Заради климатиците, които ни съпровождат навсякъде, мокрите коси или бански на плажа, през лятото е лесно да настинем. Оказва се, че ангината е едно от най-разпространените летни заболявания, а фарингитът я следва по петите. Ето кои хомеопатични средства могат да помогнат да се преборим с възпаленото гърло, пресипналия глас, подутите лимфни възли и неприятната отпадналост, които могат да съсипят дългоочакваната почивка.

 

При понижен имунитет вирусите и бактериите лесно атакуват и възпалителният процес започва от лигавиците на гърлото. Точният избор на хомеопатично лекарство пресича инфекцията, като подпомага защитната реакция на имунната система и дава на организма възможност да се пребори с причинителите на възпалението.


 

Ето кои са някои от най-популярните хомеопатични лекарства при фарингит и тонзилит:

 

NEWS_MORE_BOX

 

 

  • Апис мелифика D6 – това хомеопатично лекарство е изготвено от медоносна пчела. Всеки, който е бил ужилван от пчела, знае какво е усещането – пареща, пробождаща болка, последвана от подуване и зачервяване на мястото на убождане. Такива са и оплакванията на пациента, за когото е подходящо лечението с Апис. Увулата и сливиците са силно подути и зачервени, болният страда от интензивна пареща, пробождаща болка в гърлото и сливиците, която се влошава от топлина, а облекчение настъпва при охлаждане. Заболяването често е придружено от повишена температура. Въпреки температурата болният не изпитва жажда, но студените напитки го облекчават.
  • Лахезис D10 – при силно възпален фаринкс с болки в гърлото, затруднения при преглъщане, задната стена на фаринкса е оточна и зачервена (тъмночервено до пурпурно). Заради подуването болният често се оплаква от усещане за буца в гърлото, което го кара да преглъща постоянно, но облекчението му е само временно. Оплакванията се влошават сутрин, от топли напитки и при докосване в областта на гърлото.
  • Меркуриус солубилис D12 – при тежка инфекция със зачервен фаринкс и сливици с тенденция към нагнояване. Болният се оплаква от обилно слюноотделяне, лош дъх, езикът е обложен, по него се забелязват отпечатъци от зъби. Наблюдават се гъсти жълто-зеленикави гнойни секреции по задната фарингеална стена. Характерна е засилената жажда и обилно изпотяване с вискозна лепкава пот (предимно нощем). Често инфекцията протича с повишена температура и силна обща отпадналост.
  • Фитолака D6 – при изгаряща болка в гърлото, често локализирана около сливиците или в основата на езика. Фаринкс – оточен, с тъмночервен оттенък, и оточна увула. Силна болезненост при преглъщане, много болезнени фаренгиални дъги. По сливиците може да се забелязват бели налепи. Лимфните възли са уголемени, със склонност към втвърдяване. Топлите напитки влошават болката, а при преглъщане тя се разпространява към ушите. Болният се нуждае от покой, приемът на студени напитки облекчава болката в гърлото.

За точният избор на хомеопатично лекарство в подходяща потенция и дозировка пациентът е най-добре да се консултира с лекар или фармацевт. Предоставената информация не може да отмени нуждата от индивидуална консултация с медицинско лице.