоръчва именно в случаи на внезапно начало на заболяване със силно безпокойство и чувство на страх, с рязко покачване на висока температура, болният е с бледа, суха кожа. Много често тази картина се наблюдава, когато детето е прекарало деня на открито, изложено на студен вятър, след което внезапно се влошава („ляга болно”). Кашлицата му е отсечена, лаеща, с чувство на задушаване, което предизвиква силно безпокойство и тревожност. Подобрение на оплакванията настъпва при внезапно изпотяване, а влошаване – при студ, докосване. Често след изпотяване Аконит се заменя с друго лекарство, според изявените симптоми. 
  • Спонгиа D6 – средство за избор при внезапно събуждане със задушаваща, лаеща кашлица (наподобяваща рязане с трион), като болният има чувството, че диша „през гъба” (има силно затруднено дишане). Пристъпът е съпроводен от наличие на слузест секрет в гърлото, който подтиква към постоянно покашляне, с пресипнал, дрезгав глас и усещане за дращене в гърлото. Подобрение настъпва при топлина, вдишване на гореща пара и консумация на топли храни. Болният се влошава към полунощ, по време на сън и в легнало положение. Често това лекарство следва приложението на Аконит в първите минути на остра изява. 
  • Хепар сулфурис D10 – препоръчва се при пресипнал глас, пробождащи болки в гърлото и наличие на жълтеникав секрет от носа и гърлото, който се отхрачва много трудно. Болният има и главоболие в областта на челото, силно раздразнителен е, а също и изключително чувствителен към студ (влошава се дори от най-лекото отвиване). Подобрение настъпва при прилагане на топли апликации. 

Предимства на хомеопатичните лекарства са липсата на странични ефекти и бързото действие – при правилен избор на медикамент, облекчение следва да настъпи в рамките на 30-40 минути. Предоставената информация не отменя необходимостта от лекарска консултация. 


*Източник на информацията за хомеопатичните медикаменти – Materia medica на: д-р Уилям Бьорике; Роджър Морисън; К.Н.Матур.