За дамите, които се чувстват постоянно изморени, депресирани от безкрайните задължения, с намалено либидо от преумора, с оплаквания от запек и целулит поради заседналия начин на живот, има редица хомеопатични решения как да подобрят състоянието си. Ако ви липсва енергия до такава степен, че нямате сили дори да се усмихнете, то крайно време е да си върнете радостта от живота. В хомеопатията съществуват медикаменти, които въздействат едновременно и във физически, и в емоционален аспект, като помагат за решаването на такива проблеми. Ето кои са някои от най-популярните. 
 
  • Хаплопапус D6 - при хипотония (ниско кръвно налягане) с умора и изтощение. За тези оплаквания помага все още недостатъчно познатото у нас, но широко използвано по света, лекарство Хаплопапус. Генетично предразположение, хормонален дисбаланс, заседнал начин на живот и стрес, нерационално хранене и неподходяща диета са някои от факторите за проявата на хипотония, често срещано оплакване при жените. Ниското кръвно налягане причинява редица смущения като обща слабост, лесно изморяване, главоболие, световъртеж сутрин или при рязко ставане, разсеяност, безсъние, а в по-тежки случаи може да се стигне дори до припадък. През лятото в топлото време тези оплаквания се засилват. Отделно често при хипотония има и усещане за студени ръце и крака, засегнатите са по-склонни към потиснато настроение и към хипохондрия, дори към прояви на депресивни състояния. Хаплопапус D6 повлиява физическите оплаквания, както и психическите усещания, свързани с отклоненията в нивата на кръвното налягане. Препоръчва се прием 3 пъти дневно по 1 доза (5-10 глобули). При остра изява на симптомите (например при световъртеж и опасност от колапс) може да се взема и начесто, през 30 минути, в рамките на 2-3 часа. След което е нужно продължително лечение, за да се постигне стабилизиране на кръвното налягане и подобряване на психо-емоционалното състояние. А като страничен ефект, хомеопатите са установили, че Хаплопапус подобрява либидото като има мек афродизиачен ефект, особено при жените. 
 
  • Туя D30 - при запек и целулит; при често боледуване с влошено общо състояние; при продължителен прием на медикаменти. Подутият корем и целулитът често пъти не са единствено удар по женската суета, но и знак за наличие на здравословни проблеми, на които трябва да се обърне внимание. Подуването на корема може да е признак за дисбактериоза на стомашно-чревната флора. Други симптоми са: повишено образуване на газове, оплаквания от запек или обратното – от диария. Подобни нарушения могат да са резултат от употреба на антибиотици, кортикостероиди, на болкоуспокояващи и др. Хомеопатичното лекарство Туя D30 ефективно изчиства токсичното въздействие от медикаменти, наслагвано с години. Особено подходящо е за често боледуващи хора, интоксикирани от продължителна терапия с много и различни препарати, с оплаквания от отоци по тялото и целулит. Препоръчителен е приемът на лекарството по 1 доза 1 път дневно за 1 месец. Може да се съчетае с прием на Шуслерови соли - №10 натриев сулфат (по 3 табл. преди обед), и №9 натриев фосфат (по 3 табл. вечер). Шуслерова сол №9 регулира киселинността в организма и участва в мастната обмяна, а №10 действа детоксикиращо и извежда отпадните продукти на обмяната. 
NEWS_MORE_BOX
 
 
Други типични оплаквания за пациенти, които се нуждаят от лечение с Туя са: чести и хронични заболявания на дихателна и храносмилателна система, упорити гъбични инфекции, склонност към депресивни състояния, натрапчиви идеи. 
 
  • Нукс вомика D30 – при запек и хемороиди (сърбящи, болезнени, некървящи) поради заседнал начин на живот; при безсъние, припряност, раздразнителност поради прекалено много работа. Нукс вомика е изключително популярно лекарство също така за последиците от преяждане и препиване – не случайно го наричат хомеопатичното лекарство за махмурлук. Помага и при повишена нервност заради опита да се спрат тютюнопушене, алкохол, кафе, лекарства. Много типично за пациентите, имащи нужда от това хомеопатично лекарство, е състоянието на объркване, замаяност сутрин след ставане и на сънливост, която настъпва непосредствено след хранене. Имат свръхчувствителност към силна светлина, шум, миризми, допир, към студ и въздушни течения. Подходящо е за отговорни и амбициозни личности (тип работохолици), подложени на силен стрес, които често поради това страдат от високо кръвно, имат наднормено тегло, нуждаят се от стимуланти като кафе и алкохол. При всички тези случаи Нукс вомика D30 може да се приема по 1 доза, 2-3 пъти дневно, като е добре да се комбинира с Шуслерова сол №10 натриев хлорид (по 3 табл. преди обед) и №9 (по 3 табл. вечер). 
 
Информацията за хомеопатичните монопрепарати може да ви даде обща представа за какво могат да бъдат използвани, но не отменя необходимостта от консултация с квалифициран лекар хомеопат или фармацевт, за да бъде ефективно лечението.