Традиционно със старта на учебната година някои деца и тийнейджъри изпитват страхове и тревоги поради различни причини. Каквито и да са те, хомеопатията предлага подходящи решения при емоционални тревоги. 

 

Първа стъпка в помощ на детето е родителят да съумее да разбере какви са причините за поведението му – какво го притеснява и тревожи. Дете, което отказва да ходи на училище или го прави с огромно нежелание (при тежки случаи е възможно дори да има отказ за излизане от къщи), се нуждае от диагностична консултация със специалист. В леките форми на тревожност може да се използва хомеопатична терапия, като медикаментите се избират съобразно индивидуалните симптоми и оплаквания. Ето някои популярни хомеопатични лекарства при тревожност и безпокойство в различните периоди на израстване на детето. 


 

Детска градина и първи клас 

Пулсатила – подходящо хомеопатично лекарство за по-малките деца, за които и най-малката раздяла с родителя е сериозен проблем и повод за силна тревожност. За детето, което изпитва силен страх от изоставяне или отхвърляне. То може да плаче сърцераздирателно, за да не го оставят самичко в детската градина или в училище. Има нужда да бъде прегръщано и утешавано, срамежливо е по природа. 


Игнация – друго хомеопатично средство, което обичайно се препоръчва при силна тъга и емоционално разстройство. В случая Игнация би била подходяща за дете, което може да изпитва гняв заради това, че трябва да ходи в детската градина или на училище, а емоциите си може да изразява и чрез силен, неконтролируем плач. Детето силно и театрално въздиша, отблъсква родителя, който се опитва да го утеши. 


Начално училище

За по-срамежливите деца, които изпитват затруднения да се приспособят към училищния живот и да се социализират с връстниците си, началото на новата учебна година може да бъде истинско предизвикателство. При подобна изключителна срамежливост има две хомеопатични средства, които биха били от полза – Пулсатила и Силицея. 


Детето, което се нуждае от Пулсатила, се изчервява лесно от неудобство, когато се обръщат към него. При нужда от Силицея се забелязва социална неловкост при общуването с връстници. 


Като общо правило, Пулсатила се препоръчва при децата, които са по-отстъпчиви, с по-лек харакер, винаги се чувстват добре на открито, на чист, хладен въздух. Имат склонност бързо да избухват в плач и имат нужда от успокояване и утешаване. Във физическо отношение са склонни към чести настинки. 


Детето, за което е подходящо лекарството Силицея, не обича да бъде утешавано и дори може да се ядоса, ако някой настоява да контактува с него, когато е тъжно или уплашено. За децата тип Силицея са специфични следните физически характеристики: обилно потене, особено от краката или главата по време на сън. Потта често може да има кисела миризма (на вкиснато). По характер често са придирчиви към яденето, може да имат проблеми с храносмилането и като цяло са по-скоро слаби, бледи, с недохранен вид. 


За учениците тийнейджъри

Ако ученикът изпитва силна тревожност относно оценките си и представянето си в училище, може да се помисли за хомеопатичните лекарства Гелсемиум и Ликоподиум. 


Децата, нуждаещи се от Ликоподиум, лесно се забелязват. Те са ужасени от изнасянето на презентации в клас, често не спят добре в нощта преди такава презентация и са много стресирани преди изпит, въпреки че вероятно са много добре подготвени. Причината за това е, че са перфекционисти, които поставят летвата много високо. Прекалено са загрижени какво мислят за тях учителите и родителите. Всичко това се корени в тяхното изначално ниско самочувствие. Този тип деца се ядосват много лесно, особено когато им се противоречи. Когато са стресирани, те често имат храносмилателни проблеми, тъй като това е слабото им място.


Гелсемиум е другото хомеопатично средство, изключително популярно при страхове от изпит или презентация (особено при хора, които се страхуват да говорят пред публика). Неслучайно този медикамент е добил голяма популярност дори сред професионални певци или оратори, които имат своите притеснения, преди да излязат на сцена пред публика. 


Хомеопатията е подходящо решение при подобни проблеми във всяка възраст, тъй като е ефективна и безопасна. Не предизвиква нежелани странични ефекти и не може да настъпи пристрастяване към хомеопатичното лекарство. 


Приложението и индивидуалното дозиране на хомеопатичните лекарства е препоръчително да се определят от лекар хомеопат. В ниски потенции (например D6, D10, D12) хомеопатичните медикаменти могат да се приемат начесто, до 6 пъти дневно. Но когато се касае за необходимост от повлияване на психо-емоционално ниво, са подходящи медикаменти в по-високи потенции – например D30, които може да се приемат 2-4 пъти дневно, или D1000, които се приемат само по лекарско предписание. Предоставената информация не отменя необходимостта от лекарска консултация.


*Източник на информацията за хомеопатичните медикаменти – Materia medica на: д-р Уилям Бьорике; Роджър Морисън; К.Н.Матур