Тази година лятото може да премине в извънредна обстановка, но това няма да промени типичните за сезона здравословни неразположения. При оплаквания от разширени вени, храносмилателни смущения, болки в гърлото, повишаване на температурата и др., независимо дали сме в града или сме успели да излезем от него и искаме да си починем, има подходящи хомеопатични средства за бърза и ефективна помощ.


При разширени вени

Проблемите с тях често произтичат от слабост на съединителната тъкан. Понякога причините са наследствени, но дори и да не попадаме в тази група съвременният начин на живот повишава риска от поява на този здравословен проблем. С настъпването на топлите месеци зачестяват оплакванията от: болка и тежест в краката, отоци на стъпалата или подбедрицата, болезнени крампи в мускулите през нощта. При поява на тези симптоми е добре да се провери възможно наличие на венозни нарушения. За всички, които вече имат проблеми с вените, както и за тези, които искат да работят за превенция срещу появата им, е подходящ приемът на хомепатични медикаменти. Този тип терапия помага точно срещу слабост на съединителната тъкан и същевременно дренира вените, за да се постигне облекчение. Може да се комбинират Арника и Хамамелис в ниски потенции (напр. D6). Арника действа противовъзпалително, облекчава при болезнени вени и предотвратява появата на спукани капиляри.Хамамелис дренира венозните съдове, намалява отока и усещането за тежест в краката. Помага при чувствителни до болезнени вени, оточни подбедрици, разширена капилярна мрежа; когато симптомите се влошават от топлина. 


При хронични оплаквания и нужда от продължителен прием хомеопатичните лекарства в ниски потенции могат да се приемат 3 пъти дневно по 5-10 глобули, месеци наред. 


Към Арника и Хамамелис може да се добави прием на Силицея в по-висока потенция – D30, веднъж седмично, за по-здрава съединителна тъкан. 


При гастроентерит или хранително отравяне

T. нар. „стомашен” или „летен грип” - каквито са популярните му наименования, протича със стомашно-чревни оплаквания, диария, повръщане, болки и спазми в стомаха, влошено общо състояние на засегнатия. Причините за острото състояние могат да са: вирусна или бактериална инфекция, хранително отравяне или непоносимост към дадени храни и др. Може да е съпроводено и с повишаване на температурата, треска, силна отпадналост.


Важно е да се спазва диета: със сухари, препечен хляб с обезсолено сирене, варени картофи или ориз (без мазнина), солети, бисквити. Спират се всякакви млечни продукти, сурови плодове и зеленчуци, захарни изделия. Тъй като диарията и/или повръщането много бързо могат да доведат до дехидратация (особено при малките деца), е много важен приемът на достатъчно течности – но не сокове, а само вода, леко подсладен билков чай и на рехидратиращи разтвори.


Лечението често пъти се затруднява от невъзможността да се усвоят медикаментите заради диарията и повръщането. Именно поради това хомеопатичната терапия е особено подходяща в тези случаи – малките глобули на лекарствата бързо се разтапят в устата и се усвояват директно през устната лигавица, без да дразнят стомаха и да предизвикват позиви за повръщане. Окубака е хомеопатичният медикамент, който действа много ефикасно при: остри гастроентерити с повръщане и/или диария, храносмилателни смущения или хранително натравяне, непоносимост към храни, а също и при т. нар. „туристическа диария”, съпроводена с гадене, повръщане, коремни болки. Може да се взема превантивно преди пътуване или хранене извън дома. Окубака в ниски потенции (напр. D6) може да се приема на всеки час при остри симптоми. При настъпване на подобрение приемите постепенно се разреждат.


При зачервено гърло и болезнени сливици

 Възпаленията на фаринкса и/или сливиците най-често се причиняват от вируси, но в около 30% от случаите могат да бъдат изолирани и бактерии. При правилен подбор на хомеопатичните медикаменти състоянието на болния се повлиява бързо и възпалението отшумява в рамките на 3-4 дни. При случите на бактериална инфекция, когато се налага антибиотично лечение, хомеопатията може да допълва приема на антибиотик, като така помага за по-бързото възстановяване. Ето някои от най-често използваните хомеопатични медикаменти: 

 

Беладона – при силно зачервено гърло и сливици с усещане за сухота, с рязко покачване на висока температура, достигаща 39-40 С, зачервено лице, обилно изпотяване, свръхчувствителност към светлина.


Фитолака – при тъмночервено гърло, силно болезнено, като болката е остра при преглъщане и се разпространява към ушите. Шийните лимфни възли са видимо увеличени. Променлива температура с мускулно-ставни болки.


Меркуриус солубилис - при възпалени, уголемени сливици с тенденция към нагнояване (точковидни налепи по сливиците) и силно влошено общо състояние на болния. Наблюдават се: обложен език, лош дъх от устата, повишено слюноотделяне, увеличени регионални лимфни възли, повишена температура. 


При остри състояния хомеопатичните лекарства в ниски потенции (например D6, D10, D12) могат да се приемат начесто – през час, до 6 пъти дневно, като с настъпване на подобрение приемите постепенно се разреждат. Допустимо е медикаментите да бъдат комбинирани, но насоките за точен прием и дозировка е най-добре да бъдат дадени от специалист. 


Винаги е препоръчително употребата на всякаки лекарства, включително хомеопатични, да бъде обсъдена с личния лекар или с медицински специалист. 

 

Следва продължение

 

Библиография

Materia medica на: д-р Уилям Бьорике; Роджър Морисън; К. Н. Матур; Д. Райли.