Предположенията, че настоящата Covid-пандемия ще ограничи разпространението на други вируси, характерни за есенно-зимния период, засега не се потвърждават. В настоящата обстановка вече се наблюдава наличие на грип, като заболеваемостта от него е вероятно постепенно да започне да нараства, особено след отпадането на онлайн учебните занятия при учениците.


Как да различим симптомите на Covid-19 от тези на грипа и други характерни за сезона вируси?

При тази пандемична обстановка е много важно при поява на симптоми на вирусна инфекция да останем у дома си и при възможност - изолирани от останалите членове на домакинството, особено такива от рискови групи. Вирусните инфекции имат клинични разлики с коронавируса и задача на лекарите е да ги разграничат и да поставят точна диагноза. Например при риновирусите е силно изразена хремата, докато общото състояние не е толкова засегнато, при аденовирусите – има ясно изразени увеличени лимфни възли и т.н. При грипа е много характерно внезапното и рязко покачване на висока температура – 39 оС и нагоре, със силно главоболие, болки в стави, мускули, в очните ябълки, в гърлото, силна отпадналост, хрема и кашлица. Важно е да потърсим помощта на специалист, като споделим с него има ли промени в здравословното състояние на всеки от семейството. 


Как да действаме при обичайните първи признаци за разболяване -хрема, пресипналост, втрисане, болки в гърлото? 

На първо време, може да се включи витамин С, например в комбинация с витамини А, Е и селен. Те са антиоксиданти, които взаимно усилват ефекта си и увеличават устойчивостта на имунната система към вирусите. Важно е да следим и за доброто оводняване при фебрилитет. Следва разговор с лекар за уточняване на диагнозата и насочване за допълнителни изследвания, когато се прецени нуждата от такива. 


Не бива да се плашим от повишената температура, тъй като тя показва, че тялото се бори успешно с инфекцията. Добре е градусите да се контролират, без обаче да се прекалява с антипиретиците. Именно поради тази причина е особено важен приемът на достатъчно течности. Помагат и хладни компреси и душове. 


Нужно ли е при всяко разболяване да се тестваме за коронавирусна инфекция? 

Тест се прави в зависимост от ситуацията: ако се развият симптоми, които са характерни за коронавирусната инфекция или при съмнение за пневмония; при хронично болни или такива с много придружаващи заболявания; ако в семейството има повече от един болен със сходна симптоматика. Важно е да се следи за някои ключови признаци, ако сме били контактни с болен от Covid-19, но за момента не сме болни и нямаме оплаквания: да не се пренебрегват състояния като общ дискомфорт, умора, кашлица и особено силна отпадналост, задух, бледност. 


Помощ с хомеопатия при характерни за сезона вирусни инфекции 

Опитът на лекарите хомеопати показва, че при грипна епидемия има някои характерни хомеопатични лекарства, които покриват голяма част от симптомите на пациентите. С правилно назначено хомеопатично лечение можем бързо да облекчим симптомите на болестта и да скъсим нейното протичане.


Ето някои от най-популярните хомеопатични медикаменти при боледуване от грип. До голяма степен те също така покриват характерните за картината при Covid-инфекция треска, суха кашлица, силна умора, задух, главоболие, болки в мускули, кости и стави.  

 

  • Бриония – препоръчва се при грипна инфекция с висока температура, задържаща се на плато (равна). Наблюдават се сухи, напукани устни и обложен език. Болният се оплаква от силно челно главоболие и болезнена скованост на врата. С придружаваща суха, дразнеща кашлица с болка зад гръдната кост. С усещане за разкъсващи, пробождащи болки по цялото тяло, които се засилват при движение. Засегнатият от болестта е уморен, раздразнителен, лежи напълно неподвижно. 
  • Гелсемиум – при наличие на постепенно повишаваща се температура, треска със студени тръпки по тялото, силно зъзнене. Изразено главоболие с тежест и скованост на тила. Клепачите на очите са „тежки” и болният изпитва силна отпадналост и изтощение – до прострация. 
  • Евпаториум перфолиатум – препоръчва се при фебрилитет със зачервяване на лицето на болния. Грипът протича с водниста хрем и пресипналост, със силни болки в кости и мускули. И астения (обща отпадналост). 


Как можем да подкрепим организма срещу атаките на вирусите?

Разумната грижа за здравето е да поддържаме баланса на витамини, микроелементи, течности, енергия. Основата на здравето е балансираното хранене с качествени, пресни храни. И много движение – във всякакви форми. 


Липсата на свеж въздух и движение, дългите периоди на изолация ни правят по-податливи към вирусите. Това особено силно важи за малките деца. За да го избегнем, е нужно да се погрижим за дневния режим на децата, като им осигурим подкрепа, позитивни емоции, ежедневни леки упражнения и – не на последно място - забавление за всеки от семейството, за да бъдем здрави през цялата зима! 

 

*Източник на информацията за хомеопатичните медикаменти – Materia medica на: д-р Уилям Бьорике; Роджър Морисън; К.Н.Матур