Хомеопатията представлява система за индивидуално лечение на всеки човек със силно разредени вещества. Целта е да се „активират” естествените оздравителни сили на организма.В зависимост от специфичните сипмтоми, специалистът предписва най-подходящия медикамент за всеки пациент.Хомеопатията се основава на принципа на подобието – т.е. използва се вещество, което причинява същите симптоми. Когато се приема в малки дози обаче, този медикамент лекува, като впряга ресурсите на организма за справяне с проблема.
Важно е да се отбележи, че веществата, използвани в хомеопатията, са нетоксични, поради голямата си разреденост.Науката все още не е в състояние да обясни начина на действие на хомеопатичните лекарства в организма. Лабораторните изследвания обаче многократно доказват, че хомеопатично приготвените субстанции предизвикват ефекти.Така например хормонът тироксин в хомеопатична форма – силно разреден, може да забави процеса на метаморфоза на поповите лъжички в жаби.

 

NEWS_MORE_BOX

 


Една от теориите във връзка с хомеопатичните медикаменти е, че по време на приготвянето им и разреждането им се стига до взимодействие между основното вещество и водата или алкохола.По този начин се създават съвсем нови структури – наноструктури, които и въздействат на организма.Хомеопатията е поставена от немския лекар Самюел Ханеман, чиято главна цел била да създаде лекарства, които не предизвикват вредните странични ефекти, познати на класическата медицина.