Понякога колкото по-депресиран и тревожен е един човек, толкова повече го компенсира, като се преструва на щастлив. Независимо каква е причината за негативните емоции, повечето от нас преминават епизоди на депресивни настроения в някакъв момент от живота си. 

 

Депресията може да се появи в резултат на хормонални промени, често срещани по време на пубертет, бременност, след раждане на дете или по време на менопаузата. В живота могат да ни сполетят травматични събития като развод, смърт на любим човек или загуба на работа. А може и, неочаквано за всички нас, да ни сполети принудителната изолация, каквато преживява в момента голяма част от човечеството... И докато обичайно пролетта е сезонът, който ни кара да се чувстваме щастливи, обнадеждени, вдъхновени, нетърпеливи в очакване на хубавите слънчеви дни, на летните отпуски и веселите срещи с приятели, то в момента стоим затворени по домовете си, в пълна неизвестност какво ни предстои, опитвайки се да се преборим със страховете и тревогите си.

 

Как действа хомеопатичната терапия?

Индивидуализираното хомеопатично лечение може да ни помогне да върнем баланса в живота си, да овладеем негативните емоции и да ни насочи по пътя към по-пълноценен и щастлив живот. Хомеопатичната терапия позволява на пациента да преработи травмата, като в същото време се лекува и преминава през процеса на депресия по-леко. Голямото предимство на хомеопатията в тази ситуация е, че не води до привикване или зависимост, няма нежелани странични ефекти и може да се съчетава с всеки други вид терапия, тъй като няма опасност от лекарствено взаимодействие. 


При хомеопатията целта не е просто да бъдат потиснати дадени симптоми, а се работи и в посока връщане на организма към баланс и възстановяване на самооздравителните му сили. 

  • Когато сме в състояние на депресия, например в резултат на дълъг период, през който сме потискали гнева си, след прием на индивидуално избраното хомеопатично лекарство можем да добием по-ясна представа какви са причините и корените на гнева, който изпитваме, като в същото време настроението ни постепенно се подобрява. 
  • Друга характерна изява на депресията е, да се чувстваме емоционално „празни” – изчерпани, безразлични, дори физически летаргични.

Хомеопатичното лечение в такъв случай ще постигне повишаване на енергията и успредно с това ще ни помогне да се чувстваме емоционално по-добре, по-малко откъснати от останалите хора, по-оптимистични за бъдещето. 


Ето няколко популярни хомеопатични медикаменти за лечение на депресивни настроения и случаи на повишена тревожност, като е много важно да се обърне внимание на индивидуалните симптоми, за да бъде изборът точен. 

 

  • Арсеникум албум – едно от най-известните хомеопатични лекарства при симптоми на тревожност и депресия. Пациентите, които се нуждаят от него, често в живота са спретнати, изключително подредени, но неспокойни по природа. Техните страхове често са свързани с ужас от смъртта, с чувството, че всичко ще се обърка, с отчаяние и пристъпи на паника. 
  • Игнация – медикамент, препоръчван, когато депресията произтича от силна мъка, тъга, страдание, следствие от загуба или шок. Типични за картината на пациента са емоционалните възходи и падения с резки промени в настроението („смях, редуващ се със сълзи“). Други характерни изяви са внезапен плач, постоянни въздишки, проблеми със съня и усещането за топка (или нещо), което е заседнало в гърлото. 
  • Натриум хлоратум – за тези пациенти е характерно изграждането на емоционална преграда между тях и останалия свят (сякаш издигат стъклена стена). Лекарството се прилага при симптоми на стрес и лека депресия с потискане на емоционалната болка. Често засегнатите не могат да плачат и имат усещането, че не са скърбили правилно за загубата си. Нещо повече – съчувствието към тях ги кара да се чувстват още по-зле. Убедени са, че в съвременното общество трябва винаги да си силен и не можеш да показваш слабост и ранимост. Част от корените на техните проблеми е силното им чувство за дълг и вина – често те се оказват затрупани под тежестта на отговоростите си и с течение на времето започват буквално да изнемогват. 

Как се приемат хомеопатичните лекарства: хомеопатичните лекарства в тези случаи се препоръчва да бъдат приемани във високи разреждания (напр. D1000), но приемът им може да е единствено по преценка на лекар хомеопат. При тежки случаи на депресия хомеопатията не се използва като самостоятелна терапия, но може да играе роля като допълващо лечение. 


Предоставената информация не отменя необходимостта от индивидуална консултация с лекар хомеопат или опитен фармацевт.


*Източник на информацията за хомеопатичните медикаменти – Materia medica на: д-р Уилям Бьорике; Роджър Морисън; К.Н.Матур.