Предстои ежегодната Световна седмица на хомеопатията, която по традиция се отбелязва през април. Тази година в 7 български града лекари хомеопати ще изнесат безплатни образователни лекции, на които ще говорят как с природни средства и с правилна грижа за себе си можем да понижим риска от поява на редица болести, към които имаме наследствено предразположение.
 
Хипертония, диабет, метаболитен синдром, сърдечносъдови проблеми, ендокринни смущения... Какво е общото между всички тези заболявания? Свързват ги редица неща, всяко от което ни дава сериозен повод за размисъл. Проявите им все повече зачестяват и ни застрашават на все по-ранна възраст. Всяко от тях води до сериозно влошаване и риск за живота на засегнатите. Могат да се пренесат от поколение на поколение поради семейна генетична обремененост. Влизат в групата на многофакторните заболявания, причинени от взаимодействието между определени гени и някои въшни фактори или фактори на околната среда.
 

Нежеланото наследство – можем ли да го избегнем

Какво трябва да знаем за многофакторните генетични заболявания, популярни с названието „фамилни”? Колкото по-голям е броят на засегнатите от дадена болест в семейството и спрямо тежестта на протичане на заболяването, толкова по-висок е рискът за следващите поколения. Какво показва статистиката за болестите, които най-много ни атакуват в последните години? Повече от половината от смъртността у нас се дължи на сърдечносъдови заболявания (основно това са инфаркт на миокарда и мозъчен инсулт). Страдащите от хипертония са близо четвърт от населението, близо половин милион страдат от диабет. Точни цифри за пациентите с метаболитен синдром и множество други състояния, унаследявани фамилно, няма за съжаление. Но всички те влизат в графата болести, свързани със съвременния начин на живот и със стреса.
 
Днес е ясно, че приемаме гените и генетичната информация, закодирана от своите родители, но можем до голяма степен да влияем върху наследствения материал, който получаваме! Дали ще се изяви или не дадено заболяване, дали ще се активират гените, които го „отключват” зависи до голяма степен от начина ни на живот и хранене, от мислите ни, от това как избираме да се лекуваме и да се грижим за себе си.
 
В течение на годините лекарите например наблюдават, че за появата на диабета по-решаващи се оказват начинът на хранене и на решаване на здравословните проблеми в ежедневието, отколкото самото генетично предразположение. При голяма част от болестите, важен фактор е и силният, продължителен стрес, който организмът не успява да преработи. Понякога подобен стрес остава „запечатан” в организма в продължение на години и води до повторни изяви на определена болестна симптоматика, докато не се вземат мерки за неговото изчистване.
 
Гените не са единствените виновници и за повишения риск от сърдечносъдови заболявания като инфаркт, инсулт, хипертония. Също толкова обременяващ фактор тук е нездравословният начин на живот – рисков, под напрежение, с прекомерна употреба на алкохол, с тютюнопушене и неправилно хранене.
 
Слабост на съединителната тъкан и слабите венозни стени (разширени вени) също се предават по наследство и застрашават всяко следващо поколение, освен ако не се вземат своевременно мерки за профилактиката им преди появата на здравословните проблеми. Заболявания на ендокринната система, проблеми с щитовидната жлеза, остеопороза – те също са сред болестите с фамилно унаследяване, които зачестяват и се „подмладяват” в проявите си в последните десетилетия. И отново стигаме до грижата за себе си и начина ни на живот като водещ фактор за активирането на гените, които ги отключват.
 

По-близо до природата, по-близо и до здравето

И в преносен, и в буквален смисъл, колкото повече се отдалечаваме от природата, толкова по-болни ставаме и по-зависими от лекарствата, на които разчитаме да облекчат състоянието ни.
 
Конвенционалната медицина борави с химични медикаменти, чието действие е насочено в посока да потисне някакъв симптом. При такова потискане, което продължава с години, се стига до трайно понижаване на жизнеността, на имунитета. Острите заболявания следват едно след друго, стига се до усложнения, до хронифициране.
NEWS_MORE_BOX
 
 
Все по-изявени и по-доминиращи в съвременното общество са хроничните заболявания, свързани с трайна слабост на имунитета, при които се разрушават собствени клетки и тъкани на организма (автоимунни процеси, дегенеративни заболявания, патологии на нервна система, на хормонални органи, метаболитни нарушения идр.)
 
Има ли начин тази мрачна картина да бъде променена? Отговорите, които дават лекарите хомеопати, са позитивни и можете да ги чуете, както и да зададете всички въпроси, които ви вълнуват, на безплатните образователни лекции, организирани по повод Световната седмица на хомеопатията 2016.
 
С помощта на своевременна профилактика и адекватно лечение, със средствата на хомеопатията и Шуслеровата терапия и с правилна грижа за себе си, можем да понижим риска от поява на редица болести, към които имаме наследствено предразположение.
 
Как с природни средства да стимулираме естествените способности на организма да се възстановява?
За да разберете, заповядайте на лекциите от 18.30 ч. в:
 
Бургас, 11 април, Куклен театър. Лектор: д-р Маринела Корнел, лекар хомеопат 
София,12 април, НДК, зала №9. Лектор: д-р Дора Пачова, лекар хомеопат, председател на АЛХБ
Варна, 12 април, хотел „Черно море”. Лектор: д-р Искра Капинчева, лекар хомеопат
Пловдив, 13 април, хотел „Санкт Петербург”. Лектор: д-р Дора Пачова, лекар хомеопат, председател на АЛХБ
Велико Търново, 13 април, Голямата зала на Общината. Лектор: д-р Георги Хаджиев, лекар хомеопат
Русе, 14 април, Доходно здание. Лектор: д-р Георги Хаджиев, лекар хомеопат
Стара Загора, 14 април, хотел „Верея”. Лектор: д-р Мария Грозева, лекар хомеопат
 
Тема на Световната седмица на хомеопатията тази година е „Как да избягаме от семейните наследствени болести? Медицината развенчава митовете”. Организатори на седмицата са Асоциацията на лекарите хомеопати в България, с подкрепата на Немския хомеопатичен съюз.
 
За повече информация: homeopathybulgaria.org; dhu-globuli.bg