Опитайте се да си представите как се чувства вашето малко дете, седнало ниско на задната седалка, вързано с коланчето си неподвижно и без възможност да гледа през прозореца. Или неговият батко, или кака – вторачили погледи в мобилните си телефони с часове. 
 
Докато рецепторите за движение във вътрешното ухо на детето регистрират, че има придвижване в пространството, то тези на очите, на стави, мускули и сухожилия отчитат обратното – че тялото остава на място. Разнопосочните сигнали водят до „объркване” и стрес за мозъка, който не успява да възприеме и преработи информацията. Резултатът често е гадене, световъртеж, студена пот, повръщане и изтощение. Ако пътуването е с кораб или самолет, симптомите може да са по-изострени. 
 
Състоянието се нарича кинетоза (популярно още с наименованието морска болест). Не е ясно защо засяга някои деца повече от другите. Като цяло проблемът е най-сериозен във възрастта между 2 и 12 години. 
 

Как да помогнете на детето, предразположено към прилошаване при пътуване?

  • Организирайте пътуването така, че максимално да облекчите от натоварване всички сетива. Ако детето спи или подремва по време на път, това е най-добрият вариант. По-любопитното дете обаче, което е превъзбудено от пътуването и не може да се отпусне, е добре да седне така, че да може да наблюдава пътя в посока напред. В никакъв случай не занимавайте малкото с рисуване, разглеждане на книжки, игра с електронни устройства. 
  • Внимателно планирайте режима му на хранене непосредствено преди тръгване. Не му давайте големи количества храна или по-тежки, мазни ястия преди или по време на пътуване. Ако пътят е по-кратък, би могло дори да пропуснете/ отложите някое от храненията. 
  • Осигурете добро проветряване на превозното средство. Адекватната вентилация помага за предотвратяване на прилошаването. Важно е всякакво отсъствие на силни миризми, особено на тютюнев дим.
  • Малка хитрост – отвличайте вниманието му с подходящи занимания по пътя, например забавни разговори, пеене или слушане на любими песни. 
  • При поява на прилошаване, виене на свят други симптоми на кинетоза, без да отлагате спрете колата. Нека детето излезе навън и да се поразходи или да легне със затворени очи за няколко минути. Поставянето на хладен компрес на челото също помага. 

Кинетозата е по-честа при представителите на женския пол, като понякога при тях продължава и в зряла възраст. Особено податливи са жените с по-лабилен вестибуларен апарат и бременните, при които проблемите са и хормонално обусловени. И за малки, и за големи хомеопатията е подходящо средство за овладяване на неприятните симптоми, като неин голям плюс е липсата на всякакви нежелани странични ефекти. 

NEWS_MORE_BOX

 


 

Хомеопатични средства на помощ срещу прилошаването

  • Кокулус D6 - Когато симптомите са свързани със стрес от предстоящото пътуване, който причинява силен световъртеж, гадене и повръщане. Характерно за засегнатия е, че усеща облекчение, когато е легнал, със затворени очи. При най-малка промяна на позицията на тялото (дори леко повдигане на глава) симптомите отново се възобновяват. 
  • Ипекакуана D6 – при екстремно гадене и повръщане по време на пътуване като повръщането не води до облекчение на симптомите. 
  • Табакум D6 - когато дори най-малкото движение води до световъртеж, гадене, понякога и повръщане, съпроводено с пребледняване и обилно изпотяване с лепкава пот. Гаденето се подобрява на чист въздух и при откриване на корема. 
 
В остри състояния тези хомеопатични лекарства могат да се вземат начесто – през 30-40 минути по 1 доза (10 глобули), до 6 пъти дневно. С настъпване на подобрение приемът се разрежда на 3-4 пъти дневно по 1 доза. 
 
Когато знаете, че ви предстои пътуване, а член на семейството ви има подобни проблеми, можете да започнете 5 дни преди това профилактичен прием на комбинация минерални соли – Шуслерови соли №3 железен фосфат и №9 натриев фосфат. Разтварят се 2 пъти дневно по 3 таблетки от всяка сол в топла вода и течността се пие на малки глътки. Железният фосфат е нужен, за да се подобри кръвоснабдяването на вестибуларния апарат, а натриевият фосфат не позволява подкиселяване на тъканите и ще ограничи риска от повръщане поради стреса при пътуване. А при настъпване на прилошаване по време на път, към подходящото хомеопатично лекарство можете да добавите и чест прием на солите за по-бърз ефект – на 30 минути по 1 таблетка от всяка сол до подобрение.