„Той е пулсатила, а тя е калкарея, детенцето със сигурност е фосфор…” С тези реплики хомеопатите казват много и то с малко думи. Без да използват дълги описания, а само с имената на конкретни хомеопатични лекарства, те назовават различните типове хора спрямо техните физически и емоционални особености, или спрямо тяхната конституция.

Прохождащите в света на хомеопатията със сигурност се чудят какво означава този термин. Конституцията е съвкупност от физическите, емоционалните и душевните характеристики на конкретния пациент. Понятието конституция се използва не само в хомеопатията, но и в стандартния медицински подход, както и в Аюрведа и в акупунктурата, но, разбира се, всеки от тези методи на лечение разглежда човека според своята философия и съответно от различен ъгъл. Различните конституции се определят според съвкупностите от относително трайни характерни признаци и реакции, които не е задължително да са патологични.

По време на хомеопатичното интервю хомеопатът определя конституционалния тип на пациента. Така лекарят се опитва да разбере повече за конкретния човек, като конституцията му се основава на универсални параметри, които са относително стабилни за даден период от време. Ето защо хомеопатът пита дали обичате сладко или солено, как спите, как реагирате в дадена ситуация. Тоест на базата на психически и емоционални фактори, темперамент, реакция към определени стимули (например, светлина), както и редица физически фактори той преценява какъв е конкретният конституционален тип.

NEWS_MORE_BOX

 

След като е определен конституционалният тип (което не винаги става в първото интервю) може да се определи конституционалното лекарство. Това е лекарството, което най-добре действа на конкретния пациент и то ще се прилага за известен период от време при различни хронични заболявания, а когато хомеопатът изписва друго (при остри състояния, инциденти и др.), то ще бъде съобразено с конституционалното лекарство. Това не означава, че други хомеопатични лекарства няма да ви помогнат – просто конституционалното лекарство е най-ефикасното за вашия тип. Затова е добре винаги да го имате в домашната си аптечка.

Примери за най-разпространените конституционни типове ще научите следващата сряда. Може би ще познаете себе си в някой от тях…