На системни грешки в храненето и потиснати желания се дължат най-честите гинекологични заболявания, смята графиня Ангелика Волфскийл.

Графиня Ангелика Грефин Волфскийл фон Райхенберг е признат натуропат в Германия, писател и ръководител на специализирани обучения към FVDH (Независим съюз на немските натуропати), както и вицепрезидент на Немския биохимичен съюз.

Има дългогодишна практика, с която помага на хиляди пациенти да намерят панацея за своя проблем. В практиката си графиня Волфскийл съчетава различни методи – природолечение, хомеопатия, шуслерова терапия, китайска традиционна медицина, аюрведа, ирисова диагностика и други. Графиня Волфскийл е лечител в този смисъл на думата, в който допълнително я натоварим с цялата семантика, идваща и от съвремието – в Германия, за да имаш подобна практика се изисква задължителен минимум висше медицинско образование с продължителност от 4 години.

Графинята гостува в България за пети пореден път, по покана на Европейското общество по интегративна медицина в България, с подкрепата на Немския хомеопатичен съюз, като сега пред българската аудитория – пациенти и медици, споделя своят опит в намирането на решения и превенцията на най-честите гинекологични оплаквания на съвременната жена, като гинекологичните възпаления, кисти, поликистозни яйчници, миома и др.

Успехът в терапията на случаите, за които споделя Графиня Ангелика Волфскийл, се дължи на няколко основи принципа. На първо място, това е индивидуалният подход, но не само към настоящата проява на влошеното здравословно състояние на конкретния пациент, но и подход към разбирането на целия организъм и същност на индивида. На второ място, търси се причината за проявата на симптома, като се подхожда в цялостност от наученото за индивида и използвайки методите на интегративната медицина се подпомогне организмът да преодолее предразполагащия го дисбаланс.

Интегративната медицина по своята същност представлява медицинска практика, базирана на научно доказани работещи методи на различни здравословни състояния, в които се залага на изучаване на изначалната причина за появата им и превантивната грижа, включая и промени в начина на живот, посредством които се предотвратява развитието на проблема и става възможно излекуване и поддържане на добре здраве. Именно това в конкретни примери преподава Графиня Ангелика Волфскийл – как да се върнем към женската си същност, да й помогнем да намери своя път и живеем правилно според естествените механизми и своята същност.

Заболявания на женския полов апарат като кистите и миомите според Графиня Ангелика Волфскийл са резултат от системно наранената и потисната природа. Истината е, че живеем в един мъжки свят,  в който жените се ръководят по мъжки правила. Жената потиска своята функция да създава живот, уют, красота, нежност  - отлага за по-късно създаването на семейство, раждането на дете, ражда и отглежда по едно дете вместо желаните две или повече...

Кистите на яйчника показват наличие на нереализирано желание за дете, категорична е Графинята, а миомата – това е пренебрегната женска същност.

Разбира се, Графиня Ангелика Волфскийл разглежда същността на мединиските състояния, но нейните усилия са насочени към намирането на правилен лек за конкретния случай. При поликистозните яйчници например тя препоръчва терапията да започне като се рефлектира, първо, върху най-изявения симптом при дадената пациентка, което може да бъде окосмяването, и се премине поетапно към корена на проблема. Това е и причината терапията да продължава 8-9 месеца, докато се постигне успех. Терапията включва основно: промяна в хранителния режим, упражнения, шуслерова терапия...

Два са основните съвети, които дава Графинята за преодоляването на по-“тривиалните“ гинекологични възпаления. На първо място, тя препоръчва всяка инфекция възникнала в организма да бъде лекувана възможно най-рано и в никакъв случай да не се допуска нейното хронифициране, тъй като впоследствие това по един или друг път може да засегне и натовари половите органи на жената. Дори продължителна инфекция в устната кухина и гърлото може да засегне органи от по-долните етажи при хронифициране в последствие. Проблемите със стомаха или други органи също могат да се отразят негативно на органите на половата система. В тази връзка, упражненията за регулиране на меридианите могат само да помогнат.

Графиня Ангелика Волфскийл обръща сериозно внимание на храненето в съветите си. Първо, според нея се налага коригиране на хранителния режим, за да се преустанови натрупването в организма на вредни вещества, които предразполагат проблема. Например сладките храни са фактор за вагинални течения и лечение не би могло да настъпи независимо колко силни медикаменти се използват, ако не се премине към балансирано хранене. При поликистозните яйчници освен със сладкото, трябва да се внимава и с подправките.

NEWS_MORE_BOXЕндометриозата е заболяване, което може да се оприличи на „изригване на вулкан“ - излющването на лигавицата е толкова бурно, че не се знае къде може да попадне тя и се развие, разказва природолечителката. Наличието на това заболяване показва крещяща необходимост жената да внесе ред в живота си. Условия за успех при лечението й са релаксът, някои упражнения, добре се отразяват лечебните вани, лечебната кал.

Относно храненето при ендометриоза Графинята препоръчва отказ от млечни продукти и пшеница. Полезни пък са горчивите храни, студенопресованите масла, омега-3. Суровата храна не бива да се приема за вечеря, съветва природолечителката. Такава по принцип не препоръчва при миома на матката въобще. Тогава трябва да се избягват и животинските белтъци. Миомата е показател за блокаж на кръвотока в малкия таз според китайската медицина. Това е важен орган за жената, играе роля на „втори черен дроб“, отговорен е за „изчистването“ организма.

 


Повече можете да научите от лекциите на графиня Ангелика Волфскийл пред българска аудитория тази седмица. Вчера премина първата в столицата. Днес предстои такава във Велико Търново, в Голямата зала на общината. Утре (25.11.) – във Варна, х-л „Черно море”. На 26-ти Графинята е в Бургас, Културен дом на нефтохимика и на  27-ми в Пловдив, х-л „Санкт Петербург”. Всички лекции са с с начален час 18.30 ч. и са безплатни за посетителите.

По-нататък ние ще имаме грижата да ви подадем по-подробна информация за методите, които използва Графиня Ангелика Волфскийл, за всеки един от споменатите гинекологични проблеми.