Ако имате проблеми с наднорменото тегло, това невинаги се дължи на неправилен режим на хранене. Знаете ли, че покачването на килограми е един от симптомите за кисти на яйчниците? Потърсете причината, вместо да сменяте диета след диета!

В действителност голяма част от оплакванията на дамите относно външния им вид се дължат не на вродената им суета, а имат пряка връзка с наличие на сериозни здравословни проблеми и хормонален дисбаланс. Хормоните ръководят всяка функция на нашите тела. Техният баланс е от решаващо значение за здравето, енергията и дълголетието ни. Можем да си ги представим като пратеници, които преминавайки чрез кръвообращението координират сложните процеси на имунитета, фертилността, обмяната на веществата, пубертета, менопаузата.
 

Когато танцът на хормоните излезе от ритъм

В пика на своите репродуктивни възможности днес младите момичета използват хормонални контрацептиви, за да се предпазят от нежелано забременяване. И отлагат първото раждане с години назад. В днешно време от пубертета до края на живота се предписват синтетични хормони - като противозачатъчни, за лечение на акне, при болезнена менструация, до някак подразбиращите се терапии при настъпването на менопуза. Женският организъм е регулиран чрез набавяне на изкуствени хормони, които обаче не могат да се разградят по начина, по който се усвояват в организма естествените, и се превръщат в токсини. Ежедневието ни е „пълно” също с псевдохормони – погледнете пластмасовата бутилка с вода, от която пиете. Гъвкавостта й се дължи на вещества като бисфенол А, които попадат в тялото и имитират женските хормони като нарушават баланса на организма. Какво трябва да знаете, за да подпомогнете това крехко равновесие?
 


Как се поставя диагнозата

При киста на яйчника може да няма никакви оплаквания, но също е възможно да има промени в менструалния цикъл, да се усеща от тежест и тъпа болка до остра режеща болка, водеща дори до загуба на съзнание. Това може да се случи при рязко влошаване (с руптура на кистата например). Причини за възникването на киста са хормонални нарушения, някои възпалителни заболявания и инфекции.
 
Поликистозните яйчници са израз на хормонално заболяване. Тъй като симптомите са разнообразни, това често затруднява диагностицирането. Могат да включват: нерегулярни периоди на менструация, акне, наднормено тегло, резки промени в настроението, нетипично, прекомерно окосмяване, изтъняване на косата или косопад, тъмни петна по кожата, нерегулярни болки в таза, умерена до тежка депресия, повишаване на мъжките полови хормони в кръвта, безплодие, инсулинова резистентност, метаболитен синдром (диабет, артериална хипертония и др.)

Има много фактори, които предразполагат към развитието на поликистозни яйчници: генетични, излагане на синтетични естрогени, инсулинова резистентност. Болестта атакува обикновено между 15 и 25-годишна възраст, но често се открива едва на възраст между 25 и 38 г., когато жените търсят помощ поради проблеми със зачеването. Такива са и някои от пациентите на графиня Ангелика Волфскийл, натуропат и Шуслеров терапевт от Германия, която има над 30-годишна успешна практика с природни методи на лечение. Волфскийл използва хомеопатия, ирисова диагностика, аюрведа, китайска медицина. За пета поредна година тя ще изнася лекции в български градове, като този път ще даде конкретни съвети за природните методи на лечение на гинекологични заболявания като кистите на яйчниците, ендометриоза, вагинално течение и микози, менструални нарушения, миома, полипи на матката, оплаквания, свързани с климактериума и др.

Ултразвуково изследване, кръвен тест и преглед са начини да се установи със сигурност наличието на кисти. След което пациентката трябва да прецени какви промени да направи в живота си, за да се пребори с коварното заболяване и да реши репродуктивните си проблеми. Възможностите за лечение са многообразни – прием на хормони, операция, различни природни методи и промяна на навиците на хранене, пояснява Ангелика Волфскийл. Ето част от нейните съвети.
 

Храната като лекарство

Начинът ни на живот и това, което ядем, директно влияе върху здравето ни. При момичета и жени с поликистозни яйчници от голямо значение е:

Да не се ядат слузообразуващи храни като хляб, пшенични продукти, мляко и млечни продукти. Чрез тях в тялото попадат много хормони, които използва съвременната хранителна индустрия.

NEWS_MORE_BOXПри инсулинова резистентност се препоръчва промяна на начина на хранене – закуската да е най-обилното и калорично ядене през деня, а на вечеря да се хапва най-малко. Особено важно е да се спре употребата на всякакви захарни изделия.

Важно е жената да се пази от влага и студ, особено в дните на месечния си цикъл, когато организмът е по-уязвим. Натрупването на студ и влага в долната половина на тялото може да се провокира образуването на кисти и миоми.

Препоръчва се физическа активност няколко пъти седмично. С какво помага тя? Освен че е нужна за хормоналния баланс, помага и за регулирането на нивата на инсулина.

Да се спре приемът на противозачатъчни, съветва Волфскийл, която също така предупреждава, че хормоналната терапия води до увеличаване на броя на кистите.

Базова комбинация Шуслерови соли, установена в практиката на Волфскийл: ежедневно се приемат сол № 1 калциевфлуорид (7-10 табл.), сол № 3 железен фосфат (10 табл.), сол № 4 калиев хлорид (10 табл.), сол №8 натриев хлорид (7 табл.), сол № 10 натриев сулфат (2 x 10 табл.)

От гледна точка на натуропатията кистите на яйчниците са сигнал, че по някакъв начин жената потиска своето творческо начало. Ангелика Волфскийл съветва дамите да бъдат искрени пред самите себе си, да действат според вътрешните си влечения, да не се боят да тръгнат напред и да извървят собствения си път.

Всичко най-важно за лечението на гинекологичните проблеми Ангелика Волфскийл ще разкаже в своите безплатни образователни лекции от 18.30 ч. в: София, 23.11, НДК, зала №6; Велико Търново, 24.11, Голямата зала на общината; Варна, 25.11, х-л „Черно море”; Бургас, 26.11, Културен дом на нефтохимика; Пловдив, 27.11, х-л „Санкт Петербург”.