Австралийския съвет за здраве и медицински проучвания оповести, че Австралийският доклад за ефективността на хомеопатията е бил погрешно интерпретиран и никога не е твърдял, че хомеопатията не работи. Това е сериозна точка в полза на защитниците на хомеопатията, която вероятно ще направи дебатите „за" и "против” алтернативната медицина още по-разгорещени.

 

Хомеопатията набира все по-голяма популярност през последните десетилетия. Сред нейните потребители и сериозни привърженици често са родителите на малки деца, които избират по-щадящи средства за тяхното лечение и профилактика, или пациенти, търсещи алтернатива на конвенционалната медицина, която не е успяла да реши здравословните им проблеми. Срещу хомеопатията застават скептиците, които я обявяват за лъженаука въз основа на становищата на някои академични съвети и комисии¹, широко огласени от медиите през последните години. Според техните твърдения не съществуват доказателства за лечебното действие на хомеопатичната терапия. Доскоро така се възприемаше и позицията на Националния съвет за здраве и медицински проучвания на Австралия (NHMRC), но изненадващо за мнозина съветът направи изявление, в което ревизира становището си.

 

Каква е истината за Австралийския доклад?

През 2015 г. Националният съвет за здраве и медицински проучвания на Австралия публикува доклад (станал известен като „Австралийския доклад”), в който се твърди, че няма стойностни научни доказателства в подкрепа на хомеопатията като лечебен метод. Последва интензивен обществен натиск да се покажат действителните факти и резултати от проучването със следните доводи: 

 

  • Наличие на доказателства за сериозни процедурни и научни нарушения при изготвянето му, предубеденост и неправилно представена информация. 
  • Откритието, че преди публикуването на Австралийския доклад през 2015 г., още в 2012 г. е бил изготвен друг – Първи доклад, под ръководството на авторитетни учени, който е пазен в тайна от обществеността. 
  • Фактът, че в доклада от 2015 г. не са реферирани истински големи изследвания - фактически резултатите се базират само на 176 изследвания. 
  • Въвеждането от NHMRC на безпрецедентни и произволни правила – метод, който никога не е бил използван в нито един друг техен обзор преди или след това и др. 

 

Представители на австралийската научно-медицинска общност подадоха жалба до oмбудсмана на Австралия и започна разследване. То продължава вече трета година и скоро се очаква да излезе решението на омбудсмана.

 

Поради неотслабващия публичен натиск на бял свят се появи скритият Първи доклад (от 2012 г.), в който има посочени „окуражаващи“ доказателства, че хомеопатията е ефективна за лечението на някои медицински състояния, коментират представителите на Института за изследване на хомеопатията (HRI). И отбелязват, че резултатите в него са се оказали далеч по-положителни от тези в доклада от 2015 г.² Защитниците на хомеопатията вече са сигурни, че именно това е причината да бъде държан в тайна толкова дълги години. 


И финалът на всичко това: Националният съвет за здраве и медицински изследвания на Австралия ревизира позицията си по отношение на хомеопатията. Изпълнителният директор на NHMRC оповести официално, че констатациите от Австралийския доклад са били погрешно интерпретирани и докладът в действителност не е заключил, че хомеопатията няма лечебно действие!³

 

Дебатите за и против хомеопатията продължават

Публикуването на Австралийския доклад през 2015 г. предизвика вълна от медийни публикации по цял свят с гръмкото твърдение, че хомеопатията не работи. Всичко това не само нанесе сериозна вреда на репутацията на алтернативната медицина, но и стана причина за вземане на решения в ущърб на хомеопатията в различни страни по света.

 

През последните месеци излезе решението на френското правителство да спре реимбурсирането на хомеопатичните лекарствени продукти от януари 2021 г. Това противоречи на общественото мнение във Франция, където 72% от хората са убедени в ползите от приложението на хомеопатията. В кампанията в подкрепа на хомеопатията се включиха лекари, политици, учени и популярни личности, а петиция подписаха близо 1,3 милиона французи.

 

И докато във Франция продължава да тече дискусия за плюсовете и минусите на подобно решение, Германия и Люксембург отговориха на новината, като потвърдиха ангажимента си да поддържат статуквото в полза на хомеопатичната медицина в своите страни.


1. homeopathybulgaria.org
2. www.hri-research.org
3. www.nhmrc.gov.au